Rămâi conectat

Social-Economic

Profesorii care fac naveta își pot deconta cheltuielile. Iată în ce condiții!

Publicat

în

Profesorii care au postul în altă localitate decât cea de domiciliu vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru deplasarea la și de la locul de muncă. Află de pe radiounirea.ro că prevederile se aplica cadrelor didactice din învatamantul preuniversitar, precum și personalului didactic auxiliar, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Hotararea Guvernului nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 536 din 17 iulie 2015. Potrivit Ministerului Educatiei, „aproximativ 65.000 de cadre didactice efectueaza zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care isi desfasoara activitatea, iar faptul ca decontarea cheltuielilor nu se face in mod unitar a dus la existenta a numeroase cazuri de refuz al decontarii”.
Actul normativ stabileste ca autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a cuprinde in bugetul local sume destinate decontarii cheltuielilor cu efectuarea navetei de catre cadrele didactice si personalul didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din centrele de resurse si asistenta educationala, care nu dispun de locuinta in localitatea unde este situata unitatea de invatamant la care profeseaza. Finantarea acestor cheltuieli va fi asigurata din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, se mai arata in Hotararea de Guvern.

Profesorii se pot deplasa cu mijloace de transport in comun, dar pot alege si masina personala

Potrivit documentului, naveta beneficiarilor poate fi efectuata cu mijloacele de transport in comun ale operatorilor autorizati (microbuze, autobuze, tren, ambarcatiuni), dar si cu autoturismul personal sau detinut legal. Profesorii au la dispozitie si varianta deplasarii cu microbuze sau autobuze apartinand scolilor sau primariilor, in mod gratuit, conform programului si pe rutele stabilite prin hotarare a consiliilor locale, dar si cu respectarea orarului/programului unitatii de invatamant. Distanta pentru care se face decontarea este distanta dintre localitatea de domiciliu/resedinta profesorului si localitatea in care se afla scoala unde acesta preda.

Citește și Salarii de merit pentru profesori şi note începând cu clasa a III-a, într-o nouă lege a Educaţiei

Pentru a putea beneficia de decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei, cadrele didactice trebuie sa inainteze unitatilor de invatamant la care sunt angajati o cerere in acest sens, care va fi analizata de consiliul de administratiei al scolii (modelul cererii pentru decontare este disponibil in fisierul atasat acestui articol – n.red.). Consiliul de administratie al unitatii de invatamant este cel care aproba lunar cererile solicitantilor si fundamenteaza necesarul lunar de finantare. Directorul scolii transmite apoi necesarul de finantat, sub forma de solicitare, primarului, respectiv presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in termen de cinci zile lucratoare de la incheierea lunii pentru care se face fundamentarea, in vederea deschiderii de credite pentru efectuarea platilor. Nota: Pentru municipiul Bucuresti solicitarile se transmit primarilor sectoarelor municipiului Bucuresti si vor avea in vedere doar naveta beneficiarilor cu domiciliul/resedinta in afara capitalei.

Ce valoare vor avea decontarile?

Actul normativ stabileste ca decontarea abonamentelor/biletelor de transport emise de operatorii de transport auto si naval pentru cadrele didactice si pentru personalul didactic auxiliar se asigura la valoarea acestora. Cei care aleg sa se deplaseze cu trenul vor beneficia la randul lor de decontarea abonamentelor la valoarea acestora, pentru trenurile clasa a 2-a. In cazul in care cadrele didactice aleg sa foloseasca masina proprie, decontarea se va face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare. Important: Decontarea se face integral, in luna urmatoare depunerii documentelor.

Profesorii trebuie sa depuna lunar, la scolile unde au postul, documente justificative

Pentru a primi decontul, cadrele didactice trebuie sa prezinte lunar, pe langa cererea tipizata pentru decontare, urmatoarele documente justificative:
• abonamentele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval, utilizate in luna precedenta;
• bonurile de achizitie a carburantului, pentru transportul efectuat cu autoturismul/ambarcatiunea proprietate personala sau detinut/a legal cu orice titlu;
• biletele emise de operatorii de transport auto/feroviar/naval utilizate in luna precedenta.
Atentie: Sunt acceptate la decont biletele emise zilnic de operatorii de transport numai in situatiile in care pe ruta respectiva nu se emit abonamente, atunci cand beneficiarul utilizeaza mai multe mijloace de transport in comun sau cand acesta are norma/postul in mai multe unitati de invatamant din localitati diferite.
Decontarea cheltuielilor pentru beneficiarii care fac naveta cu autoturismul proprietate personala se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare. Actul normativ publicat vineri in Monitorul Oficial stabileste totodata ca decontarea navetei se realizeaza proportional cu perioada de activitate din cadrul unei luni calendaristice, pe baza pontajului lunar. Nota: Decontarea navetei nu se poate realiza pentru perioada concediilor de odihna sau a suspendarii contractelor individuale de munca.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba