Rămâi conectat

Știri

Rimetea, locul unde soarele răsare de două ori, paradisul parapantiștilor

Publicat

în

Localitatea Rimetea, paradisul parapantiștilor, este faimoasă pentru faptul că în Rimetea, în fiecare dimineață, soarele răsare de două ori. Află mai multe despre Rimetea de pe radiounirea.ro.

Satul Rimetea din Munții Apuseni a devenit un adevărat paradis al amatorilor de parapantă și de escaladă. Tineri din toată lumea se adună în localitatea care a devenit faimoasă în întreaga lume pentru că, datorită reliefului dominat de stânci și de canioane, soarele răsare de două ori pe zi, prima dată de după linia orizontului, iar a doua oară de după Piatra Secuiului. Însă nu pitorescul răsăritului de soare este motivul pentru care tinerii vin în acest sat, ci curenții de aer care favorizează practicarea sporturilor extreme, de la parapantă la escaladă.

Un paradis turistic

Rimetea este una dintre cele mai pitorești așezări din Munții Apuseni. Satul se află într-un adevărat canion, iar stâncile din jurul său au creat curenți de aer apreciați de tinerii care practică zborul cu parapanta. Localnicii au transformat numeroase case în pensiuni și acum se bucură de interesul turiștilor. ”Vin din toată lumea. Din Olanda, din Ungaria, din Canada… Vin tineri ca să zboare cu parapanta. Noi ne bucurăm, pentru că vin, se distrează, cheltuiesc sume mari la noi în sat. Ne bucurăm că vin atât de mulți”, spune una dintre proprietarele de pensiuni din Rimetea. De asemenea, în Rimetea vin și tineri care fac escaladă sau alpinism. Stâncile din jurul satului sunt extrem de potrivite pentru astfel de sporturi.

Patrimoniu deosebit

Există și o categorie de turiști care vin pentru patrimoniul construit al satului. Casele cu frontoane, ridicate în secolul al XIX-lea de către bogații negustori de fier și de proprietarii de forjerii se află pe lista tentativă a UNESCO, spune profesoara de geografie Erika Szekley. ”Casele au o arhitectură deosebită. Rimetea merită să fie inclusă în patrimoniul mondial al umanității”, spune Erika Szekely. Rimetea candidează pentru a fi înscrisă în lista UNESCO în tandem cu localitatea maghiară Holloko.

Un alt lucru pentru care Rimetea este faimoasă este reprezentat de vaioarele din centrul satului. Este vorba de două bazine dreptunghiulare de piatră, pline cu apă rece ca gheața, construite de localnici după marele incediu care a distrus acum două sute de ani întreaga localitate. Denumirea provine din cuvântul Weher, adus de germanii colonizați în Rimetea, care înseamnă lac. De fapt, mulți dintre localnici mai păstrează vie amintirea incendiului din 1870, când Rimetea a fost distrusă de flăcări. Atunci, locuințele au fost reconstruite pe două șiruri. Șirul de Sus era al bogaților negustori de fier și proprietari de forje.

Casele albe sunt construite în stilul clasic al Europei Centrale, cu ziduri de piatră și porți masive de lemn, cu ușile pivnițelor care dau în stradă și care sunt străjuite de rame de calcar. Pivnițele erau construite astfel pentru a ușura încărcarea și descărcarea mărfurilor. Frontoanele caselor sunt teșite și cu stucaturi, adică cu podoabe geometrice ori care amintesc de flori. Iar geamurile au obloane de lemn, vopsite în verde. Șirul de Jos din Rimetea era destinat fierarilor. În vechile forjerii din Rimetea, fierarii produceau unelte, arme, dar și ornamente, precum grilaje lucrate cu înflorituri, ghivece ori decorațiuni folosite pentru gardurile de fier ale palatelor nobililor din Transilvania. Fierul era extras tot din Munții Apuseni.

Calitatea produselor, îndemânarea meșterilor din Rimetea erau celebre în tot Imperiul Austro-Ungar. Tocmai de aceea, deși mai săraci decât proprietarii forjeriilor, fierarii nu erau tocmai niște nevoiași. Casele lor sunt la fel de frumoase, dar de dimensiuni mai mici decât cele ale patronilor.

Orașul pierdut al secuilor din Apuseni

Satul Rimetea din județul Alba are o poveste deosebită. Negustorii de fier și forjeriile care prelucrau obiectele de metal, artistic meșteșugite, și care apoi erau vândute în toate orașele importante ale Europei Centrale au transformat localitatea într-o comunitate bogată și mândră. Rimetea este una dintre aceste comunități și are faima unui adevărat oraș pierdut al secuilor. Fostul oraș secuiesc a primit rangul de oppidum (târg) încă din 1493, iar în 1666 a primit oficial rangul de oraș.

În anul 1716, aici erau atestate documentar 16 cuptoare de topit minereul și 16 ciocane hidraulice pentru prelucrarea fierului. În perioada austriacă, în sat au fost aduși o serie de coloniști germani, care au impulsionat și mai mult dezvoltarea fierăriilor locale. Prosperitatea a ținut până când austriecii au deschis mult mai modernele fierării din Reșița și din Hunedoara, care au produs o cantitate mult mai mare de obiecte de fier, mai ieftine decât cele produse de micile forjerii din Rimetea, care au fost eliminate de pe piață, în cursul secolului al XIX-lea.

După o perioadă de declin, care a ținut câteva decenii, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, timp în care mulți dintre coloniștii germani au plecat din localitate spre Sebeș ori spre Aiud, în perioada interbelică, o serie de familii de moți s-au stabilit în Rimetea. Amestecul de populație a dat naștere unui port popular specific, în care se amestecă elemente secuiești, germane și românești și care este ilustrat prin exponatele aflate într-un muzeu privat din sat.

Azi, Rimetea este un sat de mărime medie, dar în care există zeci de pensiuni și de restaurante, în locul fierăriilor, pensiuni care au redat comunității prosperitatea de altădată.

sursa: romanialibera.ro, sursa foto: facebook.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba