Rămâi conectat

Știri

12-16 iulie| Sărbătoarea Muzicii 2023, la Alba Iulia: Sunetul cucerește, din nou, Cetatea Alba Carolina: PROGRAMUL

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii 2023, la Alba Iulia: Sunetul cucerește, din nou, Cetatea Alba Carolina

Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și tranformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

De mai bine de 10 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul va fi unul de calibru, aducând împreună, în patru locații emblematice din Cetate, de la rock la fanfară, chitare clasice, șansonete și până la muzică simfonică, într-o fuziune cum doar la Fête de la Musique este posibilă.

“Arta, în general și muzica, în special, sunt liantul perfect care unește popoare, culturi și, cel mai important, inimi. Asta face în fiecare an și Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia. Ni-i aduce aproape pe frații din Chișinău și ne aduce pe scenă sau în alte locuri din Cetate, bucuria absolută a muzicii. Sunt onorat să îi invit pe toți albaiulienii, dar și pe turiști, să ne bucurăm împreună de sunet de cea mai înaltă clasă, aici, la noi acasă, în Cetatea Marii Uniri”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Avanpremiera ediției 2023 a Sărbătorii Muzicii la Alba Iulia va avea loc miercuri, 12 iulie, de la 6 seara, la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Mihail”. Aici este programat un recital extraordinar de pian și muzică de cameră susținut de Vladimir Gligor Lungan – pian, Orsolya – Beatrix Csata – vioară, Ștefan Ciceu – violoncel și Teo Mondiru – flaut.

Prima zi a festivalului, vineri, 13 iulie, va fi dedicată celebrării înfrățirii dintre Alba Iulia și Chișinău, capitala Moldovei. Va include o serie de evenimente culturale remarcabile, conexe muzicii – prezentări multimedia și lansări de carte la Muzeul Principia – și se va încheia cu… folclorock marca Lupii lui Calancea & Guz, pe scena mare din Piața Cetății, de la ora 21.

Tot vineri, Cetatea și albaiulienii vor primi în dar o nouă locație în care artele să se poată exprima libere. Este vorba de curtea interioară a Palatului Principilor, recent restaurat. Aici este programată Simfonia Păcii, un spectacol al orchestrei Grenzenlos din Luchau, Brandenburg (DE).

Seara de sâmbătă, 14 iulie, îi aduce pe scena din Piața Cetății, începând cu ora 21, pe artiștii Teatrului de Balet Sibiu, într-un spectacol plin de emoție și grație:

„În numele bucuriei”. Apoi, de la 10 fără un sfert seara, Alexandra și Dragoș Horghidan – Duo Kitharsis – duc sunetul chitarelor clasice la cu totul alt nivel, în show-ul „Fandango”. La câteva zeci de metri și cu câteva minute mai devreme, începând cu ora 19:30, curtea Palatului Principilor va fi gazda perfectă pentru un spectacol efervescent, „Flautul Fermecat – Șansonete și șuete”, pus în scenă de Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Ionuţ Baranga – contrabas și Bogdan Constantin – percuție.

Ultima seară a Sărbătorii Muzicii, cea de duminică, 15 iulie, are programate două evenimente excepționale. De la ora 19:30, în curtea interioară a Palatului Principilor, Horia Mihail face magie pe clape, în „Pianul Călător” iar de la ora 21, pe scena din Piața Cetății, îi vom vedea la lucru pe „ Cei 3 Tenori”, împreună cu soprana Irina Baianț, într-un spectacol magistral sub bagheta maestrului Daniel Jinga.

În fiecare dintre cele 3 seri ale evenimentului, fanfara comunității locale – Alba Iulia Bass & Drums, creată în urma unui proiect local de bugetare participativă, va susține microrecitaluri la Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, începând cu orele 18:45.

PROGRAM SĂRBĂTOAREA MUZICII 2023

*MIERCURI, 12 IULIE 2023

18:00 Recital de pian și muzică de cameră

Cu: Vladimir Gligor Lungan – pian, Orsolya-Beatrix Csata – vioară, Ștefan Ciceu – violoncel, Teo Mondiru – flaut

Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” Alba Iulia

*VINERI, 14 IULIE 2023

11:00 „Identitățile Chișinăului. Arhiologia Urbană”

Lansare de carte – autori: Sergiu Musteață, Alexandru Corduneanu

Muzeul Principia

12:00 „Tramvaiul din Chișinău – o filă din istoria primului transport public”

Expoziție de fotografie documentară

Muzeul Principia

12:30 „Arhitectura Chișinăului interbelic”

Proiecție film documentar – prelegere: Mariana Șlapac, Alla Ceastina

Muzeul Principia

18:00 Spectacol de reconstituire militară: Garda Apulum

Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

18:45 Alba Iulia Brass & Drums

Concert / Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

19:30 Simfonia Păcii – Orchestra Grenzenlos din Luchau, Brandenburg (DE)

Concert / Palatul Principilor – curtea interioară

21:00 Concert Lupii lui Calancea feat. Guz

Concert/ Scena Piața Cetății

*SÂMBĂTĂ, 15 IULIE 2023

12:00 Ceremonialul schimbului de gardă

Garda Cetății Alba Carolina / Poarta a IV-a – Poarta a III-a

18:45 Alba Iulia Brass & Drums

Concert / Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

19:30 Flautul fermecat – Șansonete și șuete

Cu: Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Ionuţ Baranga – contrabas, Bogdan Constantin – percuție

Concert / Palatul Principilor – curtea interioară

21:00 În numele bucuriei – spectacol de balet

Teatrul de Balet Sibiu / Scena Piața Cetății

21:45 Fandango – concert de chitare clasice

Cu: Duo Kitharsis

Scena Piața Cetății

*DUMINICĂ, 16 IULIE 2023

12:00 Ceremonialul schimbului de gardă

Garda Cetății Alba Carolina / Poarta a IV-a – Poarta a III-a

18:45 Alba Iulia Brass & Drums

Concert / Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

19.30 Pianul călător

Cu: Horia Mihail – pian

Concert / Palatul Principilor – curtea interioară

21:00 Cei trei tenori – invitată soprana Irina Baianț

Cu: Orchestra Metropolitană București – dirijor: Daniel Jinga

Concert / Scena Piața Cetății


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta din Săptămâna Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri: Istoria legată de acestă zi

Publicat

în

Prima săptămână de după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată, are o semnificaţie aparte

Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Pe 08 mai este Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi.

În această zi nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomei.

Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă. Zilele din Săptămâna Luminată au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. În Săptămâna Luminată, credincioşii trebuie să ţină cont de anumite reguli, potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.
Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În această perioadă, credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.

Sâmbăta Luminată face parte din Săptămâna Luminată. Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Sâmbăta Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime, când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei.

Sâmbăta Luminată: Tradiții și obiceiuri

Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).

În această perioadă credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.
Sâmbăta Luminată: Istoricul acestei sărbători

Istoria legată de Sâmbăta Luminată, care mai este numită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul este următoarea: Sfântul Cuvios Ioan, iubitor de pustie încă din tinereţe, a plecat la Sfântul Grigorie Decapolitul, unde a intrat în monahism. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane a împăratului Leon Armeanul (813-820), Sfântul Grigorie împreună cu Sfântul Ioan şi cu Sfântul Iosif Imnograful, un alt ucenic al său, au plecat în Bizanţ. Cei trei mergeau prin cetăţi îndemnând poporul să cinstească sfintele icoane. Sfântul Grigorie a trimis pe Sfântul Iosif să-i înştiinţeze şi pe creştinii din Roma, dar a fost prins în insula Creta. Acesta este adevărul legat de Sâmbăta Luminată. În acest timp, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul şi a fost îngropat de Sfântul Ioan. Nu după mult timp a trecut la cele veşnice şi Sfântul Ioan, de care a avut grijă Sfântul Iosif, care fusese eliberat din temniţă. Mai târziu, Sfântul Iosif Imnograful a zidit o biserică aproape de Bizanţ în cinstea Sfântului Nicolae şi a adus aici moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Cuvios Ioan.
Sâmbăta Luminată, face parte din Săptămâna Luminată

Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Săptămâna Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei, sărbătorită anul acesta pe 19 aprilie, la exact o săptămână după Duminica Paştelui. În Duminica Tomei, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, practic, pe Sfântul Apostol Toma.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Controale DSVSA Alba, pentru prevenirea toxiinfecțiilor: Amenzi de peste 160.000 de lei și mai multe avertismente

Publicat

în

Rezultatele controalelor efectuate în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale și în minivacanța de 1 mai

În perioada 27 martie – 7 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a dispus acțiuni specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, fiind intensificate controalele oficiale și măsurile care trebuie aplicate pentru protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor.

Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate 351 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 160.800 de lei, dar și 13 avertismente, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Au fost efectuate verificări la toate categoriile de unități alimentare, din toate zonele județului, fiind aplicate sancțiuni la restaurante, fast-food-uri, cantine, pensiuni în care se servesc mâncăruri gătite, puncte gastronomice locale, carmangerii, abatoare, laboratoare de cofetărie și patiserie, brutării, piețe agroalimentare și standuri mobile în care se servesc produse alimentare.
Principalele neconformități depistate:

– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor;
– Deficiențe structurale;
– Nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic, în unităţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animală şi nonanimală;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;

– Nerespectarea de către agenţii economici care produc, prelucrează şi depozitează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate.

De asemenea, în această perioadă, a fost emisă și o ordonanță de suspendare a activității pentru o brutărie pentru nerespectarea normelor de igienă, fabricarea produselor alimentare în spații insalubre, neefectuarea acțiunilor specifice de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, respectiv pentru lipsa programelor de autocontrol.
Verificările s-au concentrat și pe zonele turistice, având în vedere minivacanța de 1 mai și Paști. Controalele au fost efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare. În această perioadă nu au fost înregistrate toxiinfecții alimentare consecutiv consumului de alimente.
Verificările sanitar-veterinare vor continua și în următoarea perioadă. Acestea se concentrează inclusiv pe prevenție și îndrumarea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected].


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lift pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud: Semnare a contractului de proiectare și execuție

Publicat

în

Lift pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud: Semnare a contractului de proiectare și execuție

Liftul care va deservi ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud va deveni în curând realitate.
Joi 9 mai a fost semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții lift ambulatoriu.
Acesta este un element absolut necesar pentru accesibilizarea infrastructurii ambulatorii și asigurarea unor servicii medicale la un standard înalt de calitate, au transmis reprezentanții unității medicale.
Obiectivul de investiții lift ambulatoriu are o durată de realizare de aproximativ 3 luni.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba