Rămâi conectat

Știri

Pedepse cu închisoare mai mari în afacerile cu produse falsificate : Propunere de lege

Publicat

în

Persoanele care falsifica alimente, suplimente alimentare, medicamente sau bijuterii, ori care vand astfel de produse falsificate, cu buna stiinta, vor risca pedespe cu inchisoarea mai mari decat in prezent, potrivit unei propuneri de lege depuse la Parlament.
Initiativa legislativa a deputatului PSD Iulian Iancu prevede modificarea si complearea Codului penal si a la Ordonantei de urgenta 190/2000 privind metalele pretioase.

Printre altele, la Codul penal, se propun urmatoarele modificari:

  • Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda (fata de 6 luni – 3 ani sau amenda, cat este in prezent).
  • Prepararea de alimente ori bauturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vatamatoare sanatatii, expunerea spre vanzare sau vanzarea unor astfel de alimente sau bauturi, cunoscand ca sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 8 ani (fata de 3 luni la 3 ani, cat este in prezent).
  • Falsificarea sau substituirea altor marfuri sau produse, daca prin falsificare sau substituire acestea au devenit vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.
  • Vanzarea de medicamente si suplimente alimentare cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi (fata de 6 luni – 5 ani in prezent).
  • Atat medicamentele cat si suplimentele alimentare, daca nu au avizul Agentiei Nationale a Medicamentului si al Comisiei Nationale de Bioetica a Academiei de Stiinte Medicale, daca sunt puse in comert, constituie infractiune ce se pedepseste cu ichisoarea de la 5 la 10 ani.
  • Daca medicamentele si suplimentele alimentare nu sunt controlate periodic in farmaciile care le pun in vanzare, sub raportul compozitiei si concentratiilor, factorii responsabili, respectiv, Agentia Nationala a Medicamentului si Comisia Nationala de Bioetica, se fac vinovati de infractiune, fapt ce atrage o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 10 ani.
  • In cazul in care compozitia si concentratia substantelor active din medicamente si suplimente alimentare nu sunt corespunzatoare, atrag dupa sine pedepse cu inchisoarea de la 5 la 10 ani, precum si inchiderea unitatii respective de productie sau distributie.
  • Distribuirea de medicamene si suplimente alimentare de catre unitati neautorizate in acest sens, prin alte mijloace de comunicare, se pedepseste cu inchisoare intre 5 si 10 ani.

De asemenea, la Ordonana de urgenta 190/2000, privind regimul metalelor si pietrelor pretioase, se propun urmatoarele modificari:

  • Falsificarea in orice mod a marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 an si 6 luni la 5 ani (fata de 6 luni – 5 ani, in prezent).
  • Folosirea marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare false ori folosirea unei marci neinregistrate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 9 luni la 5 ani (fata de 3 luni – 3 ani in prezent).
  • Initiativa legislativa are insa de urmat o cale lunga pana sa ajunga lege: trebuie sa treaca de cele doua Camere ale Parlamentului, dupa care legea are nevoie sa fie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicata.

Citește și  Declaraţia nutriţională, obligatorie pentru o mare gamă de alimente preambalate

Initiatorul propunerii legislative da si unele exemple de produse falsificate gasite de autoritati pe piata romaneasca:

  • Uleiul de masline extravirgin este printre cele mai falsificate produse in prezent. Daca aciditatea sa dpaseste 1%, e posibil sa contina si alte tipuri de ulei.
  • Maslinele se falsifica prin oxidare cu gluconat de fier, pentru o culoare uniforma.
  • Faina de grau se falsifica prin amestec cu faina din cereale mai ieftine, faina de grau mai slab calitativ, cu amidon din cartof, cu emulgatori si agenti de oxidare. Acestia din urma albesc nefiresc faina.
  • Carnea de consum poate fi falsificata cu carne provenita de la animale improprii consumului, cum ar fi rozatoarele sau cu carne de cal ori de magar. La carnea de mici si la mezeluri s-au depisat cel mai des contrafaceri.
  • Laptele se completeaza cu apa, prin extragerea grasimilor.
  • La sortimentele de branza, au putut fi intalnite cazuri de inlocuire a proteinei si grasimilor din lapte cu proteine sau grasimi vegetale.
  • Pentru multiplicarea mierii, producatorii rau-intentionati adauga sirop de glucoza industriala. Metodele mai subtile de falsificare a mierii cuprind hranirea albinelor cu melasa sau amestecul de miere din sortimente mai putin cautate. De exemplu, consumatorul cere miere de salcam, dar i se ofera miere de fenicul sau de zmeur, iar mierea din floarea-soarelului poate trece drept miere poliflora.
  • Cafeaua arabica se poate falsifica in comert cu soiul de cafea robusta, mai slab calitativ. Mai grosolan, in cafea se poate pune argila, cicoare, naut, malt, amidon, caramel, soia, mazare, fasole.
  • Vinul se falsifica prin adaos de zaharuri din surse nespecifice vinului: porumb, trestie de zahar, alte fructe decat strugurele etc. Contrafacerea viului este mai greu de dovedit in cazurile in care se imbuteliaza vin de recolta mai slaba decat cel inscris pe eticheta. Falsurile grosolane contin coloranti, arome articifiale, indulcitori, care nu mai au nicio legatura cu fermentarea naturala a mustului.
  • La bijuterii, aurul sau argintul poate fi inlocuit cu metal comun.

Sursa:startupcafe.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba