Rămâi conectat

Social-Economic

Pilonul European al Drepturilor Sociale, operațional din 2017

Publicat

în

Se pun bazele viitorului Pilon European al Drepturilor Sociale, care va deveni operaţional în anul 2017. Citește mai mult pe radiounirea.ro

Comisia Europeană a prezentat ieri o primă schiţă a acestui proiect, destinat îmbunătăţirii actualei legislaţii pentru pentru buna funcţionare a pieţelor muncii şi sistemelor de asistenţă socială.

A fost demarată şi o amplă consultare publică pe această temă, la care puteţi participa pe parcursul întregului an 2016.

Anunţat pentru prima dată la 9 septembrie 2015 de preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker, Pilonul Social a fost gândit să completeze şi să îmbunătăţească aşa-numitul „acquis” social al Uniunii – adică setul de legi şi reguli stipulate în Tratatele Uniunii Europene, Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale şi Directivele Comisiei.

Ce prevede textul în forma sa iniţială ? Oportunităţi şi acces egale pe piaţa muncii, posibilitatea de a învăţa pe întreaga perioadă activă, condiţii corecte de muncă, flexibilitate, dialog social.

Plus protecţie socială sustenabilă, inclusiv accesul la servicii esenţiale de înaltă calitate – precum sănătatea, îngrijirea copilului sau îngrijirea pe termen lung.

Pilonul Social va funcţiona mai întâi în Zona Euro, urmând ca apoi să se extindă în toate statele membre. De fapt, această iniţiativă este parte a măsurilor Comisiei pentru o Uniune Economică şi Monetară mai integrată şi mai corectă.

De ce este nevoie de un Pilon Social al UE ? Pentru că totul este în continuă schimbare: demografia, modelele de lucru; perioadele active devin mai lungi şi mai variate; forţă de muncă este mult mai diversă şi apar noi forme de ocupare datorită tehnologiilor şi digitalizării.

Recenta criză economică a avut consecinţe sociale mult mai adânci decât s-a crezut, iar acestea pot afecta performanţele economice. În Zona Euro, mult mai integrată economic, succesul monedei unice va depinde de calitatea pieţelor muncii şi sistemelor sociale, dar şi de capacitatea economiilor de a absorbi şocurile.

Comisia a iniţiat totodată o consultare publică amplă, care va dura pe tot parcursul anului 2016. Vor fi implicate instituţiile europene, autorităţile naţionale, partenerii sociali, societatea civilă, experţi şi cetăţenii. Aceştia vor trebui să răspundă dacă actualele legislaţii europene în domeniul social mai sunt încă relevante, care ar fi viitoarele provocări şi oportunităţi pe piaţa muncii şi în sistemele de protecţie socială şi care ar fi cerinţele unei Zone Euro funcţionale.

Forma preliminară a textului Pilonului Social va fi prezentată de Comisie la 16 martie, data următorului Summit Social Tripartit. Urmează perioada de consultare şi posibil avizul Parlamentului şi al Consiliului European. Odată stabilit şi finalizat, în anul 2017, Pilonul Social va deveni cadrul de referinţă pentru politicile naţionale în domeniu ale statelor participante.

Sursa: romania-actualitati.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba