Rămâi conectat

Știri

Cetatea Aiudului, o bijuterie turistică martoră la câteva dintre evenimentele sociale și politice importante din istoria Transilvaniei

Publicat

în

Cetatea Aiudului, o bijuterie turistică a județului Alba: A fost implicată sau martoră la câteva dintre evenimentele sociale și politice importante din istoria Transilvaniei

Situată în zona centrală a orașului, la dreapta șoselei naționale București – Oradea, la aproximativ 30 km distanță de municipiul Alba Iulia și la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului – un complex de arhitectură medievală cuprinzând mai multe edificii – este cel mai important obiectiv turistic de pe teritoriul așezării.

Cetatea cu ziduri si turnuri de piatră este amplasată pe locul unei fortificatii de pământ mai vechi, care la rândul ei se suprapune pe o asezare daco- romană din secolul al III-lea d.Chr.. În edificarea complexului de arhitectură sunt cunoscute două faze de constructie. Existenta unei prime cetăti este atestată arheologic, prin săpăturile din anii 1974-1977, în secolul al XIV-lea. Potrivit traditiei locale săsesti aceste începuturi ar fi avut loc înainte de marea invazie tătară din anii 1241-1242. Această datare însă nu este deocamdată confirmată.

În plan orizontal cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de întâlnire ale zidurilor si la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci si sapte laturi. Forma actuală corespunde în mare măsură etapei a doua de constructie, dar pe alocuri conservă si elemente ale primei faze, cât si ale unor refaceri si adăugiri mai târzii. Inscriptiile care s-au mai păstrat pe alocuri pe turnuri si ziduri aduc unele informatii legate de acele lucrări.

Desi de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1,20-1,30 m) si înăltimile zidurilor (de 7-8 m), la care se adaugă parapetul de cărămidă (de 2 m), cetatea a constituit un mijloc sigur de apărare în vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apărarea era sporită si de santul cu apă ce înconjura cetatea în exterior. Turnurile erau date în grija breslelor mestesugăresti, care aveau obligatii militare, dintre mesterii breslasi alegându-se comandanti militari – așa ziși “ofițeri de breaslă”.

Si azi în oraș se vorbește de turnurile măcelarilor, croitorilor, cizmarilor si olarilor – de formă rectangulară, al tăbăcarilor – cu sapte laturi, ca si de cele ale cojocarilor și lăcătușilor – cu câte cinci laturi. Pe latura de vest se mai află un turn mic, denumit “Kalendas”, care era în grija Asociației Sf. Spirit. Legătura dintre turnurile apropiate era asigurată de drumul de strajă din spatele parapetului, la care se urca prin intermediul unor scări din lemn sustinute de profilele de piatră prinse în zidurile curtinei. În interiorul turnurilor accesul la nivelele superioare se făcea prin scări din lemn.

În interiorul cetătii sunt amplasate două edificii de cult si patru edificii din secolele XVIII si XIX, acestea din urmă apartinând acum cultului reformat calvin. Cel mai important edificiu este biserica construită în stil gotic transilvănean la sfârsitul secolului al XV-lea. În prezent aparține cultului reformat calvin. Biserica are un turn robust, înalt de 64 metri si prevăzut cu metereze. Cealaltă biserică datează de la sfârsitul secolului al XIX- lea și apartine cultului evanghelic lutheran. Biserica a fost construită pe locul vechii capele în stil romantic din prima jumătate a secolului al XIV-lea, cu ocazia zidirii noului edificiu păstrându-se planul si fundația primului edificiu din cetate.

Complexul fortificat are strânse legături si cu istoria orasului care s-a derulat de-a lungul mai multor secole. Cetatea a fost implicată direct sau a fost martoră la câteva dintre evenimentele sociale si politice importante din istoria Transilvaniei. În general toate aceste evenimente si-au pus amprenta asupra acestui monument medieval, tocmai prin consecintele pe care le-au generat: reconstruiri sau reparatii repetate cu ocazia cărora nu s-a mai respectat stilul inițial, ci s-a lucrat în stilul noilor perioade. De aici au rezultat si particularitătile acestui monument de arhitectură medievală transilvană.

În interiorul cetătii se mai găsesc următoarele edificii, proprietăti ale Oficiului parohial reformat calvin:

· clădirea oficiului parohial alipită jumătătii vestice a Palatului princiar, a cărei aripă dinspre jumătatea nordică păstrează elemente de zidărie din piatră si resturi de ancadramente fasonate în piatră, care permit o datare în secolul al XVII-lea; aripa dinspre sud este o constructie mai nouă (sec. XVIII-XIX);
· clădirea parohială, utilizată ca locuintă de serviciu a preotului paroh. Conține elemente constructive din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, deși se presupune că este o refacere a unei clădiri vechi;
· fosta casă a clopotarului. Este alipită de zidul perpendicular pe peretele vestic al cetătii, lângă turnul olarilor. Pare o constructie din secolele XVIII- XIX, cu refaceri si mai târzii;
· fosta casă parohială evanghelică, cumpărată de Oficiul parohial reformat, în prezent renovată.

sursa: aiudulmeu.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba