Rămâi conectat

Știri

Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români

Publicat

în

Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români

Acesta a realizat atât fotografii ale momentelor de la Marea Unire, cât și pentru alte evenimente marcante ale istoriei recente a României.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, la Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. Acesta a urmat şase clase primare la „Şcoala poporală confesională română unită” din satul natal, urmând apoi liceul la Alba Iulia. La 14 noiembrie 1918, la Viena, realiza trei fotografii care imortalizau sfinţirea primului steag tricolor al Consiliului Naţional Român Militar, în prezenţa generalului Boeriu, a lui Iuliu Maniu şi a celorlalţi militari români. La 1 decembrie 1918, Samoilă Mârza pleacă pe bicicletă, luând aparatul de fotografiat cu burduf, la Alba Iulia, la Marea Adunare Naţională. De menționat este faptul că Samoilă Mârza nu avea permis de intrare, iar în consecință nu a fost acceptat în Sala Unirii, pentru ceremonii fiind angajat un fotograf german, care, din motive necunoscute, nu s-a prezentat la adunare. Samoilă Mârza a realizat doar cinci fotografii cu imagini de la Marea Adunare Națională. Două au fost făcute de la tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii în faţa Marelui Sfat Naţional şi a poporului, de către dr. Aurel Vlad şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. În următoarele trei fotografii se observă mulţimile care asistau la evenimentul istoric, pe Platoul Romanilor,

Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“  din 1918,  a cutreierat prin toată Transilvania cu aparatul de fotografiat prins pe portbagajul nelipsitei sale biciclete.

Dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, satul Galtiu, la 14 kilometri de Alba Iulia. Tânărul Samoilă Mârza, care se întorsese de patru zile de pe front, se pregătea de plecarea spre Alba Iulia, unde se ținea Marea Adunare Națională, la care erau așteptați peste 100.000 de români. Și-a pus pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă şi s-a alăturat delegaţiei din satul său.

A ajuns în oraşul în care s-a hotărât Unirea în jurul orei 11.00, pe o vreme mohorâtă.  Tânărul de 32 de ani nu a reuşit să intre în Sala Unirii, întrucât nu deţinea un „credenţional“, un permis de acces.  Ca urmare, nu există nicio imagine din Sala Unirii, unde au avut loc dezbaterile celor 1.228 de delegați ai românilor ardeleni.

Un singur fotograf printre 100.000 de români. Fotograful a stat alături de miile de români așezați pe așa numitul „Câmp al lui Horea“, cunoscut astăzi ca Platoul Romanilor, în fața Catedralei Încoronării. Samoilă Mârza a fost singurul om din acea mulțime interminabilă care a avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf. Cu acesta a realizat cele cinci imagini celebre care i-au adus supranumele de „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor este comprimată în trei instantanee cu mulţimile venite la Marea Adunare Naţională şi două imagini cu tribunele oficiale.

Imaginile de masă  ne permit să vedem numărul mare de oameni. Ulterior, au fost folosite şi pentru a demonstra cât de democratic a fost actul Unirii. În poze se zăresc şi pancarte, ceea ce ne ajută să ne dăm seama de unde au venit participanţii, din ce sate proveneau. La Galtiu, satul natal al lui Samoilă Mârza, se va face o poză de grup, folosind tehnică veche şi modernă. După o pauză de hidratare, asigurată de organizatori, participanţii vor parcurge traseul Galtiu-Alba Iulia. Participanţii  trebuie să aibă în vedere faptul că deplasarea se va face pe drumuri publice pe care nu va fi oprit traficul. Minorii vor putea participa doar însoțiți de părinți. Se recomandă purtarea unei căşti de protecţie cât şi respectarea indicaţiilor/instrucţiunilor organizatorilor.

Samoilă Mârza n-a fost doar fotograful Unirii Transilvaniei cu România, ci şi istoricul în imagini al satului Galtiu, care în zilele noastre numără vreo 400 de suflete. Este satul în care localnicii au poze vechi, chiar de 100 de ani, făcute de acelaşi fotograf cu aparatul cumpărat în schimbul unei perechi de boi.

Sursa:editiadedimineata.ro și viziteazaalbaiulia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic

Publicat

în

Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia

Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.

„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba