Rămâi conectat

Știri

Fermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru 2015 până mâine

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că mâine este ultima zi în care fermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru anul 2015, conform unui anunţ recent al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Fermierii activi au putut depune cererile unice de plata pentru 2015 – fara a fi penalizati – pana pe 15 iunie. Acestia dispun, in baza legislatiei, si de un ragaz suplimentar de 25 de zile calendaristice, in caz ca nu s-au putut incadra in termenul initial, insa sunt penalizati pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
Astfel, potrivit unui anunt recent al APIA, ultima zi in care se mai pot depune cererile unice este 10 iulie. Practic, pentru fiecare zi lucratoare de intarziere, autoritatile scad 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul daca ar fi depus documentele pana pe 15 iunie. Asta inseamna o reducere de maximum 19%.
„APIA informeaza fermierii, precum si pe toti cei interesati, ca termenul-limita pentru depunerea cererilor unice de plata este data de 10 iulie 2015, inclusiv. Dupa data de 10 iulie, cererea unica de plata nu mai este admisa la calcul. Reamintim ca (…) cererile unice de plata au putut fi depuse si dupa data de 15 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 iunie”, scrie in comunicatul de presa al agentiei.
Pana la inceputul acestei saptamani, APIA a primit 929.255 de cereri de plata, pentru o suprafata de 9,35 de milioane de hectare. La acest numar se adauga cererile si suprafetele digitizate dar neinchise (26.882 de cereri, pentru o suprafata de 177.791,91 hectare), precum si cererile de plati pentru animale (55.225 de cereri).
Termenul initial a fost prelungit cu o luna
Depunerea cererilor unice de plata trebuia facuta initial pana pe 15 mai (fara penalizari), la centrele locale/judetene ale agentiei, conform Ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 620/2015. Insa Comisia Europeana a hotarat ca acest termen sa fie prelungit cu o luna, asa cum ne-a informat directorul general al APIA, Mihail-Spatarelu Putintei.
Masura a fost inclusa intr-un regulament publicat in mai in Jurnalul Oficial al UE, conform caruia in 2015, prin derogare de la regulile actuale, termenul de depunere pe care fermierii trebuiau sa-l respecte era 15 iunie. Totodata, aceeasi modificare a fost facuta si in cadrul legislativ autohton prin Legea nr. 104/2015.
Fermierii pot depune cererile unice de plata si dupa data de 15 iunie, pana pe 10 iulie, insa sunt penalizati pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
„Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare teren agricol, si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol”, este specificat in Ordinul MADR nr. 620/2015.
Producatorii agricoli care folosesc apa pentru irigatii mai trebuie si sa prezinte, odata cu depunerea cererii unice de plata sau pana la termenul-limita de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigatii. Concret, acestea sunt:
• autorizatia de utilizare a apei pentru irigatii eliberata de Administratia Nationala „Apele Romane”;
• calitatea de membru al unei organizatii a utilizatorilor de apa pentru irigatii;
• contractul de irigatii al organizatiei incheiat cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau contractul de irigatii incheiat intre beneficiar si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, dupa caz.
Atentie! Dupa verificarea si procesarea cererilor unice de plata, banii vor fi achitati fermierilor in conturile bancare ale acestora.
Cine poate beneficia de plati
Beneficiarii platilor sunt, potrivit unui comunicat din aprilie al APIA, fermierii activi persoane fizice si/sau juridice care desfasoara activitati agricole ca utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale.
„In cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor sunt membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata concesionata/inchiriata, iar dovada utilizarii legale a acestor suprafete de pajisti de catre fiecare membru al asociatiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/inchiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei”, explica reprezentantii APIA.
Eligibile la plata sunt exploatatiile care au o suprafata de cel putin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafata de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbusti fructiferi, parcela trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 0,1 ha si/sau (daca este cazul) sa detina un numar minim de animale. Pentru sere si solarii, suprafata minima trebuie sa fie de 0,3 ha, cu o suprafata minima a parcelelor de 0,1 ha.
„La depunerea cererii unice de plata, fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Facem precizarea ca aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu si Cerintele Legale in Materie de Gestionare, pe toata suprafata fermei”, mai este precizat in comunicat.
Nota: Printre schemele de plata si masurile de sprijin/ajutor mentionate de APIA se numara Schema de plata unica pe suprafata, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri si Ajutoarele nationale tranzitorii (canepa si in pentru fibra, sfecla de zahar si hamei, de exemplu).

Citeşte şi Fermierii aleargă după atestatul de producător, intermediarii vând nestingheriţi în pieţe

Cererea unica de plata se poate completa si online

In alta ordine de idei, APIA a tinut sa puncteze ca cererile unice de plata pot fi completate si prin intermediul aplicatiei IPA Online.
„Un element important si in Campania 2015 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2015 pot sa completeze electronic cererea unica de plata”, scrie sursa citata.
Referitor la fermierii care n-au mai depus pana acum cereri de plata, acestia trebuie sa se inregistreze mai intai la APIA, in Registrul Unic de Identificare, pentru a putea completa online cererea unica de plata.
Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Joia Mare, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa: Tradiții și superstiții în ziua în care se înroșesc ouăle

Publicat

în

În această zi sfântă, Joia Mare, credincioșii respectă mai multe obiceiuri

Joia Mare – Tradiții și superstiții în ziua în care se înroșesc ouăle Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și ziua în care se înroșesc ouăle.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, numită şi Euharistia, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

În această zi îţi este interzis să faci mai multe lucruri. Joia Mare, a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, mai este cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa.

Tradiții în Joia Patimilor

În Joia Neagră se fac focuri pentru sufletele morţilor care vin la geam În unele zone ale țării, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor, care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, în această zi, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor. Joi seara se ţin Cele 12 Evanghelii la care participă femeile. Tot în zona extracarpatică, femeile merg cu o sfoară cu noduri şi se tot desface câte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei, femeile gravide, ca să nască uşor. Tradiția spune că în Joimărița fetelor leneșe li se toacă degetele Joia Mare este încadrată în credinţa populară ca o joimăriţă, care e un fel de sfântă, ca şi Sfânta Vineri. Aceasta este foarte atentă la serbarea zilei sale şi la respectarea tradiţiilor. Este reprezentată ca o bătrână sinistră ca aspect, care toacă degetele fetelor leneşe, care nu au terminat torsul până acum.

Nici bărbații nu scapă de pedepse, dacă au fost leneși și gospodăria nu arată așa cum ar trebui. În cazul în care Joimărița găsește pe cineva dormind, acela va fi leneș tot anul. Se merge la casele oamenilor, iar gazdele trebuie să dea ouă copiilor În unele zone ale țării, o femeie bătrână merge pe la casele oamenilor împreună cu fete tinere pentru a îndeplini tradiția. În schimb, în alte zone se trimit la casele oamenilor cete de copii, unși pe față cu negreală. Aceștia merg la oameni pentru a le îndemna pe fete la muncă. Pentru a scăpa de pedeapsă, gazdele trebuie să le dea copiilor ouă. La sat, în perioada de iarnă se torc lâna, inul, cânepa şi se ţes. Toate acestea trebuie făcute până la Paşti pentru că de Paşte se dau hainele noi. Haina nouă înseamnă haina de vară. Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut în grădini, trebuie adunat gunoiul şi ars. Acele munci de primăvară trebuie terminate înainte de această zi. În unele părţi, în Joia Mare se face borşul care este bun la preparatele de miel.

În Joia Mare se vopsesc ouăle

Joia Mare este cunoscută mai ales ca ziua în care se înroșesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră. Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Pe lângă ouă roşii, românii contemporani mai vopsesc ouăle şi în galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă într-un ciorap subţire şi aşa îl fierb, ca să iasă „cu model”. Mai de mult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţă), cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ștergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură. Ce nu se face în Joia Mare În Joia Mare nu trebuie să îți săruți prietenii În Joia Mare şi cam pe toată perioada Săptămânii Mari oamenii se spovedesc, chiar şi cei care nu s-au spovedit decât o dată pe an. Pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înţeles ca o trădare. Există o anumită reţinere la atingeri în Joia Mare. Oamenii îşi dau mâna, dar nu se ating. În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană. În Joia Mare nu se fac parastase. O vorbă din bătrâni spune că de Joia Mare nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba