Rămâi conectat

Știri

Investiții pentru zona de recreere de pe malul râului Mureş, la Alba Iulia: Se dorește amenajarea de zone pentru petrecerea timpului liber

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia au avut de votat in sedinta din 11 august un proiect de hotarare privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice – faza SF – Studiul de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economice pentru obiectivul „Consolidarea și valorificarea potentialului turistic al raului Mures municiupiul Alba Iulia”.

În prezent zona studiată se prezintă natural, amenajată parţial, însă extrem de folosită în sezonul cald de locuitorii Muncipiului Alba lulia şi nu numai.

Terenul pe care propunem continuarea amenajării manlului Râului Mureş este situat in Alba lulia, Cartier Partoş-Dig Mureş, fiind liber de orice sarcină. Suprafaţa totală a terenului este de aprox. 14.018 mp – conform Planului de situaţie şi CF nr. 107998 anexat, din care aproximativ 1.000 mp au fost deja amenajaţi pe un alt proiect cu finanţare nerambursabilă.
Suprafaţa asupra căreia se intervine este compusă din două parcele, situate adiacent debarcaderului amenjat pe Râul Mureş, în suprafaţă de 2070 mp + 3023 mp = 5.093 mp
1. Valoarea totală estimată a investiţiei (inclusiv TVA): 853.577,13 lei cu TVA TOTAL Din care C+M: 524.299,07 lei cu TVA

Prin prezenta investiţie se doreşte amenajarea unei zone de recreere în zona râului Mureş, amenajare care va deservi populaţia municipiului Alba lulia şi care va oferi zone special amenajate pentru petrecerea timpului liber – pavilioane şi zone pentru gratar, teren de sport, loc de joacă pentru copii, zonă de plaja, etc.
Amplasamentul studiat se află în intravilanul municipiului Alba lulia, Zona dig Râul Mureş – Partoş. Parcela este identificată prin CF nr 107998 Alba lulia, nr. topo/cadastral 107998, parcela 2761/1.
Din suprafaţa totală de 14018 mp, prin prezenta investiţie se va amenaja o suprafaţă de 5093 mp, în apropierea debarcaderului existent.
Amenajarea propusă se va desfăşura pe două zone, spre Sud-Est (2070 mp) şi Nord-Vest (3023 mp) faţă de accesul existent la zona debarcaderului.
Zona dinspre Sud-Est va cuprinde zona de parcare. Accesul autovehiculelor se va realiza din drumul de acces existent către debarcader, printr-o alee auto cu lăţimea de 6 m care va deservi cele 36 locuri de parcare propuse. Parcările şi aleea de acces se vor realiza prin aşternerea unui strat din piatră spartă compactată cu grosimea de 20 cm. Zona va fi delimitată de borduri din beton. De asemenea, în zonă se vor planta arbori şi arbuşti decorativi.
Zona dinspre Nord-Vest, cu o suprafaţă de 3023 mp va avea mai multe categorii de amenajări:
• Zona pentru picnic – formată din trei pavilioane pentru barbeque (grătar), construcţii pe structură metalică unde se vor amplasa grătarele împreună cu seturi formate din mese şi scaune pentru picnic. Aceasta va ocupa partea de Nord a amenajării. Suprafaţa construită a unui pavilion va fi de 47.25 mp. Din punct de vedere al dotărilor în zonă se vor amplasa 19 seturi de masă cu bănci pentru picnic şi 6 gratare prefabricate din beton cu funcţionare pe lemn şi cărbuni.
• în partea de Sud a amenajării, pe malul râului Mureş, se va realiza o zonă de plajă prin aşternerea unui strat de nisip cu grosimea de 30 cm.
• Locul de joacă pentru copii va fi amplasat între zona de picnic şi cea de plajă şi va fi reprezentat de o zonă cu nisip delimitată de borduri cauciuacate, pe care se va amplasa un ansamblu de joacă format din doua tobogane, poduri de trecere, punct de observaţie, etc.
• Spre partea de Vest a zonei amenajate se va realiza un teren de volei pe nisip. Acesta se va executa prin aşternerea unui strat de nisip de 30 cm grosime delimitat de borduri.
Legătură între drumul de acces şi amenajările propuse se va realiza cu ajutorul unei alei pietonale care va străbate zona de la SE la NV. Aleea va fi realizată din dale prefabricate din beton, aşezate pe un pat de nisip şi un strat suport din pietriş compactat. Aceasta va asigura accesul la toate amenajările propuse. înspre Nord-Vest, în apropierea terenului de volei, se vor amplasa bănci pentru odihnă de-a lungul aleii. S-au propus în total 10 bănci. Iluminarea întregii amenajări se va realiza cu ajutorul unor stâlpi de iluminat pentru parcuri, cu înălţimea de 3.50 m, dotaţi cu panouri fotovoltaice. S-a propus amplasarea a 15 stâlpi de iluminat, la nivelul întregii amenajări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba