Rămâi conectat

Știri

Bunele maniere: Cum să spunem ”La mulți ani”. Ce ne recomandă eticheta

Publicat

în

Era tehnologiei a lansat o nouă provocare, codul bunelor maniere fiind adaptat mediului digital. Pe parcursul anului avem parte de numeroase sărbători și evenimente în care este absolut necesar să oferim un cadou și să transmitem urări celor apropiați. Ce ne recomandă eticheta

Onomastica se sărbătorește după calendarul ortodox. În unele țări precum Grecia, importanța acordată acestei zile este mai mare decât cea a zilei de naștere.

A telefona cunoscuților care poartă numele sfinților din calendar și a le face urări de bine este o dovadă de gentilețe și considerație.

Ora la care suni aniversatul / aniversata pentru a-i face urarile: cu cat suni mai devreme in timpul zilei, cu atat (arati ca) persoana este mai importanta pentru tine. De regula, urarile se fac in prima parte a zilei, pana la pranz, pentru ca cel/cea ce le primeste sa se bucure de ele. Spre seara s-ar putea sa nu mai fie disponibil(a) la telefon din motive de … distractie.

Mediul de transmitere a urarilor de aniversare: vizita personala, dai un telefon, scrii un SMS, trimiti o felicitare prin posta (daca-i cunosti adresa personala sau de la serviciu), ii lasi un mesaj pe Facebook sau pe Twitter, trimiti un buchet de flori sau o sticla de sampanie prin curier etc. Mai personal inseamna mai apropiat, dar si ca-ti pasa mai mult.

Chiar daca esti invitat(a) la petrecerea de sarbatorire a aniversatului, e foarte frumos sa dai un telefon in cursul diminetii pentru a-i ura La multi ani! si a confirma venirea la petrecere.

Felicitarile de zile de nastere trimise prin posta nu sunt demodate! Ele vor fi, cu siguranta, o surpriza placuta, mai ales ca au aparut acum unele cu design frumos si mesaje haioase.

Imi place ca acum exista optiunea de a trimite un buchet de flori prin curier. Gestul va fi foarte apreciat, mai ales cand sarbatorita lucreaza intr-un birou cu multi colegi. Pacat ca sunt atat de scumpe buchetele de flori comandate online … Insa, cu un efort colectiv (financiar si de imaginatie), cred ca se poate aranja o surpriza de neuitat.

Sursa:lirc.ro, bunele-maniere.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Președintele României participă la Blaj la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Publicat

în

Președintele României participă la Blaj la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, se va afla miercuri, 29 noiembrie 2023, la Blaj, unde începând cu ora 16.00 va avea o întâlnire privată cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore iar de la ora 16.45 va fi prezent în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, la evenimentul „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

Arestarea episcopilor greco-catolici în zilele de 27-29 octombrie 1948 și emiterea abuzivului decret 358 din 1 decembrie 1948 au marcat, așa cum spunea Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, „Ceasul Vinerii Mari” pentru Biserica Română Unită cu Roma. Fericiții Episcopi Martiri, urmați de numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși, au parcurs un drum plin de suferințe și au oferit lumii un exemplu de credință și de verticalitate morală, care nu a putut fi sufocat de regimul comunist.

Lor le este dedicată manifestarea din Catedrala Blajului, care, în prezența Preafericitul Părinte Cardinal Lucian și a Episcopilor Sinodului, se va desfășura după următorul program:
Celebrarea Te Deum-ului.
Alocuțiunea Excelenței Sale Klaus Werner Iohannis, Președintele României.
Mesajul Sfântului Scaun, transmis de Eminența Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefectul al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.
Discursul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Prezentarea unui fragment din Scrisoarea Pastorală a Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu: Diac. Prof. Ion Buzași.
Intonarea Imnului Fericiților Episcopi martiri. Soprana Antonia Beteag, acompaniată de autorii imnului: Camelia, Benedict și Francisc Opreanu.

Din motive organizatorice, accesul în Catedrala „Sfânta Treime” va fi permis până la ora 16.30. Evenimentul va fi transmis în direct de Televiziunea Angelus TV și de Radio Blaj TV.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Modernizarea cartierului Arex din Alba Iulia, mai aproape de realizare: A fost semnat contractul de finanțare pentru șapte străzi

Publicat

în

Modernizarea cartierului Arex din Alba Iulia, mai aproape de realizare: A fost semnat contractul de finanțare pentru șapte străzi

Modernizarea infrastructurii rutiere din cartierul Are, din Municipiul Alba Iulia, se află tot mai aproape de a fi realizată, în cursul zilei de luni, 27 noiembrie, fiind semnat contractul de finanțare pentru șapte străzi ale cartierului.

„Pentru cine mai avea vreun dubiu, acum este cât se poate de clar: Alba Iulia a primit finanțarea solicitată pentru modernizarea infrastructurii rutiere din cartierul Arex (Emil Racoviță)!

Am semnat astăzi, 27 noiembrie 2023, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în prezența domnului ministru Adrian Ioan Veştea, contractul de finanțare pentru modernizarea a 7 străzi din cartierul Arex, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Avem la dispoziție peste 18.200.000 de lei pentru asfalt, trotuare, canalizații tehnice, rețea pentru apa pluvială, piste de biciclete și iluminat public pe străzile: Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Bolintineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu și Arieșului.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 24.500.000 de lei, diferența fiind asigurată din bugetul local.
Totodată, străzile Humulești și Barbu Ștefănescu Delavrancea, aproape complet construite, vor fi modernizate, tot în aceeași perioadă, din bugetul local.

Caietul de sarcini este gata, exproprierile făcute, prin urmare, în cel mai scurt timp vor începe procedurile în vederea demarării licitației pentru adjudecarea lucrărilor necesare, respectiv întocmirea proiectului tehnic și execuția propriu zisă. Astfel, nu va mai dura mult până chinul locuitorilor de acolo se va termina, iar zona va arăta ca un adevărat cartier al unui municipiu reședință de județ.

Se întâmplă! Facem! Așa cum am promis!”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

80 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Momentul marcat în 29 noiembrie

Publicat

în

80 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

În urmă cu 80 de ani lua ființă la Alba Iulia prima bibliotecă publică avându-l ca bibliotecar pe profesorul Constantin Dumitrescu. De atunci biblioteca publică, indiferent de denumirea pe care a purtat-o, a funcționat fără întrerupere timp de 80 de ani.

Pentru a aniversa cei 80 de ani de existență, miercuri, 29 noiembrie 2023, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc manifestarea culturală cu titlul „Ziua Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: 80 de ani de la înființare”. Programul manifestărilor va cuprinde atât informații postate pe conturile de socializare ale instituției, cât și întâlniri cu publicul care va avea prilejul să participe la dialog cultural, medalion literar, conferință, expoziții, concurs cu premii, lecturi interactive etc.
Programul pregătit de organizatori se va desfășura astfel:
Ora 9:00 – online
Mesajul managerului instituției cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființarea bibliotecii
Ora 10:00 – Secția pentru Copii
„Biblioteca, locul unde cărțile prind viață”, lectură interactivă și concurs cu premii
Ora 12:00 – Sala de lectură
Momentul festiv de sărbătorire a 80 de ani de existență a Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Vor rosti mesaje aniversare reprezentanți ai instituțiilor administrative, de învățământ și de cultură din Alba Iulia, bibliotecari și alți invitați prezenți la eveniment.
Ora 12:30 – Sala de lectură
Reuniunea științifică cu titlul „Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, 80 de ani în slujba cărții și a comunității”
Ora 13: 00 – Sala de lectură
Înmânarea titlului de „Bibliotecar al anului 2023”:
Ora 14:00 – online
Recomandare de carte pentru adulți
Ora 15:00 – online
Recomandare de carte pentru copii
Ora 16:00 – online și la Secția pentru Adulți
Expoziție tematică de carte
Ora 17:00 – 19:00 – Sala de lectură
• Conferința cu titlul „Barometru de consum cultural” susţinută de sociolog Alin Tomuș;
• „Biblioteca 80. Medalion Literar”. Recită din lirica blagiană Elena Anghel Coman și din propriile creații poeții: Dumitru Mălin, Nicolae Băciuț, Radu Todoran și Răzvan Ducan;
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, iar intrarea la este liberă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare