Rămâi conectat

Administrație

Fondurile REGIO vor o oferi o nouă șansă la educație, la Blaj, pentru mai mult de 450 copii din comunitatea defavorizată

Publicat

în

În maximum doi ani familiile care au copii școlari ce frecventează cursurile Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu” vor avea bucuria să știe că micuții vor beneficia de o educație de calitate, datorită investițiilor din fonduri europene realizate de edili la structurile școlare ”Petru Pavel Aaron” și ”Ion Micu Moldovan” din cadrul acestei unități educaționale.

Investițiile vor fi realizate în urma semnării de către domnul Gheorghe Rotar, primarul municipiului Blaj, a contractului de finanțare în valoare totală de circa 6,25 milioane lei, cu denumirea ”Extindere, reabilitare și dotare Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu, structura I.M. Moldovan și structura P.P. Aaron”. Fondurile europene nerambursabile coordonate de ADR Centru vor duce astfel la îmbunătățirea condițiilor de îngrijire și pregătire a copiilor.

Data limită de finalizare a proiectului este 31 noiembrie 2021, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 6,246,548.10 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă aproape 1,3 milioane euro (6.051.645,12 lei), respectiv 98% din suma cheltuielilor eligibile prin proiect.

”Investițiile totale derulate de noi în această perioadă depășesc, iată, suma de cinci milioane de euro, după ce, în urmă cu câțiva ani am investit peste 10 milioane lei, prin precedentul program REGIO, pentru reabilitarea străzilor. Suntem aproape de cetățenii municipiului Blaj și dorim să răspundem actualelor cerințe socio-economice, care reprezintă, de fapt, chiar obiectivele pe care ni le-am asumat în proiectele noastre de dezvoltare. Acum am pregătit investițiile la Parcul Veza, precum și pentru extinderea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal, pe lângă modernizarea creșei de pe Eroilor. Astfel, cetățenii vor vedea că folosim fondurile europene pentru investiții în domeniul social și pentru utilizarea eficientă a energiei, iar toate acestea ar trebui să ducă la creșterea calității vieții tuturor blăjenilor, indiferent pe cel mal al Târnavelor s-ar afla”, a declarat domnul Gheorghe Rotar, primarul municipiului Blaj.

Municipiul Blaj beneficiază din nou de posibilitatea de a-și moderniza și extinde infrastructura de educație, inclusiv prin achiziționarea de dotări, după ce tot în acest an a fost semnat și contractul de finanțare pentru extinderea și modernizarea creșei de pe str. Eroilor. Și de această dată, fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.

Deoarece grupul țintă direct este format cu predilecție din elevi care aparțin categoriilor defavorizate, investițiile vor duce la schimbarea literalmente ”din temelii” a celor două școli generale care sunt incluse în cadrul unității educaționale ”Simion Bărnuțiu”. La școala ”I.M. Moldovan” din fosta localitatea suburbană Izvoarele, actualmente cartier al municipiului Blaj pe dreapta râului Târnava Mare se vor realiza inclusiv lucrări de extindere, cu încă un etaj a construcției de pe str. Păcii, în timp ce la școala ”P.P. Aaron” de pe str. Gheorghe Lazăr se urmărește, în principal, modernizarea și ridicarea performanțelor funcționale ale clădirii. Obiectivele acestui proiect, precum și toate activitățile și lucrările prevăzute se regăsesc în Fișa atașată prezentului material de presă.

”O infrastructură educațională superioară și accesibilă pentru toate generațiile de elevi este lucrul care va contribui pe termen lung la dezvoltarea activității economice, a productivității și mobilității forței de muncă, facilitând creșterea nivelului de trai și a calității vieții. Administrația locală din Blaj are în derulare și alte proiecte importante pentru comunitate. Toate investițiile realizate cu fonduri nerambursabile în domeniul social vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru dezvoltarea comunității. Prin Axa Prioritară 10 susținem multe investiții de acest gen, la grădinițe și scoli, la licee profesionale și universități. Cumulat, avem peste 60 de inițiative implementate de administrația publică locală din regiune, sub coordonarea noastră, pentru investiții directe în educație și pentru reabilitarea energetică a clădirilor din sistemul educațional”, a declarat domnul Dan Popa, director Direcția Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrări edilitare importante la Blaj: Care sunt acestea

Publicat

în

La Blaj, lucrări edilitare importante

În această perioadă se lucrează în Blaj la amenajarea peisagistică pentru perioada primăvară-vară-toamnă și la reabilitarea a două străzi din municipiu.
Se plantează flori în toate zonele orașului, astfel încât Blajul să fie pregătit de sărbători. În acest an este propus un aranjament floral în care predomină culorile calde, cu un aspect estetic deosebit, care va rezista până la finalul lunii octombrie.
De asemenea, continuă lucrările de reparații capitale la ultima stradă din Petrisat care necesită reabilitare, acolo unde se apropie finalul acestora. Săptămâna trecută s-a turnat primul strat de asfalt, iar în această săptămână va fi turnat al doilea strat de asfalt și se vor trasa marcajele. A fost una dintre cele mai dificile lucrări de reabilitare, ținând cont de cele 18 izvoare de coastă care au necesitat captarea pentru a asigura stabilitatea străzii. Investiția este finanțată din bugetul local al municipiului Blaj.
Odată cu finalizarea acestei străzi, va exista și la Petrisat o infrastructură rutieră și de servicii completă, iar intervențiile viitoare vor viza doar reabilitările incluse în ciclul de reparații stabilit tehnic de Primăria Blaj, cuprins între 7 și 10 ani, în funcție de importanța și de gradul de uzură a străzilor.
Săptămâna trecută au început și lucrările de modernizare pe strada Gheorghe Magheru, o investiție finanțată din bugetul național al României, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Pe această stradă vor fi efectuate lucrări de reparații capitale la fundația străzii, carosabilul rutier – pe care se vor turna două straturi de asfalt, rigole și trotuare. Lucrările vor fi finalizate până la data de 1 iulie 2024, au anunțat autoritățile locale.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Start pentru modernizarea iluminatului public în comuna Stremț

Publicat

în

În comuna Stremț, start pentru modernizarea iluminatului public

Au început lucrările aferente proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public in comuna Stremț”, proiect prin care a fost obținută de la Fondul de Mediu suma de 999.936, 52 lei finanțare nerambursabilă.
Anunțul a fost făcut de primarul Traian Ștefan Popa.
Prin acest proiect se va moderniza iluminatul public pe tronsonul drumului Stremț – Geoagiu de Sus – Valea Mănăstirii.
„Totodată suntem în curs de obținere a unei noi finanțări, tot prin Fondul de Mediu, de aceeași valoare, prin care se va moderniza iluminatul public pe străzile din comuna Stremț”, a precizat edilul.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Relocare în subteran a cablurilor pe încă șase străzi din Blaj

Publicat

în

Pe încă șase străzi din Blaj, relocare subterană a cablurilor

Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv și telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj: Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.
Prima stradă care va beneficia de relocarea în subteran a cablurilor este strada Clujului, lucrările urmând să înceapă în următoarele trei luni. Celelalte cinci străzi vor fi finalizate până la mijlocul anului 2025. Pe lângă relocarea cablurilor în subteran, vor fi montați stâlpi noi de iluminat, iar iluminatul public se va face pe LED.
„„Îngroparea” cablurilor este o necesitate pe care Blajul și-a asumat-o ca deziderat urban, în urmă cu șase ani. Procesul a fost accelerat în ultimii 4 ani, când am reușit să relocăm în subteran 57,8 kilometri de cabluri, în total având peste 70 de kilometri de cabluri de energie electrică și comunicații relocate în subteran.
Această investiție majoră, care duce Blajul și mai aproape de standardele europene, nu ar fi fost posibilă fără excelenta colaborare dintre administrația blăjeană și compania Distribuție Energie Electrică România (DEER) – Sucursala Alba și îi mulțumesc directorului Marius Ceteraș pentru sprijin!”, a transmis primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba