Rămâi conectat

Știri

„Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia“, proiect pentru promovarea meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia la nivel național și european

Publicat

în

Proiectul „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba lulia“ este susţinut financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN, unde Municipiul Aba lulia are calitatea de solicitant, va fi supus votului consilierilor locali din Alba Iulia, în ședința din 28 mai.

Proiectul are ca scop revitalizarea şi repunerea pe harta gastronomică locală, regională, naţională şi europenă a meniurilor şi ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba lulia.

Punerea în practică a acestui deziderat implică, în primul rând, o amplă cercetare de specialitate, bazată pe surse documentare şi bibliografice. De această componentă vor fi responsabili doi istorici cu o bogată experienţă profesională în domeniul prezervării patrimoniului cultural. în urma activităţii de cercetare, vor fi aduse în atenţia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri preparate şi servite la curtea principilor de la Alba lulia, în vremurile în care oraşul era capitală a Principatului Transilvaniei. Pentru a întră cât mai profund în atmosfera epocii, a evidenţia rafinamentul bucătăriei princiare, vor fi reconstituite şi ritualuri culinare practicate pentru principii Transilvaniei, dar şi pentru oaspeţii lor de seamă din diverse spaţii ale Europei medievale.

Mărturiile rafinamentului culinar de la curtea princiară vor fi sintetizate şi într-o carte dedicată, ce va fi disponibilă în format tipărit şi digital.

în cadrul unui eveniment dedicat, va fi reconstituit un meniu de la curtea principilor ardeleni, dar şi ritualul culinar pe care-l implică. Evenimentul va fi comprimat fotografic, dar şi într-un spot video, care vor fi folosite ca instrumente de promovare a rezultatelor proiectului, beneficiarului şi finanţatorului şi în faza de sustenabiîitate.

Rezultatele şi produsele proiectului de faţă vor fi integrate şi în complexul de funcţiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.

Contextul proiectului:

Obiectiv general: Creşterea vizibilităţii si accesibilităţii meniurilor si ritualurilor culinare de la curtea principilor Transilvaniei.

Obiective spedfice (OS):

OS 1. Cercetarea ştiinţifica a surselor bibliografice si documentare privind meniurile de la curtea princiara de la Alba lulia si sintetizarea informaţiei sub forma a 30 de meniuri, cu reţele adiacente, de către un istoric din echipa proiectului.

OS 2. Revitalizarea atmosferei de la curtea princiara de la Alba lulia prin reconstituirea a 10 ritualuri culinare.

OS 3. Organizarea unei eveniment dedicat reconstituirii unui meniu si a unui ritual culinar de la curtea principilor ardeleni.

OS 4. Valorificarea cercetării de specialitate intr-o carte ce conţine 30 de meniuri si 10 ritualuri culinare reprezentative de la curtea principilor Transilvaniei.

OS 5. Promovarea activitatilor si rezultatelor proiectului.

Perioada de implementare: 5 luni

Valoarea proiectului: 52.000 lei {finanţarea nerambursabilă din partea AFCN este de 46.500 lei, iar contribuţia Municipiului Alba lulia este de 5.500 lei reprezentând 10,58% din valoarea eligibilă a proiectului)

Activităţile proiectului:

A1: Management de proiect (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A2: Documentare ştiinţifica meniuri servite la curtea princiara de la Alba lulia, în perioada Principatului Transilvaniei (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A3: Reconstituire ritualuri gastronomice specifice curţii princiare de la Alba lulia. (Responsabil: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba lulia);

A4: Organizare si derulare eveniment de reconstituire ritual gastronomic la curtea princiara de la Alba lulia (Responsabil: municipiul Alba lulia);

A5: Realizare si lansare carte (Responsabil: municipiul Alba lulia;

A6: Activitatea de promovare si mediatizare(Responsabil: municipiul Alba lulia);

Gastronomia este o sursa importanta a identităţii României, mai ales astazi, avand in vedere explozia de influente in contextul globalizarii. Turismul gastronomic devine din ce in ce mai popular. Pe parcursul anilor, au fost susţinute financiar de către muncipiul Alba lulia un număr important de evenimente culturale de impact si a fost acordat un interes special promovării potenţialului turistic si gastronomoic al oraşului.

Primăria Muncipiului Alba lulia a făcut parte din reteaua-pilot de transfer de bune practici „Gastronomic Cities“ / „Oraşe gastronomice dezvoltata in cadrul programului URBACT II, cu scopul de a intari si dezvolta tradiţia sa gastronomica.

Proiectul propus urmăreşte sa revitalizeze si sa repună pe harta gastronomica locala, regionala, naţionala si europena meniuri, retete si ritualuri culinare de la curtea princiara a Transilvaniei, de la Alba lulia. Este inovator prin faptul ca determina crearea unei identitati gastronomice a oraşului Alba lulia, prin valorificarea rafinamentului bucătăriei princiare. Timp de peste 150 de ani, Alba lulia a fost capitala Transilvaniei. Revitalizarea meniurilor, retelor si ritualurilor culinare de la curtea princiara a Transilvaniei este importanta atat pentru valorizarea acestora ca elemente de patrimoniu imaterial, cat si pentru diversificarea experienţei comunităţii locale si a celor care vizitează oraşul cu gusturi autentice, cu ritualuri culinare unice. Publicul larg va avea posibilitatea de a explora experienţe gastronomice autentice atat prin intermediul unei cârti dedicate, ce va pune in lumina cunoştinţe legate de prepararea si servirea meniurilor de la curtea principilor ardeleni, cat si prin participarea la un eveniment de reenactment culinar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba