Rămâi conectat

Știri

Călătorii în timp: Alba Iulia, un puzzle de obiective turistice

Publicat

în

În Alba Iulia timpul nici nu a stat în loc, dar nici nu a curs alene. S-a îngrămădit tot în cele peste 100 de hectare din centrul istoric al orașului. La fiecare colț de stradă din Cetatea Alba Carolina timpul mai face câte o buclă și învecinează un templu roman cu un palat medieval sau cu un edificiu contemporan, din vremea când România se făcea Mare.

Aici, în acest mic oraș transilvănean, s-a adunat laolaltă întreaga istorie a spațiului românesc – cu tristețile și bucuriile ei, cu momentele de glorie și episoadele ajunse mai aproape de legendă. Timpul a avut răbdare cu Alba Iulia, care a devenit astăzi un adevărat centru al turismului cultural, reprezentativ nu numai la nivel național, ci chiar continental.

Nenumăratele războaie daco-romane

După cucerirea romană a Daciei, la Apulum – anume în zona cetății dacice de tip urban numită Apoulon – a fost construit unul dintre mai importante centre ale noii puteri colonizatoare de pe cuprinsul Daciei. Castrul roman Apulum, căci despre el este vorba, a devenit noua casă a Legiunii a XIII-a Gemina, al cărei rol era să străjuiască regiunea auriferă din Apuseni – noua comoară a Imperiului Roman – și drumul de transport al aurului către Roma. După anul 106, dacii și romanii nu s-au mai bătut. Ba chiar soldații romani și – au găsit soții dace, cu care și-au întemeiat familii – neoficiale, căci nu aveau voie să se căsătorească.

Așa a fost atunci, așa a înregistrat istoria. Dar, la Alba Iulia, războaiele daco-romane nu s-au încheiat. Atât numai că astăzi se desfășoară cu public. Audiență numeroasă, de toate felurile: copii, adolescenți, adulți – unii târâți de copii, alții implicați – turiști români și străini – din aceia entuziasmați, chiar fără să înțeleagă exact ce se petrece. Ce se întâmplă de fapt: de cum începe sezonul cald, în fiecare vineri, spre apusul soarelui, la ora 19.00, în fața Porții IV a Cetății Alba Carolina, are loc o lecție de istorie vie. Gărzile romane ale Legiunii a XIII-a Gemina se luptă cu războinicii daci, așa cum se întâmpla acum 1900 de ani. Până la moarte, până la victoria finală. Fiecare îmbrăcați și înarmați cum se cuvine, după rigorile din trecut – romanii cu platoșe și căști de fier și emblematicele scuturi roșii, dacii cu straie mai puțin sofisticate, dar cu arme ingenioase și curaj în strigătele de luptă.

1-1 pentru daci

Înainte de începerea luptelor propriu-zise, sunt prezentate familiile războinicilor daci, femei tinere și copii frumoși – unii de numai câteva luni – și „nimfele” romane îmbrăcate în rochii roșii lungi, cu priviri și zâmbete zglobii. Fiecare își susține luptătorii săi.

Apoi, se fac demonstrații de țintire cu arcul. Câte două trageri pentru daci, două pentru romani. Fiecare tabără își alege propriul reprezentant în care-și pune încrederea și onoarea. Până se pregătesc arcașii, un moderator în togă romană întreabă publicul cine-i susține pe romani. Nicio reacție. Încă o dată! „Cine ține cu romanii?” De data asta se ridică timid vreo două mâini și zeci de perechi de ochi îi sfredelesc pe nechibzuiții care au cutezat. Şi începe întrecerea. Trage romanul, apoi dacul. E egal, 1-1. Se vede că au mână războinicii, dar trasul cu arcul nu-i treabă ușoară, nu intră săgeata cu una cu două. Ca să nu intre audiența la bănuieli se face strigare, să vină cineva din public să încerce să țintească. Se oferă un tânăr, nici prea în formă, dar, după cât se pare, nici debutant. Din public, un român suspicios îi șoptește soției, „Ăsta-i de-al lor, mă!”. A nimerit civilul, una a intrat.

Urmează turnirul. Fiecare tabără își alege câte un om și-l trimite în ring. Lupta începe când se strigă „pugnate!” [n.r. – luptă!], comandă murmurată de copii la unison, cu priviri fixe, încărcate de adrenalină, semn că sunt clienți fideli ai luptelor. Se procedează astfel de două ori: câștigă un roman, apoi un dac. Romanii mor tragic și sunt prompți la comanda publicului „resucita!” [n.r. – trezește-te!]; dacii, mai teatrali, se aruncă pe iarbă și se lasă rugați să învie -ori nu le convine că-i latina limba de circulație.

Spectacolul îi fascinează pe cei mici, sunt complet captivați de costume, de arme – între care vedetă e buzduganul unui dac – și de luptele dure, umăr la umăr. Pe unii părinți îi ține locului, dar tot la grijile cotidiene le e gândul. Nici când s-au înfruntat șeful legiunii cu un tarabostes – încăierare, nu glumă! – o mamă nu a putut să se abțină să nu privească ambianța cotidiană și să nu îi dea un cot, cu subînțeles, soțului: „Vai, ia uite ce Porsche are aia!”. Lupte vechi, doar vremurile-s altele. De altfel, nu sunt neglijate referirile la astfel de confruntări de rutină. Moderatorul comentează entuziasmul de luptă al dacilor și explică cum aceștia plecau la război râzând, dar glumește și că plângeau numai la căsătorie – cum mai plâng și azi. Părinții zâmbesc amar, copiii râd zgomotos. Fiecare cu ce știe.

Confruntarea se termină cu o luptă între gladiatori – un adevărat spectacol de forță, care reușește să îi prindă și pe cei mari în joc. Şi de data aceasta se termină cu egalitate, să nu plece nimeni cu inima grea. S-a lăsat amurgul și e rost de o cină ardelenească. Pentru un turist în Alba Iulia, acesta este abia începutul unui sfârșit de săptămână planificat la minut.

Alba Iulia, un puzzle de obiective turistice

Cei ce nu au timp de zăbovit în vacanță trebuie să se trezească de dimineață, căci au de ajuns departe. În Alba Iulia, nu ai cum să te pierzi în căutare de locuri devenite simboluri naționale. Sunt la fiecare pas. Şi cum altfel ar fi putut fi în orașul cu o istorie continuă de două milenii, în care s-au înfăptuit cele două uniri ale tuturor provinciilor istorice românești – la distanță de trei secole!

Întocmai pentru a ușura vizitarea cetății, cu atingerea tuturor obiectivelor importante, s-au întocmit două trasee turistice principale – Traseul celor trei fortificații și Traseul porților. Primul plimbă călătorul pe parcursul a două milenii, din castrul roman, în cetatea medievală și, în final, în cetatea bastionară. Cetatea din Alba Iulia este un adevărat festin pentru iubitorii de istorie! Cel de-al doilea, în schimb, traversează întreaga Cetate Alba Carolina, într-un drum ce unește Poarta I cu Poarta IV și pe lângă care se sudează, ca într-un puzzle, cele mai reprezentative edificii pentru oraș și pentru acest neam.

Spațiile sacre

Dacă itinerarul prin Cetatea Alba Carolina pornește de la Poarta IV – numită în trecut și Poarta Episcopului – atunci călătorul pătrunde în arealul destinat edificiilor de cult. Încă de la intrare se ivește turnul înalt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, în curtea căreia se află unul dintre cele mai importante simboluri ale românilor – Catedrala Încoronării (foto jos). Expresie arhitecturală a împlinirii visului de veacuri al românilor – realizarea României Mari prin actul de la 1 decembrie 1918 – edificiul a fost ridicat între anii 1921-1922, după planurile arhitectului Victor Ştefănescu, fiind gazda ceremoniilor de încoronare a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922.

Cu o compoziție arhitecturală de inspirație realistă (o revenire la formele tradiționale românești, care inserează numeroase elemente din emblematicul stil brâncovenesc) ce amintește de Biserica Domnească din Târgoviște, Catedrala stă mărturie veșnică a unității românilor din cele trei principate române. Semnificația istorică a momentului pentru care a fost ridicată este gravată și în perete: de o parte și de alta a ușii se înalță portretele suveranilor români sub care s-a întregit neamul.

Față-n față cu biserica ortodoxă, în oglindă – imagine cuminte pentru spațiul cultural transilvănean – este Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”. A fost construită în secolul al XII-lea – mai ușor de reținut e că are aceeași vechime cu Catedrala Notre-Dame din Paris – dar originile sale datează dinaintea anului 1000 – dinaintea Cruciadelor! E veche, domnule!

După ce a fost distrusă complet de hoardele de tătari în prima jumătate a secolului XIII, a fost donată Bisericii Catolice care a și demarat procesul de reconstrucție. Arhitectural, clădirea îmbină într-o armonie unică elementele romanice cu cele gotice, renascentiste (adăugate la începutul secolului XVI) și baroce (adăugate în secolul al XVIII-lea, când a reintrat în administrația Bisericii Romano-Catolice).

În afară de lăcaș de cult, biserica este și loc de pelerinaj, căci adăpostește sarcofagele unor personaje istorice importante pentru regiune. Printre acestea se numără cele ale Reginei Isabella și Principelui Ioan Sigismund, dar și al lui Iancu de Hunedoara – acoperit de numeroase coroane de flori, veștejite de vreme, împodobite cu câte o panglică în roșu, alb și verde, aduse omagiu de către oameni care nu uită trecutul.

Pe drumul ce desparte cele două catedrale, arheologii au descoperit urmele a două temple vechi, romane. Unul era închinat zeiței Nemesis – care în mitologia romană îi ocrotea pe generali și pe gladiatori – celălalt, zeului Mithras, al cărui cult era dedicat exclusiv bărbaților. Astăzi, aici, deasupra acestor vestigii ale trecutului, au loc ciocnirile săptămânale dintre daci și romani.

Mihai Viteazul, „Babilon” și cazinoul

După ce părăsește spațiile sacre din punct de vedere religios, călătorul pătrunde în alt tărâm, sacru și el, dar din perspectivă istorică. Piața din Cetatea Alba Carolina este străjuită de o impunătoare statuie ecvestră a voievodului Mihai Viteazul. Veșnică amintire a primei unirii a principatelor române sub un sceptru valah. În spatele statuii se înalță Palatul Principilor – clădire care strălucea de lux și fețe nobile în a doua jumătate a secolului XVII. Dar înainte ca acesta să cunoască gloria amenajării ambientale, între 1599 și 1600, Mihai Viteazul a locuit în acest palat pe perioada șederii în Alba Iulia, timp de 11 luni. La Alba Iulia a redactat voievodul documentul de unire politică a Țării Românești, Transilvaniei și Moldovei, pe care îl semnează cu celebrele vorbe „Io Mihail Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești, al Ardealului și a tătă țara Moldovei. Pohta ce-am pohtit”. Mihai Viteazul nu și-a satisfăcut „pohta” pentru multă vreme, dar după el au fost mulți care au împrumutat gusturile voievodului și au căutat să împlinească obiectivul național al unirii.

În fața Palatului reședință a voievodului român stau două dintre clădirile simbol ale orașului Alba Iulia și ale țării: Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii. Deși ambele aparțin de Muzeu, fiecare reprezintă un monument în sine. Muzeul de istorie al Albei Iulia – un spațiu muzeal cum puține există în România, cu expoziții permanente de colecții de arheologie preistorică, dacică, romană și medievală foarte bine organizate, cu exponate unice puse în valoare și cu metode interactive de prezentare – este găzduit de clădirea „Babilon”. Ridicată între 1851-1853, avea destinația de locuință pentru o parte dintre ofițerii garnizoanei din Alba Iulia. De altfel, oficial, era numită Pavilionul Ofițerilor. Dar cum aceștia veneau din toate colțurile unui imperiu multinațional, a început să fie numită „Babilon”, după legendara clădire biblică. Atât că acest Babilon nu a fost dărâmat, ci restaurat în 1968 și donat Muzeului Național al Unirii.

Sala Unirii se găsește vis-a-vis de Muzeu, fiind însă construită la câțiva ani după. Inițial, aici funcționa un cazinou militar. Purta și clădirea aceasta istorii mici, nenumărate și, probabil, semnificative pentru cei ce o frecventau. Dar s-a înnobilat istoric cu adevărat la 1 decembrie 1918, când a fost aleasă pentru a găzdui ședința Marii Adunări Naționale care a hotărât unirea Transilvaniei cu România. În această cameră, suficient de mare cât să cuprindă 1228 de suflete, s-a înfăptuit cel mai de seamă vis românesc – când s-a scris noul certificat de naștere al României Mari, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu România.

În Sala Unirii este păstrat și aparatul de fotografiat al lui Samoilă Mârza, omul care, neangajat de nimeni și fără să o știe, a realizat singurele fotografii de la Marea Unire. După momentul istoric de la 1 decembrie, Sala Unirii a fost reabilitată și decorată cu portrete ale marilor conducători ai neamului românesc și cu busturile și portretele cuplului regal Maria-Ferdinand. În timp, Sala Unirii a devenit un mic „Cotroceni” al Ardealului, locul unde au pășit toți regii României Mari și toți președinții republicii române.

Moștenirea romană

Călătoria prin Cetatea Alba Carolina continuă și nu poate să treacă cu vederea istoria romană a orașului. Învecinat cu Sala Unirii este Muzeul Principia, unde săpăturile arheologice au dezvăluit o serie de clădiri tipice pentru comandamentul legiunii romane. Arheologii consideră că aici se afla comandantul Legiunii a XIII-a Gemina, unde erau păstrate cele mai de preț bunuri, precum tezaurul și stindardele. În apropiere trecea Via Principalis, drumul roman care lega această clădire de Poarta de Sud a castrului. Situl de la Muzeul Principia cuprinde și o grădină romană, cu portic, coloane și capiteluri.

Cu ocazia diverselor sărbători ce au loc în oraș – care nu sunt puține, căci Alba Iulia este o urbe vie și plină de energie creatoare – în fața muzeului au loc reprezentații de dans și teatru interactiv oferite de voluntarii ce fac parte din „trupele romane”.

Dacă se urmărește Turul celor trei fortificații se pot vizita și porțile largi (de până la 10 metri) ale Castrului Apulum, cel mai mare dintre cele 160 de castre romane existente pe teritoriul României. Interesant de observat este și sistemul de încălzire centralizată cu aburi folosit de romani în clădiri.

Sfârșitul: la picioarele Victoriei Înaripate

Drumul către ieșirea din Cetatea Alba Carolina trece pe sub Poarta a III-a, care este simbolul orașului și cea mai impunătoare dintre toate. Poarta masivă, construită în stil de arc de triumf, este bogat ornamentată cu scene de inspirație politico-militară și cu statui și basoreliefuri. În partea superioară este așezată statuia ecvestră a împăratului Carol al VI -lea al Sfântului Imperiu Romano-German, fiul lui Leopold I din Casa de Habsburg. În soclul statuii se consideră că a fost închis Horea, în timpul Răscoalei de la 1784, însă în realitate el a fost întemnițat într-una din încăperile Porții a IV-a.

Un ultim popas înainte de ieșirea din labirintul Cetății trebuie făcut la Obelisc, de unde, dacă norocul e de partea călătorului, se poate admira panorama orașului de jos, de la poalele Cetății Alba Carolina, sub cel mai frumos apus de soare – pentru cei interesați de răgazuri cu nuanțe romantice. Obeliscul a fost ridicat în 1937, la inițiativa asociației „Astra”, cu banii strânși de la locuitori și reprezintă un omagiu adus conducătorilor Răscoalei de la 1784-85, Horea, Cloșca și Crișan. La bază se află o celulă simbolică, iar în față o Victorie Înaripată cu o cunună de lauri în mână.

Periplul prin Cetatea Alba Carolina se încheie cu ultimele două Porți – II și I. Şi apoi retur. Odată ce ai intrat este greu să renunți, să lași totul în urmă și mergi să îți vezi de alte treburi. Revii, treci în revistă tot ceea ce ai văzut, toate colțurile de veacuri prin care ți-ai plimbat mintea. Îți zici ca e bine, așa cum ar trebui să fie.

În Alba Iulia timpul nu stă în loc. A luat-o razna și hipnotizează. Când soarele ajunge la amiază, la ora 12.30 e bine să iei prânzul cel mic, mai ales dacă ești călător și cauți un scurt moment de respiro. Stai în piață, între ruinele romane și Sala Unirii, și mănânci un hot dog american. Prin fața ta defilează în cântec de tobe și trâmbițe o gardă în haine austriece. Și aceasta este o imagine firească pentru orașul etern din inima Transilvaniei.

Sursa.historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Din 19 până în 25 mai, a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”

Publicat

în

Din 19 până în 25 mai, a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”

Se anunţă o nouă ediţie reuşită a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, cu” o selecţie foarte riguroasă şi foarte bună, cu evenimente foarte frumoase şi foarte bine gândite”, după cum a afirmat managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, Ioana Bogăţan.

În cadrul unei conferinţe de presă dedicată celei de-a 17-a ediţii a festivalului organizat, între 19 şi 25 mai, de „Prichindel” şi Consiliul Judeţean Alba, Ioana Bogăţan a spus că vor fi spectacole bune, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, lansări de carte, expoziţii, ateliere pentru copii. În total peste 30 de evenimente.

Ioana Bogăţan a precizat că biletele au fost epuizate în cea mai mare parte încă din primele două-trei zile, excepţie făcând piesele unor teatre din străinătate, la actuala ediţie fiind invitate companii din Grecia, Italia, Portugalia şi Republica Moldova. În fiecare an există un cap de afiş, anul acesta sunt mai multe, a adăugat Ioana Bogăţan, menţionând în acest sens „Căsătoria” (o producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti), „…Escu” (o coproducţie Teatrul „Stela Popescu” Bucureşti şi Teatrul Naţional „Satiricus” din Chişinău), „La câţiva oameni distanţă de tine” (o coproducţie a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi Centrul Cultural „George Coşbuc” Bistriţa), „Agnes, aleasa lui Dumnezeu” (Teatrul Nottara Bucureşti), „Paracliserul” (Teatrul Dramaturgilor Bucureşti) şi „Băieţii de zinc” (Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” Bucureşti). „Important este că avem acest festival la Alba Iulia şi este important să ne bucurăm de el”, a conchis managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Centru de colectare prin aport voluntar, în Ocna Mureș. Primăria solicită acord de mediu

Publicat

în

Centru de colectare prin aport voluntar, în Ocna Mureș. Primăria solicită acord de mediu din partea APM Alba

Un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar urmează să fie construit în Ocna Mureș. Suprafața acestuia o să fie de 4.450.00 m2, pe care urmează să fie amplasate aporximativ 15 containere.

Conform documentației, prin acest proiect se intenționează construirea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar ce va asigura colectarea separată a deșeurilor. Amplasamentul în suprafața de 4 450.00 m2, aflat în proprietatea domeniului privat al orașului Ocna Mureș identificat cu CF 84021 este situat în extremitatea vestică a localității Ocna Mureș – intravilan, strada Mihai Viteazu, nr. 150, având categoria de folosință: neproductiv, mărginit de terenuri libere de construcții.

Pe amplasament se vor executa următoarele lucrări:

– Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (cap tractor), care aduc/ridică containerele de mai sus;
– Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;
– Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;
– Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;
– Utilități: Alimentarea cu energie electrică – racord la rețeaua de electricitate existentă în zonă.
– Alimentarea cu apă – apă rece – racord existent la rețeaua de apă a localității – apă caldă – boiler electric – grupuri sanitare.
– Apele uzate fecaloid menajere rezultate de la grupurile sanitare vor fi colectate printr-o rețea internă de canalizare și descărcate într-un bazin betonat impermeabilizat vidanjabil V=8mc, amplasat în incintă.
– Accesul pe proprietate auto și pietonal se face pe zona de Sud-Est din drumul comunal DC3.

La finalizarea lucrărilor de construcție, prin grija beneficiarului se va realiza platforma carosabilă în interiorul proprietății, terenul rămas liber va fi amenajat parțial cu gazon, iar restul va fi plantat cu pomi, flori și arbuști decorativi.deșeurilor din containerele deschise înalte.

– Stâlpi de iluminat și camere de supraveghere (8 bucăți). Copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise;
– Împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;
– În zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor);
– Platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:
– Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;
– Container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);
– Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)
– Trei containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;
– Trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn;
– Două containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente;
– Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc.);
– Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz;
– Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă;
– Două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea.

Utilități: Alimentarea cu energie electrică – racord la rețeaua de electricitate existentă în zonă.

Alimentarea cu apă – apă rece – racord existent la rețeaua de apă a localității – apă caldă – boiler electric – grupuri sanitare.
Apele uzate fecaloid menajere rezultate de la grupurile sanitare vor fi colectate printr-o rețea internă de canalizare și descărcate într-un bazin betonat impermeabilizat vidanjabil V=8mc, amplasat în incintă.

Accesul pe proprietate auto și pietonal se face pe zona de Sud-Est din drumul comunal DC3.

La finalizarea lucrărilor de construcție, prin grija beneficiarului se va realiza platforma carosabilă în interiorul proprietății, terenul rămas liber va fi amenajat parțial cu gazon, iar restul va fi plantat cu pomi, flori și arbuști decorativi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

„Serbarea Narciselor” 2024 de la Negrileasa, în 18 și 19 mai: Care este programul evenimentului

Publicat

în

„Serbarea Narciselor” 2024 de la Negrileasa, în 18 și 19 mai: Care este programul evenimentului

Poiana Negrileasa din comuna Bucium, declarată monument al naturii, găzduiește și în 2024 „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţara noastră.

Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din diverse părţi ale ţării sunt invitați să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de numărul foarte mare de narcise.
În acest an, evenimentul are loc în zilele de 18 și 19 mai, când sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară.
Program SERBAREA NARCISELOR DE LA NEGRILEASA MAI 2024

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 17:00:

* Calin Buzgariu, Alex Bunea, Alexandra Veres si Daliana Hanes;
* Sandra N. Fata de la munte o sa ne incante cu un recital de 1 ora. O interpreta care se incadreaza perfect cu melodiile ei in cadrul de poveste al Negrilesei.
* Difuzam filmul Avram Iancu impotriva imperiului dupa care urmeaza muzica de toate genurile si tragem cortina;
Duminică, 19 mai, de la ora 9:00:

* Sunet de tulnice
* Formatia Efect Music
* Ansamblul Tarina Cupru Min
* Ansamblul Fii Motilor Buces
* Ansamblul Doina Crisului Brad
* Ansamblul AURARII Bucium
* Monica Blaga
* Denisa Macavei
* Delia Jude si Alin Joldes
* Varul Sandel
* Oana Bozga Pintea
* Lena Miclaus si Septimiu Marisca

În poiană o să avem și comercianți pe toate gusturile și de la an la an mai încadrați în specificul sărbătorii. O să fie și tobogane pentru cei mici și sperăm să putem să ne ridicăm la așteptările dvs și cu drumul de acces.

Încheiem printr-o rugăminte majoră, RESPECTAȚI POIANA, RESPECTAȚI FLORILE, IUBIȚI NATURA ȘI PĂSTRAȚI CURĂȚENIA!”, transmit organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba