Rămâi conectat

Știri

De ce vrea Biserica să scrie în Constituţie că familia e formată din bărbat şi femeie

Publicat

în

În faţa deciziilor istorice recente ale Statelor Unite şi conservatoarei Irlande de legalizare a căsătoriilor gay, Biserica Ortodoxă Română se angajează într-un demers fără precedent, care, dacă ar avea şanse de succes, ar face ca în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex să fie imposibile într-un viitor apropiat. Mai exact, preoţii strâng semnături pentru revizuirea Constituţiei, în sensul în care în legea fundamentală să scrie că familia este formată din bărbat şi femeie.

O astfel de prevedere există acum în Codul Civil, însă acest tip de lege poate fi mai uşor de modificat, spre deosebire de Constituţie. Patriarhul Daniel a îndemnat personal credincioşii să susţină efortul Bisericii de „a rezista în faţa unor ‘modele’ noi de familie”. Demersul este susţinut de mai multe organizaţii non-guvernamentale, unite sub numele de „Coaliţia pentru Familie”, însă contestat de reprezentanţii ONG-urilor care luptă pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBT. „În realitate ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă”, a comentat Florin Buhuceanu de la Accept.

Biserica Ortodoxă din România se află în plină ofensivă în această perioadă. Preoţii, cu binecuvântarea Patriarhului, au început să strângă semnături pentru modificarea Constituţiei. Au nevoie de 500.000 astfel încât Parlamentul să ia în discuţie proiectul de revizuire care propune ca în legea fundamentală să scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat şi femeie. „Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creaţiei Sale a fost familia: bărbatul şi femeia, care au primit binecuvântarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpâni pământul. Deşi a trecut prin multe încercări şi pericole abătute asupra societăţii umane, totuşi familia a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a explicat Patriarhul Daniel demersul care, dacă va avea şanse de reuşită, după votul parlamentului şi referendumul de aprobare, ar face imposibilă într-un viitor apropiat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

În prezent, în România, aceste nu sunt permise de Codul Civil, însă modificarea unei astfel de legi este relativ uşoară, de aceea s-a ales varianta revizuirii. Demersul Patriarhiei este susţinut de o serie de ONG-uri, grupate sub umbrela „Coaliţiei pentru familie”.

„Există pericolul unor interpretări, cum ar fi căsătoriile dintre bărbat şi bărbat sau femeie şi femeie. Aşa, dacă este clar specificat, nu mai e nicio îndoială că familia tradiţională trebuie să fie aşa cum a lăsat-o Dumnezeu”, a declarat pentru gândul Iulian Oanţă, preşedintele Asociaţiei Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, membră a Coaliţiei pentru Familie. Deşi spunecă  atât lesbienele, cât şi homosexualii sunt tot fiinţe ale lui Dumnezeu, Oanţă susţine că ei nu pot beneficia de dreptul de a forma o familie, pentru că, după părerea sa, acest lucru este „ceva anormal”: „În primul rând pentru că nu pot da naştere copiilor şi familia este formată din mamă, tată şi copil/copii”.

Ideea este susţinută şi de Bogdan Stanciu, preşedintele filialei din Bucureşti a Asociaţiei ProVita, asociaţie membră a Coaliţiei pentru Familie. „O familie se poate întemeia doar pe baza căsătoriei dintre o femeie şi un bărbat. Doi bărbaţi nu vor putea fi consideraţi vreodată o familie pentru că nu pot procrea. Or, rolul principal al instituţiei familiei este acesta de a procrea şi de a se îngriji de creşterea şi de educarea generaţiei viitoare. Demersul acesta, la modul general, vizează nu numai articolul 48 din Constituţia României, noi am făcut la un moment dat o colectă de idei valoroase pentru un set de politici civice care privesc familia la modul general”, a declarat el pentru gândul.

Citeste si Zece porunci pentru femei, dar şi pentru bărbaţi : Decalogul anilor 1920

Chiar dacă state mult mai conservatoare decât România au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, membrii Coaliţiei pentru Familie consideră că acest lucru nu este  unul normal. „Dacă ei vor treaba asta, să meargă pe drumul ăsta şi noi mergem pe familia tradiţională şi asta este normal. Trebuie să le arătăm copiilor valorile familiei: respectul, dragostea”, spune preşedintele ProVita.

Bogdan Stanciu susţine că referendumul este soluţia cea mai bună în cazul în care s-ar pune şi în România problema de a se legaliza căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Acesta susţine că exemplul Statelor Unite ale Americii este unul negativ, pentru că, deşi toate cele 31 de state au votat împotriva acestei iniţiative legislative, Curtea Supermă a decis în locul lor, legalizând acest tip de mariaj. „Dacă în Irlanda a avut loc un referendum, de ce nu ar putea să aibă loc şi la noi? În Slovenia a fost acum trei săptămâni, în Croaţia acum doi ani. Sunt din ce în ce mai multe ţări care se pronunţă în acest sens. În ceea ce priveşte o instituţie centrală a unei naţiuni nu putem să lăsăm la îndemâna nimănui această decizie, trebuie să decidem noi”, susţine acesta.

Accept: „În realitate, ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă”

Florin Buhuceanu, de la Asociaţia Accept, ONG care militează pentru drepturile comunităţii LGBT, susţine că  iniţiativa Bisericii de modificare a Constituţiei în sensul că familia e formată din bărbat şi femeie, este o „încercare de a introduce în textul constituţional restrângerea unor drepturi de care comunitatea vizată, cea formată din persoanele LGBT, oricum nu se bucură”.

„Legislaţia României este explicită şi cât se poate de clară în ceea ce priveşte căsătoria şi modul în care ea poate fi încheiată. Nu există practic urmă de îndoială cine sunt soţii care pot încheia o legătură maritală conform Codului Civil. Ca atare, propunerea de modificare a Constituţiei este completamente caducă şi penibilă, în contextul românesc neexistând o iniţiativă legislativă pentru a reglementa căsătoria între persoanele de acelaşi sex”, a declarat pentru gândul Florin Buhuceanu.

El  consideră că în momentul de faţă demersul nu răspunde problemelor reale pe care le resimt românii în 2016. „În realitate, ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă care să integreze România în Uniunea Euroasiatică a pravoslavnicului şef de stat Vladimir Putin. Urmează alte iniţiative cetăţeneşti care să răspundă agendei Coaliţiei „Nu Sexualităţii”, travestită drept Coaliţia pentru Familie. Mă refer aici, conform documentaţiei de pe site-ul dumnealor, la restricţionarea accesării conform legii a serviciilor la întrerupere voluntară a sarcinii, cât şi a fertilizării in vitro şi descurajarea divorţurilor”, al declarat Buhuceanu.

Acesta condamnă şi intervenţia Bisericii în această problemă, considerând că: „Biserica Ortodoxă Română se lasă entuziast târâtă într-o capcană pregătită de membrii coaliţiei numite. Nu ar fi prima coabitare pe faţă cu aceste organizaţii care compun Coaliţia pentru Familie, care au sustinut reprimarea prin lege în anii ’90 a homosexualităţii ce a dus la arestări ale persoanelor de orientare homosexuală. Aceleaşi organizaţii membre au încercat repetat începand cu 2010 să restrângă accesul la întreruperea voluntară a sarcinii şi la orele de educaţie sanitară care să abordeze subiecte de educaţie sexuală”.

De partea cealaltă, Coaliţia pentru Familie consideră că implicarea Bisericii în susţinerea aceste iniţiative cetăţeneşti este normală şi că fiecare instituţie care consideră benefic acest demers poate acţiona aşa cum crede de cuviinţă în vederea sprijinirii sale.

Sursa.gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba