Rămâi conectat

Societate

Piatra Cetii: Prin ce te cucerește

Publicat

în

Prin ce te cucerește Piatra Cetii

Rezervația peisagistică Piatra Cetii este constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, ţancuri şi stâncării (partea sudică), parţial de versanţi repezi acoperiţi cu vegetaţie forestieră.

Se remarcă printr-o mare diversitate floristică, adăpostind o serie de endemisme şi plante aflate pe lista roşie a plantelor superioare din România ca specii care necesită ocrotire.

Relieful este reprezentat de o înălţime calcaroasă, proeminentă şi izolată, înălţată până la 1233 de metri, cu aproximativ 200 de metri deasupra culmilor netezite din jur. Este alungită pe direcţia nord-est-sud-vest şi are aspectul unei creste formată din trei segmente: Piatra Cetii, La Călugări şi Piatra Înaltă, cu versanţi abrupţi, prăpăstioşi, cu ţancuri şi hornuri. Jumătatea nordică are versanţii mai puţin abrupţi, acoperiţi de pădure până în partea superioară.

Versanţii din jurul Pietrii Cetii sunt acoperiţi cu pădure de fag (Fagus sylvatica) în care apar şi exemplare de carpen (Carpinus betulus). În partea nordică a Pietrei Cetii, prin lipsa abrupturilor şi a grohotişurilor calcaroase, pădurea de fag reuşeşte să înainteze până aproape de vârf. Pe versanţii abrupţi cu acumulări de grohotiş se găsesc petice de pajişti de stâncărie. Pe alocuri se întâlnesc exemplare de mojdrean (Fraxinus ornus), darmox (Viburnum lantana), cetina de negi (Juniperus sabina) diferite specii de scoruş (Sorbus dacica, Sorbus graeca) şi de măceş, (Rosa canina, Rosa spinossisimd). Se întâlnesc şi o serie de plante de interes sub aspect fitocenologic precum orhidee, iris sau floarea de colț.

sursa: facebook Consiliul Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Cetatea Câlnic, o destinație de vis și în arșița verii

Publicat

în

Cetatea Câlnic, o destinație de vis și în arșița verii

În luna lui Cuptor căldura e mult mai ușor de suportat la Cetatea Câlnic, monument Unesco.
Natura vine și completează atât de frumos partea de istorie și artă a Cetății, făcând-o un obiectiv de neratat în această vară.
Sunteți așteptați la Cetatea Câlnic de marți până duminică între orele 10.00-13.00 și 14.00-18/00/
Bilete preț întreg – 15 lei pentru adulți, preț redus – 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari
sursa: facebook Cetatea Câlnic Monument Unesco

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Deținuți de la Penitenciarul Aiud în vizită la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Deținuți de la Penitenciarul Aiud în vizită la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Sâmbătă 20 iulie, în ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, nouă persoane private de libertate, custodiate la Penitenciarul Aiud și clasificate la regimul deschis, au participat la slujba Utreniei și la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiate la Catedrala Reîntregirii și Încoronării din Alba Iulia.
Aceștia s-au închinat icoanelor făcătoare de minuni aflate spre cinstire în locașul de închinare, ascultând, la momentul rânduit, cuvântul de învățătură rostit de către părintele protos. Nicolae Ceobanu, slujitor la Altarul Catedralei arhiepiscopale.
La final, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru diactic universitar și consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, le-a vorbit deținuților despre adevărata libertate.
O activitate similară a mai avut loc în data de 6 iulie a.c., când 14 deținuți clasificați la regimul închis au participat la parastasul ce s-a săvârșit în cinstea vrednicului de pomenire arhim. Dometie Manolache, duhovnic al Mănăstirii Râmeț.
Activitățile Sectorului Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului cu regim de maximă siguranță Aiud au ca scop formarea unei atitudini corecte față de regulile de conviețuire socială, contribuind la dezvoltarea personală a participanților spre o reintegrare socială facilă. Menționăm că beneficiarii acestor pelerinaje inedite sunt persoane private de libertate care participă frecvent la programul liturgic al capelei unității și care prestează activități lucrative în folosul penitenciarului din Aiud.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Crucea Roșie Română Filiala Alba: Peste 1.500 de persoane beneficiare ale punctelor de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă

Publicat

în

Peste 1.500 de persoane beneficiare ale punctelor de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă în Alba

Peste 1500 de persoane au beneficiat de serviciile oferite în cele patru puncte anti-caniculă înființate de Crucea Roșie Română Filiala Alba în zonele intens circulate din cele mai mari municipii din Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud și Sebeș.

În ultimele șapte zile cu temperaturi caniculare și disconfort termic, angajații și voluntarii organizației, alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Alba, au oferit apă potabilă trecătorilor, i-au informat cum să se protejeze de caniculă și le-au măsurat tensiunea arterială. În total, 1516 persoane au beneficiat, în aceste zile, de serviciile punctelor anti-caniculă.

Punctele de prim ajutor pe timpul caniculei au funcționat în zonele: Alba Iulia – 2 puncte de prim ajutor: în centrul municipiului, în fața complexului comercial Mercur City și pe Bulevardul Transilvaniei, lângă BCR, Aiud – în centrul municipiului, pe artera principală, lângă sediul BCR și în Sebeș – în zona centrală a municipiului, în fața Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Măsurile anti-caniculă au fost luate în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Alba și cu administrațiile locale din municipiile Alba Iulia, Aiud și Sebeș.

 Colegii și voluntarii noștri au fost alături de cetățenii județului în punctele de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă în zone circulate din Alba Iulia, Sebeș și Aiud, unde au oferit zilnic apă rece, au măsurat tensiunea arterială și au oferit trecătorilor sfaturi utile cum să se protejeze de temperaturile ridicate și de disconfortul termic. Vom continua să oferim întreg suportul nostru autorităților locale și județene pentru ajutarea populației pe toată perioada în care vremea va fi caniculară, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Punctele de prim ajutor pe timpul caniculei au funcționat zilnic, între orele 11:00 și 17:00.

Sfaturi utile pentru a vă proteja de caniculă:

  • Rămâneți în casă și limitați cât mai mult expunerea la soare.
  • Consumați multă apă și evitați utilizarea sării.
  • În cazul în care trebuie să ieșiți din casă la orele cu temperaturi ridicate, purtați haine ușoare, răcoroase, colorate deschis, care acoperă cât mai mult pielea.
  • Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi.
  • Nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea favorizează deshidratarea.
  • Evitați consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece sunt diuretice.
  • Încercați să evitați pe cât posibil muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei.
  • Mâncați regulat, echilibrat și ușor.
  • Nu lăsați niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.
  • Păstrați contactul cu vecinii și rudele despre care știți că au afecțiuni medicale, astfel încât să puteți să îi ajutați în cazul în care au nevoie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba