Rămâi conectat

Administrație

Fostul Cinema Columna din Alba Iulia, transformat în centru multifuncțional: Ce va găzdui

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia propune Clădirea Cinema Columna pentru revitalizare, modernizare şi reconversie prin schimbare de destinaţie în centru multifuncţional, care să reprezinte un pol de interes pentru Cartierul Centru.

În prezent imobilul se află într-o stare avansată de degradare, mai ales la nivelul finisajelor interioare şi exterioare. Clădirea a fost abandonată pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani, fără a se lua măsuri de conservare sau protecţie.

Implementarea măsurilor de reconversie şi modernizare a clădirii va duce, potrivit reprezentanților administrației locale, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei, prin:

• Promovarea evenimentelor social-culturale prin organizarea de expoziţii, conferinţe şi video- proiecţii / filme de lung sau scurt metraj;
• Desfăşurarea unor evenimente / activităţi în condiţii optime;
• Dezvoltarea personalităţii şi creativităţii persoanelor tinere şi adulte din municipiul Alba Iulia;
• Oferirea unui mediu de calitatea, la standarde actuale, pentru o buna funcţionare în cadrul muncii de birou, administraţie şi management;
• Dotarea cu echipamente specifice, conform normelor în vigoare;
• Rezolvarea accesul persoanelor cu dizabilitati în interiorul clădirii;
• Refaţadizarea clădirii pentru a corespunde noilor funcţiuni, fără a distruge volumetria sau elementele decorative existente;
• Consolidarea şi păstrarea unei clădiri specifice secolului 20;
• îmbunătăţirea nivelului de viaţă socială şi civilizaţie, dar şii calitatea spaţiului urban;
• Reorganizarea amenajării exterioare pentru satisfacerea şi reîmprospătarea aspectului şi atmosferei urbane din zonp, în ceea ce priveşte ralaţia cu obiectivul studiat;
• Creşterea nivelului de eficienta energetică a clădirii şi posibilitatea montării de instalaţii pentru energie regenerabilă.

Pentru realizarea/reabilitarea şi modernizarea sălii de cinema Columna cu scopul revitalizării acesteia, creându-se astfel posibilitatea accesului la cultură în mod facil în măsura în care posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt reduse, și creându-se astfel alternative de petrecere a timpului liber în special pentru tineri si având în vedere posibilitatea de finanţare prin CNI a acestei clădiri cu spaţii destinate proiecţiei cinematografice a fost propusă luarea în dezbatere şi adoptarea de către Consiliul Local Alba Iulia a unei hotărâri de aprobare a documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico- economici, pentru obiectivul: „Schimb de destinație, modernizare, eficientizare energetică, transformare clădire cinema în centru multifuncțional de cartier”.

Prin proiectul deja elaborat la faza DALI, cu avize şi studii de specialitate realizate la această fază potrivit certificatului de urbanism nr.350/01.03.2022, se propun următoarele:

• Realizarea unei săli multifuncţionale în care se pot organiza conferinţe/proiecţii de film/congrese/ şedinţe de consiliu cu o capacitate cuprinsă între 150 – 200 persoane cu o zonă de gradene pentru spectatori / participanţi.
• Zonă tehnică în relaţie directă cu sala multifuncţională/de proiecţie care poate deservi şi ca spaţiu pentru depozitarea scaunelor, meselor sau echipamentelor folosite la proiecţii, şedinţe sau prezentări.
• Grupuri sanitare pentru ambele sexe dar si pentru persoanele cu dizabilitati, dimensionate conform normelor in vigoare.
• O zonă de garderobă/ depozitare aflată in relaţie directă cu foayerul de intrare
• Reconfigurarea zonei de intrare/ foayer pentru a putea susţine si o zona de expoziţii temporare şi a unei zone de aşteptare.
• Zonă pentru birou de informaţii/ spaţiu administrativ sau zona pentru alte activităţi.
• Săli de şedinţe / conferinţe.
• Oficiu pentru personal.
• La etaj este zona pentru proiecţii şi se pot amenaja spaţii de birou, conferinţe, ateliere sau workshop-uri.
• Refaţadizarea clădirii pentru a corespunde noilor funcţiuni propuse în conformitate cu aspectul exterior existent.
• Montarea instalaţiilor necesare pentru siguranţa la foc, încălzirea, ventilarea, sonorizarea si iluminarea clădirii.
• Montarea de instalaţii pentru energie regenerabilă.
• Reamenajarea zonei publice adiacente clădirii.
• Creşterea nivelului de eficienţa energetică a clădirii conform standardelor în vigoare.

În definirea soluţiilor tehnice propuse s-a avut în vedere creşterea eficienţei energetice a clădirii. Astfel, anvelopa spaţiilor încălzite va fi continuă, reducând cât mai mult punţile termice şi se vor propune soluţii pasive care pot contribui la reducerea consumului de energie (sisteme de umbrire pentru evitarea supraîncălzirii, spaţii iluminate natural pentru reducerea consumului de energie din iluminatul artificial, masă termică pentru reţinerea şi înmagazinarea energiei etc.).

Clădirea nou propusă are un grad de flexibilitate ridicat pentru a se putea folosi în cât mai multe scenarii posibile şi pentru a se putea adapta nevoilor în continuă schimbare a oraşelor / comunităţilor din prezent. Transformarea clădirii va costa 23.556.650 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcții-montaj 15.761.408 lei, iar durata lucrărilor se extimează că va fi de 24 de luni.

Se doreşte obţinerea unui exemplu corect de revitalizare a unei clădiri de secol 20 în conformitate cu noile prevederi în vederea consumului de energie, fără a avea repercusiuni asupra aspectului exterior si a funcţionalităţii propuse, care trebuie să fie de calitate.

Din punct de vedere administrativ, construcţia social-culturală este cuprinsă în domeniului public al municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, conform C.F.89032.

În luna octombrie 2022 a fost făcută o solicitare către CNI pentru includerea în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de cinema” a acestui obiectiv.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Drum nou spre cimitirul din Beldiu: Lucrări în curs

Publicat

în

Lucrări în curs la un drum nou spre cimitirul din Beldiu

Se lucrează la accesul spre cimitirul sătesc Beldiu.

Se excavează stratul vegetal, urmează straturile suport și montarea dalelor, lucru ce va permite, conform reprezentanților administrației locale, realizarea unui drum de acces sigur și civilizat.

Într-un viitor apropiat, pe lângă accesul către cimitir, drumul pavat va asigura și accesul către capela ce urmează a fi construită aici.

În paralel, la căminul cultural din Beldiu se execută lucrări de reparații și zugrăveli interioare, după înlocuirea instalațiilor electrice în totalitate și în scurt timp se vor monta corpurile de iluminat, întrerupătoarele și prizele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Punte pietonală în reparație capitală la Sebeș

Publicat

în

Sebeș: Punte pietonală în reparație capitală

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș informează cetățenii că puntea care face legătura între strada Spicului și strada Abatorului este în reparație capitală până în 30 iunie.

Se vor executa mai multe lucrări.

Lucrările prevăzute a se executa sunt recondiționarea cablului principal de susținere, confecționarea și înlocuirea balustradelor, precum și înlocuirea căii de rulare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Prima parcare supraetajată din Blaj, construită în zona Gării

Publicat

în

Blaj: Prima parcare supraetajată, construită în zona Gării

Primăria Blaj va construi o parcare supraetajată – „PARK&RIDE” – pe fonduri europene, pe linia de finantare aferenta Priorității 4 – O Regiune cu mobilitate urbană durabilă, Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane), din cadrul Programului Regiunea Centru, aferent perioadei 2021 – 2027.
Prima parcare supraetajată din Blaj va fi construită în cartierul Gării, zona Pieței Mici, va avea 6 nivele (parter, 4 etaje și terasă) și va oferi peste 200 de locuri de parcare, astfel:
*169 de locuri de parcare acoperită (din care 8 locuri pentru persoanele cu dizabilități);
*31 de locuri de parcare în aer liber, pe terasă;
*16 locuri de parcare pentru motociclete;
10 locuri de parcare exterioare pentru biciclete.
În plus, în viitorul „PARK&RIDE” vor fi amenajate 4 stații de încărcare electrică exterioare.
Prima parcare supraetajată din Blaj va avea, pe lângă facilitățile oferite, alei pietonale și zonă verde.
Proiectul va fi implementat în următorii 3 ani.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba