Rămâi conectat

Știri

Ploi, lapoviţă şi ninsoare, în următoarele zile: În Apuseni se anunță ninsori însemnate cantitativ, se va depune strat nou de zăpadă

Publicat

în

Meteorologii anunţă ploi, lapoviţă şi ninsoare în România în următoarele zile. În Apuseni se anunţă ninsori însemnate cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă. La munte, vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăși 90…100 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada.

Marți: În vestul, nord-vestul și centrul țării cerul va fi mai mult noros, iar începând din orele amiezii pe arii extinse se vor semnala precipitații. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie în Banat și în Crișana, iar în Maramureș și local în Transilvania, ziua vor fi ploi și lapoviță și spre seară și noaptea, mai ales sub formă de ninsoare. În zona de munte treptat vor predomina ninsorile. Cu precădere în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate – pe arii restrânse se vor acumula 15…20 l/mp și punctiform peste 25 l/mp- astfel încât se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare și local, pe parcursul nopții, va ploua slab. Izolat vor fi depuneri de polei. La munte, îndeosebi noaptea, vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăși 90…100 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada. Intensificări temporare ale vântului, dar la cote mai reduse, se vor semnala mai ales în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 12 grade, iar cele minime între -3 și 5 grade.

Miercuri: Cerul va avea înnorări, iar local și temporar se vor semnala precipitații, slabe cantitativ. Acestea vor fi: sub formă de ninsoare la munte, mai ales ninsori în Maramureș și Transilvania, mixte în Banat, Crișana, iar noaptea și în Moldova, și îndeosebi sub formă de ploaie în restul teritoriului. Izolat vor mai fi condiții de polei. Vântul va avea intensificări temporare la munte, în special pe crestele Carpaților Orientali și de Curbură, cu viteze la rafală de peste 80…90 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada. Intensificări ale vântului, dar la cote mai reduse, se vor semnala pe arii restrânse și în regiunile sudice, estice și centrale și izolat în rest. Temperaturile maxime, mai ridicate decât în mod caracteristic datei, vor fi cuprinse între 2 și 11 grade, iar cele minime între -5 și 3 grade.

Joi: Cerul va fi temporar noros și se vor semnala precipitații, predominant sub formă de ninsoare, local în zona de munte, precum și în nord-vestul teritoriului și mixte – pe arii restrânse în centru și izolat în vest. Izolat vor fi condiții de polei. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze mai mari la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 2 și 9 grade, iar cele minime se vor încadra între -7 și 4 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Vineri: Vremea va fi închisă și se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare în zonele de munte, îndeosebi lapoviță și ninsoare în nord-vest și centru și mai ales ploaie în rest. Pe spații mici, cantitățile de precipitații vor fi însemnate. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, iar la munte, în special pe creste, va sufla tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 14 grade, iar cele minime, în general, între 0 și 5 grade.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba