Administrație
Fondurile REGIO vor asigura eficientizarea energetică la Școala Generală din Teiuș
Un nou proiect REGIO va duce la imbunatatirea conditiilor de studiu si la reducerea consumurilor de energie primara la Liceul Teoretic din orasul Teius, respectiv la cele doua corpuri de cladire ale Scolii generale cu clasele I-VIII de pe str. Decebal, nr. 49. Astazi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul primar Mirel Halalai si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul de finantare, in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pentru cererea de finantare ”Reabilitare termica Liceul Teoretic Teius – clasele I-VIII”, a carei valoare totala este de circa 6,8 milioane lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de circa 6,3 milioane lei. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice, cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020 si sunt complementare cu cele care vor fi derulate la cladirile unde se desfasoara cursurile claselor IX-XII, pentru care a fost semnat un contract de finantare asemanator, in urma cu sase luni.
”Iata ca, daca in urma cu ceva timp, Teiusul nu atragea fonduri europene, in doar sase luni am semnat doua contracte pentru reabilitarea si eficientizare energetica a doua mari unitati de invatamant din localitatea noastra. Acum avem conditii urbane decente, cu strazi asfaltate, cu apa si canalizare si ne preocupam de investitiile pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor. Vom cauta sa atragem si alte investitii si sa modernizam cat mai mult orasul, pentru a-i convinge sa se intoarca pe cei multi plecati prin tari straine. In functie de bugetul disponibil, vom demara investitiile la podul peste Mures si vom colabora cu comunele vecine pentru imbunatatirea conectivitatii si crearea facilitatilor de transport si transfer inter-modal, in apropierea nodului de autostrada. Banii europeni folositi pentru reabilitarea termica a unitatilor scolare, pentru eficientizarea consumurilor de energie, vor duce la reducerea costurilor publice, urmand ca fondurile astfel economisite sa fie folosite la alte proiecte de care cetatenii au nevoie”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Mirel Halalai, Primarul orasului Teius.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Reabilitare termica Liceul Teoretic Teius – clasele I-VIII” are ca obiectiv cresterea eficientei energetice a celor doua cladiri ale Scolii generale din oras, prin efectuarea de lucrari de reabilitare termica si modernizare retele utilitati. Prin acest proiect se prevede realizarea lucrarilor de reabilitare si izolare termica a fatadei, respectiv a peretilor exteriori, a soclului, atat pentru partea vitrata, dar si pentru cea opaca, precum si de izolare termica a planseului peste ultimul nivel incalzit. Proiectul prevede si reabilitarea completa a sistemului de incalzire, cu inlocuirea tuturor elementelor si fitingurilor cu altele moderne, dar si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. Concret, in urma acestor investitii si lucrari, vor scadea de peste trei ori, atat nivelul anual specific al gazelor cu efect de sera (in echivalent tone de CO2), cat si consumul anual de energie primara, in timp ce mai mult de 10% din energia folosita va fi produsa din surse regenerabile, prin instalarea unor surse alternative fotovoltaice. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii aprilie 2022, ceea ce inseamna ca, peste trei ani, sute de elevi din Teius si zonele invecinate, dar si profesorii Scolii generale, vor avea conditii mult mai bune de studiu. Bugetul intregului proiect este de 6.783.294,11 lei, din care aproape 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Orasul Teius este una dintre cele peste 60 de unitati ale administratiei publice locale sau unitati descentralizate ale administratiei centrale din Regiunea Centru, care au depus proiecte pe Prioritatea de investitii a Programului REGIO prin care se asigura eficientizarea energetica in cladirile publice. Primaria Teius acceseaza fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru reabilitarea ambelor unitati de invatamant emblematice din centrul orasului, reunite in cadrul Liceului Teoretic. Sunt semnale bune, care dovedesc faptul ca administratia investeste pentru dezvoltare, chiar daca este dificil pentru o localitate mica sa pregateasca cereri de finantare pe fonduri europene. S-au realizat lucruri importante in infrastructura locala teiuseana si multe lucrari nu ar fi posibile fara aportul fondurilor europene. Orasul Teius este pe un trend pozitiv si investitiile publice le completeaza pe cele din mediul privat, pentru intreaga comunitate locala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă