Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Serviciul Județean Anticorupție Alba, la raport: Analiza activității pe anul 2017

Publicat

în

În anul 2017, Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Alba, a participat activ în cadrul eforturilor întreprinse de societatea românească și implicit de M.A.I. pentru prevenirea și combaterea corupției, urmărind în mod prioritar consolidarea mediului de integritate la nivelul ministerului, îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu celelalte instituții ale statului angrenate în acest demers și, deopotrivă, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

Activitatea preventivă a fost orientată către realizarea obiectivelor și măsurilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție 2016 – 2020, în contextul în care acest document își propune „abordarea trihotomică de intervenţie strategică în domeniul anticorupţie – prevenire, educaţie, combatere”. Măsurile din S.N.A. au fost transpuse în O.M.A.I. nr. 72/2016 pentru aprobarea Planului de integritate privind implementarea la nivel propriu a Strategiei Naționale Anticorupție, D.G.A. fiind desemnată ca instituţie responsabilă pentru implementarea Planului de integritate, a inventarului măsurilor de transparenţă instituțională şi de prevenire a corupţiei, a indicatorilor de evaluare, precum şi a standardelor de publicare a informaţiilor de interes public, având atribuţii de coordonare, monitorizare, colectare a datelor şi raportare a acestora către Secretariatul tehnic din cadrul Ministerului Justiţiei.

Pentru eficientizarea activităţilor de prevenire a corupției, Direcția Generală Anticorupție a stabilit și a supus aprobării ministrului afacerilor interne 3 domenii prioritare pentru anul 2017, respectiv personalul nou-încadrat, personalul cu funcţii de conducere din structurile ce interacţionează direct cu cetăţenii, respectiv personalul din domeniul achiziţiilor publice și suport logistic, sectoare în care a desfășurat cu preponderență activități de instruire anticorupţie. Aceste activități au beneficiat de o nouă abordare bazată pe promovarea discuţiilor libere și dezvoltarea unui dialog constructiv.

La rezultatele pozitive obținute de D.G.A. și-au adus contribuția și ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Alba, care în anul 2017 au realizat 97 activităţi de instruire (56) şi informare (41) a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale M.A.I., unde au fost dezbătute de o manieră interactivă aspectele specifice prevenirii şi combaterii faptelor de corupție. La aceste activități au participat 1242 lucrători, din care 442 cu funcţii de conducere şi 800 cu funcţii de execuţie.

În ceea ce privește colaborarea cu alte instituții și organizații, au fost desfășurate 12 activități preventive, la care au participat un număr de 406 persoane.

Citește și Potrivit Curții Constituționale, informațiile clasificate se pot accesa dacă ar ajuta la bunul mers al procesului

Marcarea Zilei DGA – 30 Mai şi a Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, au fost realizate prin desfășurare de activități de diseminare a 70 afişe, 1164 pliante, 2077  cu mesaje anticorupție realizate în baza protocolului de colaborare cu Consiliul Județean Alba.

În domeniul Relaţiilor cu publicul şi Relaţiilor publice, în anul 2017, activităţile din acest domeniu au deţinut o pondere importantă în cadrul activităţilor desfăşurate, având la bază principiul deplinei transparenţe şi deschideri către opinia publică promovat de către D.G.A..

Astfel, au fost consiliate 9 persoane în afara programului de audienţe, oferindu-le tot sprijinul şi îndrumarea în rezolvarea problemelor sesizate.

Toate cele 10 petiţii primite au fost soluţionate, o petiţie fiind soluționată prin întocmirea de dosar penal, 6 prin clasare, 3 petiţii prin înaintare la unităţile de parchet competente şi 1 petiţie prin înaintare altor instituții, fiind soluționate și 2 apeluri primite la linia telefonică TELVERDE.

În baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, ofițerii de poliţie judiciară din cadrul S.J.A. Alba au efectuat acte procedurale şi a participat la instrumentarea unor dosare sub directa coordonare a procurorilor de caz din cadrul parchetelor competente.

În anul 2017, s-au efectuat cercetări și au fost înaintate la parchet 36 de dosare penale, 16 fiind iniţiate din sesizare proprie, iar 20 au fost primite de la diferite structuri de parchet.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea de activităţi într-un număr de 60 ordonanţe de delegare, din care 4 delegări de la D.N.A. şi 56 delegări de la alte unităţi de parchet.

Din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, în    4 dosare penale s-au întocmit 4 rechizitorii, respectiv 1 D.N.A., 1 D.I.I.C.O.T,  1 Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, 1 Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și au fost încheiate 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției, (3 vizând comiterea unor infracțiuni de corupție sau asimilate infracțiunilor de corupție).

Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 13 suspecți, 4 dintre aceștia fiind din cadrul structurilor M.A.I. (1 cu funcție de conducere și 3 cu funcţie de execuţie) şi 10 inculpați  (1 personal M.A.I., cu funcţie de execuţie).

În referire la cele prezentate, putem concluziona că rezultatele obţinute de serviciul nostru în anul 2017 sunt pozitive, iar D.G.A. și-a consolidat rolul de instituţie implicată activ în prevenirea și combaterea corupției.

În vederea realizării obiectivelor D.G.A., Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie comise de către personalul M.A.I., prezentându-se, zilnic, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, str. Piaţa Ion I.C. Brătianu, nr. 4, judeţul Alba sau se pot înscrie în audienţă, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500. Totodată, persoanele interesate pot sesiza fapte de corupţie la linia telefonică gratuită anticorupţie TelVerde a D.G.A. – 0800.806.806 sau la numărul de telefon  0258 / 806.161 int. 20229.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Spectacolul susținut de Garda Apulum, în fața Porții a IV-a, se va desfășura, de la ora 18.00

Publicat

în

Începând de vinerea aceasta, tradiționalul spectacol susținut de Garda Apulum în fața Porții a IV-a se va desfășura de la ora 18.00

Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică care grupează patru formații – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Având în componența sa în principal voluntari albaiulieni, trupa încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului cultural antic al orașului Alba Iulia, care se întinde astăzi peste anticul Apulum.

Având o experiență de 12 ani în acest domeniu, Garda Apulum a participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări de reenactment antic din țară sau străinătate. De asemenea, ea este implicată direct în organizarea unor importante festivaluri de profil din țară, dintre care se remarcă Festivalul Roman Apulum, poate cel mai important eveniment de acest gen din România.

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sisteme de alimentare cu apă potabilă în comuna Vidra. Licitația de peste 9 milioane de lei, lansată pe SEAP

Publicat

în

Sisteme de alimentare cu apă potabilă în comuna Vidra. Licitația, lansată pe SEAP

Administrația comunei Vidra, din județul Alba, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede execuția lucrărilor la infrastructura de alimentare cu apă potabilă din comună.
Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 9.085.889,47 RON.

Realizarea obiectivului de investiție propus va aduce beneficii comunității și nu numai, astfel proiectul reprezintă o prioritate pentru COMUNA VIDRA, având în vedere următoarele aspecte care dau necesitatea realizării acestui obiectiv de investiții:
-îmbunătățirea condițiilor de igienă a populației și a gospodăriilor acestora;
-sprijinirea activităților economice, turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare și a eficienței activităților productive;
-creșterea nivelului de trai;
-protecția resurselor de apă de suprafata și subterane

Obiectivul general al investiţiei este creșterea capacității autorităților publice locale pentru aplicarea rețelei de apă, în vederea conformării cu cerințele reglementărilor naționale și europene în domeniu, prin realizarea infrastructurii specifice acestor lucrări, pregătirea personalului de exploatare a investiției și implicarea societății locale, civile și de afaceri și respectarea principiilor de “mediu curat”. Astfel, lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele șase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH – „Do No Significant Harm”), prevăzute în Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență .

Executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi care să asigure o durată de viață mai mare a rețelei de distribuție apă.

Capacităţi fizice totale obiectiv „Alimentare cu apă potabilă în comuna Vidra”:

• Aducţiune: Lungime conductă aducţiune proiectată: -Ţeavă PEID PE100 SDR17 Pn 10 Dn110 mm, L= 1704,86 ml.
Construcţii auxiliare pe conducta de aducţiune:
– cămine de vane/ sectorizare: 4 buc.
– cămine cu armături de golire: 6 buc.
– cămine de ventil de aerisire – dezaerisire: 6 buc.
– cămin contorizare: 1 buc.
– Staţie ridicare presiune SPA montata în container cu dimensiunile – L x l x h =3,00 m x 2,5 m x 2,5 m.– 1 buc.

• Gospodărie de apă
– Rezervor 200 mc.
– Staţie reclorinare montată în container cu dimensiunile – 1 buc containerizat 6000 x 2430 x 2550 mm.

• Distribuţie: Total lungimi rețea de distribuție în comuna Vidra:
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 160 mm, L = 2.360,57 m;
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 140 mm, L = 2.726,78 m;
− PEID PE 100 RC, SDR17, PN 10, De 140 mm, L = 2.770,50 m;
− PEID PE 100 RC, SDR11, PN 16, De 140 mm, L = 1.158,77 m;
− PEID PE 100 RC, SDR11, PN 16, De 125 mm, L = 1.322,53 m;
− PEID PE 100 RC, SDR11, PN 16, De 110 mm, L = 908,21 m;
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 125 mm, L = 58,51 m;
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 110 mm, L = 69,27 m;

Total lungime distribuție – 11.375,14m

Faţă de lungimea reală se aplică un coeficient de şerpuire 7%.

– cămine de vane/ sectorizare: 29 buc.
– cămine cu armături de golire: 42 buc.
– cămine de ventil de aerisire – dezaerisire: 23 buc.
– cămin contorizare apă: 1 buc.
– hidranţi Dn 80 mm – 75 buc.
– hidranţi Dn 100 mm – 24 buc.
Total lungime conductă proiectată aducţiune + distribuţie: – 13.080,00 ml.

Total construcţii auxiliare:
– cămine de vane/ sectorizare: 31 buc.
– cămine cu armături de golire: 48 buc.
– cămine de ventil de aerisire – dezaerisire: 29 buc.
– cămin contorizare apă: 2 buc.
– hidranţi Dn 80 mm – 93 buc.
– hidranţi Dn 100 mm – 23 buc.
– Branșamente – 200 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sistem de iluminat de ultimă generație în localitățile componente ale orașului Ocna Mureș: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Sistem de iluminat de ultimă generație în localitățile componente ale orașului Ocna Mureș

Primăria orașului Ocna Mureș a demarat procedura de contractare a lucrărilor destinate reabilitării sistemului de iluminat public în localitățile componente: Uioara de Sus, Uioara de Jos, Războieni – Cetate, Cisteiu de Mureș și Micoșlaca.

Valoarea estimată a proiectului este de 2,4 milioane de lei, sumă alocată prin Administrația Fondului de Mediu.

Potrivit documentației, se urmăreşte realizarea unui sistem de iluminat exterior prin care sa se asigure confortul luminos al tuturor participanților la trafic, atât conducatori auto cât și pietoni, bicicliști, etc.. Se vor efectua lucrari privind modernizarea sistemului de iluminat public și implementarea sistemului inteligent de monitorizare și control al sistemului de iluminat public.

Proiectul presupune demontarea a 293 de aparate de iluminat vechi existente pe strazile principale, demontarea a 585 de aparate de iluminat vechi existente de pe străzile secundare, demontarea consolelor vechi și demontarea cablurilor de alimentare vechi. Ulterior se va realiza montarea de console de sustinere a aparatelor de iluminat cu LED, montarea de 585 de aparate de iluminat stradale cu LED-uri tip 1 – avand putere nominala de 30W pe străzile secundare și a 293 de aparate de iluminat stradale cu LED-uri tip 2 – pe strada principala.. În prezent, aparatele de iluminat existente în localitățile componente și apartinătoare orașului Ocna Mureș sunt uzate fizic și moral, având în majoritate o vechime mai mare de 15 ani. Cele mai multe sistem modern de iluminat vor fi instalate la Uioara de Sus – 261, urmând Războieni Cetate – 216, Uioara de Jos – 166, Cisteiu de Mureș – 157 și Micoșlaca – 78. Lungimea totală a rețelei de alimentare cu energie electrică este de 30,4 km. Investiția ar urma să fie finalizată în cursul anului 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba