Rămâi conectat

Social-Economic

Paris vs. „Micul Paris”! Diferențe mici de prețuri între cele două capitale, deși francezii câștigă de aproape 4 ori mai bine!

Publicat

în

Avem salarii de trei ori şi jumătate mai mici decât ale francezilor, dar preţurile NU sunt cu mult mai mici. Un kilogram de unt este cu doar 33% mai scump în Paris decât în Bucureşti. Diferenţe ceva mai mari sunt în cazul pâinii şi al laptelui. Culmea, la 1900, situaţia era exact pe dos.

În 1900, un litru de lapte costa în București mai mult decât în Paris. În timp ce în târgurile din Capitală se vindea cu 38 de bani, în cele din capitala Franței costa cu 8 bani mai puțin. În anii 30, diferența crescuse la 3 lei și 43 de bani. Între timp, însă, lucrurile s-au inversat, iar acum locuitorii Bucureștiului cumpără lapte din hipermarket de patru ori mai ieftin decât parizienii. Ce-i drept însă și salariile noastre sunt cu mult mai mici.

Salariul minim în Franţa este de 1.498 de euro, adică aproape 6.900 de lei. Cu toate creşterile din ultimul an, în România salariul minim abia a ajuns la 1.900 de lei.

Pâinea însă a fost întotdeauna mai scumpă în Paris. Un kilogram costa în 1900 echivalentul a 38 de bani, cu 14 mai mult decât în București. În 1920, diferența ajunsese deja la 3 lei și 66 de bani. Zece ani mai târziu a crescut la aproape 6 lei și 70 de bani. Și cam acolo a rămas până astăzi, când același kilogram de pâine costa aproape 2 euro, adică peste 9 lei.

„Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta să nu crească. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Deși s-au tot scumpit în ultima vreme și ouăle sunt mai ieftine în București decât în Paris. Prețul pe bucată este de două ori mai mic în magazinele de la noi decât în cele din capitala Franței, iar această diferență se păstrează încă din 1900. Untul este și el mai scump în Paris, decât în București, deși de câteva luni încoace conduce în topul scumpirilor.

Anul trecut preţul ouălor a crescut cu peste 43%, iar untul s-a scumpit cu aproape 23 de procente.

„Spre sfârşitul anului, când au venit sărbătorile… atunci au crescut binişor, nu o uşoară creştere. Acuma şi-a mai revenit un pic. Untul a crescut foarte mult atunci. Un pachet de unt ajunsese, din asta mai popular, mai normal, la 8-9 lei”, spune un consumator român.

Din preţul de la raft, dacă scădem TVA, există o marjă de 25-40% din preţul acelui produs pe care şi-o opreşte comerciantul.

Un kilogram de unt costă în Paris echivalentul a 33 de lei, în timp ce pe rafturile hipermarketurilor din București poate fi găsit și cu 25 de lei. În 1930, în plină criză economică, francezii au plătit pentru unt și echivalentul în franci a 160 de lei. Prețul era mare și la Bucuresti – 120 de lei, de 45 de ori mai mult decât în 1900.

„Cred că primăvara acesta va scădea preţul la unt. Pe de o parte se vor ieftini materiile prime dar să nu uităm de costurile mărite, energie, accize, RCA la camioane, taxele de drum, salariul minim pe economie, contribuțiile”, adaugă Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Toate acestea pot ajunge să cântărească şi 40% din costul total pe care îl are un producător din industria laptelui.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba