Rămâi conectat

Știri

Leurda, planta minune pentru imunitate pe timp de primăvară

Publicat

în

Leurda, cunoscută și ca usturoiul sălbatic, este o plantă sălbatică de primăvară cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Leurda se aseamănă cu usturoiul, motiv pentru care a fost denumită și usturoi sălbatic, usturoiul ursului sau Allium ursinum.

Planta este cunoscută de milenii ca remediu, medicii antici greci prescriind-o leurda ca întăritor şi detoxifiant. Romanii o recomandau într-o gamă largă de boli ca leac extrem de eficient. Pe teritoriul ţării noastre leurda era folosită de daci pentru vindecarea rinichilor şi eliminarea otrăvurilor din sânge.
Leuda este o plantă sălbatică de talie mică spre medie. Plantele de leurdă pot ajunge la 30-50 cm înălțime. Frunzele de leurdă sunt cărnoase, de un verde viu. Florile de leurdă sunt mici, de culoare albă. Pentru că leurda se aseamănă cu unele plante otrăvitoare, testul plantei se face similar ca la usturoi. Se freacă frunzele de leurdă între degete și daăc mirosul aduce a usturoi, planta este bună consum.
Leurda este o plantă de primăvară care apare începând cu luna martie și până la începutul verii, în iunie. Leurda se culege înainte de apariţia florilor deoarece după acel moment, frunzele îşi pierd mult din calităţi. De la leurdă se folosesc frunzele tinere, care se taieastfel încât să nu afectăm bulbul plantei deoarece este o buruiană perenă iar bulbii scot plăntuţe ani la rând. Frunzele tinere astfel culese se consumă imediat sau se pot păstra câteva zile la frigider deoarece se ofilesc foarte repede. Planta poate fi uscată însă procesul de uscare este anevoios. După uscare frunzele se macină şi praful obţinut se păstrează în recipiente închise ermetic şi folosit ca un condiment-medicament în bucătărie.  Leurda crește în locui cu umezeală, mai ales în păduri. De acolo este culeasă și comercializată în piețe.

Leurda – proprietăți

Leurda are proprietăți terapeutice mulțumită conținutului să bogat în vitamine și minerale. Leurda conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Foarte important, leurda conţine surfură de alil, substanţă prezentă și în usturoi, iar datorită acesteia, leruda are numeroase virtuţi terapeutice, fiind de un real ajutor în lupta cu bolile şi un tonic natural dinamic. Alimentul-minune recomandat de NASA. Conține cantitatea necesară de iod și de proteine vegetale, curăță ficatul și crește imunitatea
Beneficii pentru sănătate Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian și un rol imunomodulator. De asemenea, leurda are asupra organismului o acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind un fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin. Consumul frecvent de leurdă poate să scadă nivelul colesterolului, să reducă insuficienţa biliară. Poate fi eficientă în ameliorarea unor afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, în insomnie, ameţeală și chiar depresie. Este benefică și în cazul unor boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinali.  Leurda este o plantă săracă în calorii. 100 de grame de leurdă conțin numai 60 de calorii, scrie romaniatv.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba