Rămâi conectat

Educație și Cultură

Înscrierea la grădiniță se face în luna mai: Reînscrierile, din 17 mai, înscrierile, din 31 mai. Care sunt regulile

Publicat

în

Parintii care vor sa isi inscrie sau sa isi reinscrie copiii la gradinita trebuie sa depuna cererile in luna mai

Pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu varste intre 3 si 6 ani in invatamantul prescolar, in anul scolar 2021-2022, se deruleaza, succesiv, mai multe etape.

a) reinscrierea copiilor care frecventeaza respectiva unitate de invatamant prescolar in acest an scolar si care urmeaza sa o frecventeze si in anul scolar 2021- 2022;

b) inscrierea copiilor nou veniti.

Reinscrierile vor incepe in data 17 mai 2021, iar inscrierile, din 31 mai 2021.

Programul reinscrierilor, respectiv al inscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de invatamant si va fi afisat la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia, daca exista, si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar.
Referitor la inscriere, parintii pot comunica unitatii de invatamant si prin fax, posta electronica sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul si date privind optiunile exprimate), pentru a fi introduse in aplicatia informatica specifica. In acest mod, toti solicitantii vor fi inregistrati in aplicatia specifica din Modul SIIIR – Inscrierea la gradinita 2021-2022.
Etapa de validare a fiselor si de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfasura la momentul comunicarii de catre unitatea de invatamant, pe zile si pe intervale orare, in ordinea in care cererile au fost introduse in aplicatie, cu respectarea tuturor masurilor de protectie. Comunicarea va fi postata atat pe site-ul unitatii de invatamant, cat si la avizier.
Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea etapei de reinscrieri, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie si grupa mica, cu respectarea prevederilor din legislatia in vigoare,In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere a copiilor in invatamantul prescolar, primite de la parinti, este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale si criterii de departajare specifice, dupa cum urmeaza:

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele si presupun existenta:

– unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti);

– unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;

– unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate, in anul scolar urmator, in unitatea de invatamant respectiva;

– unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare scolara si profesionala/certificat de incadrare in grad de handicap a copilului. |

In cazul in care numarul cererilor de inscriere primite de la parinti este mai mare decat numarul de locuri libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil, respectiv: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc trei dintre criteriile mentionate anterior, apoi copiii care indeplinesc doua dintre criterii si, in final, copiii care indeplinesc doar unul dintre criteriile mentionate.
Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar sau cu grupe de prescolari, sunt aprobate de consiliul de administratie al acesteia si avizate de catre consilierul juridic al inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 28 mai 2021.

Criteriile specifice de departajare sunt aplicate dupa epuizarea departajarii pe baza criteriilor generale mentionate anterior. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de invatamant va indica documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul completarii/validarii cererii-tip de inscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii si nu pot include existenta unor liste de preinscrieri, organizate in afara calendarului procesului de inscriere in invatamantul prescolar.

“Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor posta pe site-ul unitatii de invatamant/ISJ si/sau la avizier, la loc vizibil, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:
– capacitatea institutiei,
– numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2021-2022 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare);
– criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor.

Unitatile de invatamant prescolar particular au obligatia de a afisa si informatii privind statutul gradinitei, respectiv: autorizata sa functioneze provizoriu sau acreditata ARACIP.
Pentru solutionarea diferitelor situatii legate de reinscriere/inscriere in unitatile de invatamant prescolar, ISJ/ISMB vor consilia si sprijini parintii pentru decizii in interesul superior al copilului, potrivit legislatiei in vigoare.
Etapele de reinscriere si inscriere vor fi realizate conform Procedurii informatice specifice (transmise ISJ/ ISMB de catre ME), Modul SIIIR – Inscrierea la gradinita 2021-2022.
Inspectoratele scolare vor verifica indeplinirea, in fiecare unitate de invatamant prescolar sau cu grupe de prescolari, a conditiilor organizatorice si logistice necesare.pentru utilizarea facila a aplicatiei informatice SIIIR.
Inspectorii scolari generali si inspectorii scolari pentru invatamant prescolar vor urmari modul in care sunt respectate si aplicate prevederile prezentei note.

Sursa:portalinvatamant.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba