Rămâi conectat

Educație și Cultură

S-a pornit tavalugul: Ministerul Educatiei vrea si el o crestere cu 70% a salariilor profesorilor debutanti

Publicat

în

​Ministerul Educatiei a trimis zilele trecute la Ministerul Muncii un proiect, pe marginea legii salarizarii, care prevede cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 70%, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Ministrul a precizat ca proiectul este rodul consultarilor care s-au derulat cu sindicatele pana acum 2 saptamani, iar luni va avea discutii cu ministrul Finantelor si cu premierul. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.

De cealalta parte, liderul FSLI, Simion Hancescu, a declarat pentru HotNews.ro ca solicitarile de ieri ale sindicatelor din educatie de a avea salariile majorate ca ale medicilor au venit pentru ca “am crezut ca aceasta lege a salarizarii va fi aplicata pentru toata lumea la o data anume”.

Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii au convenit cu sindicatele din invatamant o crestere medie cu 70% a salariilor din educatie, majorare care ar urma sa se faca etapizat de-a lungul a 3 ani, pana la finalul anului 2017, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu. Cresterile salariale ale profesorilor sunt cuprinse intr-un document trimis „zilele trecute” de Ministerul Educatiei la Ministerul Muncii, a precizat si Sorin Cimpeanu.

De unde, asadar, amenintarile cu greva ale sindicalistilor din educatie, dupa anuntul guvernului ca mareste de la 1 octombrie cu 25% salariile din sanatate? „Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate, a explicat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Simion Hancescu, liderul FSLI, a explicat, la randul sau: „Ne trezim la 2 saptamani [dupa ce sindicatele si Ministerul Educatiei au convenit aceasta crestere etapizata medie cu 70% a salariilor profesorilor – n.red.] ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului„.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat la B1 TV ca majorarile salariale pentru profesori sunt prevazute intr-un proiect pe marginea legii salarizarii. Propunerea de salarizare pleaca de la un minim de circa 70% pentru debutantii din invatamantul preuniversitar si universitar” siajunge pana la o crestere cu 177% – care este „un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul superior, deoarece acestia aveau salariile foarte mici, apropiate de ale debutantilor„, a sustinut Cimpeanu.

Proiectul, care a fost discutat cu sindicatele din educatie, „a fost inaintat zilele trecute Ministerului Muncii si urmeaza sa fie analizat impreuna cu ministrul Finantelor”, a precizat ministrul Educatiei. Cimpeanu a anuntat ca „vom avea consultari luni cu ministrul Finantelor si cu premierul”.

In ceea ce priveste impactul bugetar, Cimpeanu a spus: „vom discuta toate aceste lucruri luni, la consultarile la care vor participa si ministrul Finantelor, si ministrul Muncii”.

Citeste si Profesorii care fac naveta își pot deconta cheltuielile. Iată în ce condiții!

„In momentul de fata, acest subiect este depasit in viziunea sindicatelor si urmeaza sa vedem in ce masura mai este de interes, luni. Vom vedea care este punctul lor de vedere. Acest material, in afara de aceste cresteri salariale, mai cuprinde sporul de mediu rural de 5-20%, sporul pentru invatamant special de 15%, spor pentru dirigentie 10% si alte astfel de sporuri”, a continuat ministrul Educatiei.

Cimpeanu a explicat si de unde a venit nemultumirea sindicatelor, atunci cand Victor Ponta a anuntat majorarea cu 25% din octombrie a salariilor din sanatate, prin ordonanta de urgenta: „Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate. Acest document [trimis la Ministerul Muncii – n.red.] vizeaza proiectul noii legi a salarizarii. Eu stiu o propunere care ar viza o crestere salariala de 10% din decembrie”. Ministrul muncii a precizat ca majorarile salariale, conform noii legi a salarizarii, ar fi etapizate pe 3 ani.

Simion Hancescu, presedintele FSLI: Oamenii nu au cum sa nu reactioneze cand vad dintr-o data 25% din octombrie pentru o anumita categorie si credem ca un procent suplimentar trebuie dat si pentru educatie

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro: „Am crezut ca aceasta lege a salarizarii va fi aplicata pentru toata lumea la o data anume, chiar daca au marit deja cu 70% salariile personalului de la presedintie si de la guvern, apoi au triplat indemnizatiile demnitarilor. Cand Ministerul Muncii ne-a trimis acest proiect de lege in care majorarea medie ar fi cu 60%, noi am discutat cu ministrul Educatiei si am regandit putin grila„.

„Fata de proiectul Ministerului Muncii de marire cu 60% in medie, am propus o marire suprimentara cu 10%. Ori ne trezim la 2 saptamani ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului”, a sustinut Hancescu.

Presedintele FSLI a precizat ca „nu se poate calcula un impact bugetar, pentru ca este vorba despre o marire medie pe 3 ani, pana la finalul anului 2017. Asa a fost promisiunea la Ministerul Muncii, cand am discutat acum o luna. Este adevarat ca avem deja o crestere de 5% realizata in martie si una de 5% in septembrie, dar oamenii nu au cum sa nu reactioneze cand vad dintr-o data 25% din octombrie pentru o anumita categorie si credem ca un procent suplimentar trebuie dat si pentru educatie din septembrie, octombrie sau decembrie. Suntem maleabili„.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

„Săptămâna verde” la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Cum a decurs

Publicat

în

Cum a decurs „Săptămâna verde” la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

La Sebeș, „Săptămâna Verde” a adus o explozie de activități creative și educative, reunind comunitatea în jurul valorilor de conservare a mediului înconjurător și de promovare a unui stil de viață sustenabil.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a fost gazda unor evenimente pline de culoare și inspirație, aducând împreună peste 2.000 de copiii, însoțiți de părinți, bunici și cadre didactice, pentru a celebra frumusețea naturii și a învăța despre importanța protejării ei.

La Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, atelierele de lectură au fost o sursă de inspirație pentru copii, care au descoperit povești captivante, cu personaje care își împărtășesc dragostea pentru natură. Micuții cititori au fost încurajați să-și exprime creativitatea  și să-și pună imaginația la treabă în cadrul atelierelor de personalizare a ghivecelor pentru flori. Cu pensule în mână și culori vii, au transformat ghivecele goale în opere de artă unice, pline de farmec. Copăceii plantați în aceste ghivece au devenit simboluri vii ale angajamentului lor de a îngriji și proteja mediul înconjurător.

Elevii și preșcolarii din instituțiile de învățământ din municipiul Sebeș și împrejurimi s-au alăturat „Săptămânii Verzi” prin participarea la o serie de proiecții de filme educative și inspiraționale despre natură. În sala de evenimente a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, copiii au călătorit virtual prin peisaje spectaculoase și au învățat despre ecosistemele unice ale planetei noastre și despre modurile în care pot contribui la conservarea lor.

Compartimentul muzeal, compus din Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, și-a primit vizitatorii, atât la secţia de Știinţele Naturii – extrem de atractivă, dar și în celelalte spații expoziționale, elevii descoperind istoria orașului și a zonei, evenimente și personalități istorice, culturale și artistice. La complexul memorial „Lucian Blaga” din Lancrăm am avut onoarea de a fi vizitați de elevi din întreaga țară, dornici să descopere „curțile dorului” și să cunoască locurile pe care Lucian Blaga le-a iubit atât de mult.

„Săptămâna Verde” a fost o sărbătoare a naturii și a prieteniei, un prilej de educație și conștientizare pentru întreaga comunitate. Prin participarea activă la evenimente, ne-am reafirmat cu toții angajamentul față de protejarea mediului înconjurător și ne-am conectat cu frumusețea și importanța naturii în viața noastră.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Exponatul lunii aprilie la muzeul din Sebeș, o bijuterie de acum 4 mii de ani

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un ac cu capul discoidal, care a fost descoperit la Sebeş „Podul Pripocului”  într-o aşezare de epoca bronzului aparţinând fazei a II-a a culturii Wietenberg.

Piesa a fost descoperită în anul 1960 în urma cercetărilor întreprinse de muzeul sebeşean, în colaborare cu Institutul de Arheologie din Cluj.

Acul, confecţionat din bronz, are lungimea 19,6 cm şi diametrul discului de 3,9 cm şi este ornamentat printr-un şir de proeminenţe realizate prin ciocănire dinspre partea opusă în tehnica „au repoussé” dispuse pe marginile discului, din care lipseşte un mic fragment. În şirul eliptic este încadrată o cruce realizată în aceiași manieră, iar sub disc tija este torsionată. Piesa a dezvoltat de-a lungul timpului o patină nobilă de culoare verde.

Originea acestui tip de ac se găseşte la începutul epocii bronzului din Europa Centrală, iar piesa de la Sebeş poate fi datată începutul epocii bronzului mijlociu. În preistorie legăturile comerciale ale zonei Sebeşului nu se limitau în numai la ariile învecinate, existând descoperiri care atestă contacte cu spaţiile răsăritene, dar şi cu  Europa Centrală. Unul dintre marile drumuri ale care lega podişul Transilvaniei de câmpia Tisei şi Europa Centrală  şi trecea, de-a lungul Mureşului. Aşa stand lucrurile, nu ne surprinde prezenţa în bazinul râului Sebeş, afluent al râului Mureş, a unor bunuri de prestigiu importate din alte arii culturale, cum este acul cu cap discoidal descoperit la Sebeş.

Pe acest drum se tranzitau  atât sarea, necesară triburilor din vest unde acest bun lipseşte, cât şi unele produse finite din bronz sau aur, specifice spaţiului transilvănean. La schimb cu aceste produse, erau aduse materii prime pentru obţinerea bronzului (cositor, antimoniu, plumb), în baza acestor relaţii comerciale putându-se explica prezenţa la Sebeş a unor piese de factură central europeană, cum este acul cu cap discoidal de la „Podul Pripocului”,  Sebeşul fiind situat pe un drum care lega zona saliniferă de la Ocna Sibiului cu Mureşul şi, de aici, cu Transdanubia şi Europa Centrală.

Pe lângă relaţiile de schimb, acul cu cap discoidal de la Sebeş reprezintă o dovadă a simţului estetic deosebit al orfevrarilor care l-au produs, dar şi preferinţele,  în ceea ce priveşte podoabele, a celor care l-au achiziţionat, putând oferi indicii asupra modei şi a gustului în materie de podoabe, în acele timpuri. Astfel, se observă legătura comunităților din zonă cu centrele metalurgice central-europene, acul la Sebeş, alături de alte descoperiri, reprezentând una dintre cele mai estice apariţii ale acestui tip de podoabă, cu mult în afara ariei în care ele se concentrează (centrul Europei). Ţinând seama de cronologia absolută realizată pe baza probelor de radiocarbon din necropola Wietenberg de la Sebeş, contemporană cu locuirea de la „Podul Pripocului”,  acul poate fi datat în perioada cuprinsă între secolul XX şi jumătatea secolului al XVIII-lea î. Chr.

Drepturile de autor pentru acest text aparțin Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba