Știri
Bunele maniere: Cum să spunem ”La mulți ani”. Ce ne recomandă eticheta
Era tehnologiei a lansat o nouă provocare, codul bunelor maniere fiind adaptat mediului digital.
Pe parcursul anului avem parte de numeroase sărbători și evenimente în care este absolut necesar să oferim un cadou și să transmitem urări celor apropiați. Ce ne recomandă eticheta
Onomastica se sărbătorește după calendarul ortodox. În unele țări precum Grecia, importanța acordată acestei zile este mai mare decât cea a zilei de naștere.
A telefona cunoscuților care poartă numele sfinților din calendar și a le face urări de bine este o dovadă de gentilețe și considerație.
Ora la care suni aniversatul / aniversata pentru a-i face urarile: cu cat suni mai devreme in timpul zilei, cu atat (arati ca) persoana este mai importanta pentru tine. De regula, urarile se fac in prima parte a zilei, pana la pranz, pentru ca cel/cea ce le primeste sa se bucure de ele. Spre seara s-ar putea sa nu mai fie disponibil(a) la telefon din motive de … distractie.
Mediul de transmitere a urarilor de aniversare: vizita personala, dai un telefon, scrii un SMS, trimiti o felicitare prin posta (daca-i cunosti adresa personala sau de la serviciu), ii lasi un mesaj pe Facebook sau pe Twitter, trimiti un buchet de flori sau o sticla de sampanie prin curier etc. Mai personal inseamna mai apropiat, dar si ca-ti pasa mai mult.
Chiar daca esti invitat(a) la petrecerea de sarbatorire a aniversatului, e foarte frumos sa dai un telefon in cursul diminetii pentru a-i ura La multi ani! si a confirma venirea la petrecere.
Felicitarile de zile de nastere trimise prin posta nu sunt demodate! Ele vor fi, cu siguranta, o surpriza placuta, mai ales ca au aparut acum unele cu design frumos si mesaje haioase.
Imi place ca acum exista optiunea de a trimite un buchet de flori prin curier. Gestul va fi foarte apreciat, mai ales cand sarbatorita lucreaza intr-un birou cu multi colegi. Pacat ca sunt atat de scumpe buchetele de flori comandate online … Insa, cu un efort colectiv (financiar si de imaginatie), cred ca se poate aranja o surpriza de neuitat.
Sursa:lirc.ro, bunele-maniere.com
Știri
Eficiență energetică sporită pentru corpul A al clădirii Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș: Licitație lansată în SEAP
Eficiență energetică sporită pentru corpul A al clădirii Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare a serviciilor de elaborare a documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și a proiectului tehnic cu detalii de execuție, a asistenței tehnice din partea proiectantului pe parcursul derulării lucrărilor și a execuției lucrarilor în cadrul proiectului: „Creșterea eficienței energetice a clădirii Colegiului Național Lucian Blaga Sebeș – Corp A, str. Călugăreni, nr. 49, municipiul Sebeș, jud. Alba”.
Valoarea totală estimată a contractului propus este de peste 7,8 milioane de lei.
În ceea ce priveşte consumul de energie al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, au fost identificate o serie de probleme:
*Lipsa termoizolării planşeului de peste ultimul nivel (sub şarpantă) cu un strat suplimentar de vată minerală;
*Lipsa termoizolării soclului clădirii;
*Necesitatea montării pe şarpantă a unor panouri fotovoltaice pentru producerea energiei;
*Necesitatea refacerii/reabilitării instalaţiilor de apă-canal/termice/ventilaţie și a dotării cu echipamente ce utilizează surse de energie regenerabile;
*Lipsa unui sistem de încălzire eficient energetic;
*Necesitatea refacerii/reabilitării instalaţiilor electrice și a instalării corpurilor de iluminat cu consum redus de energie, tip LED;
*Necesitatea de măsuri privind eliminarea infiltraţiilor de umezeală;
*Lipsa termoizolării exterioare a pereților exteriori ai clădirii.
Toate acestea duc la o ineficienţă din punct de vedere energetic, astfel încât este necesară aducerea corpului la o stare bună din punct de vedere tehnic şi structural.
Investiția este finanțată prin PNRR. Data limită pentru primirea ofertelor este 14 aprilie 2025.
Știri
Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România
Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România
Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.
Un eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
Evenimentele premergătoare unirii
Prin Tratatul de la București din 1812, partea situată la răsărit de Prut a principatului Moldovei a intrat în componența imperiului Rusiei. Din acel moment, au intrat în concurență, pentru locuitorii acestui ținut formând gubernia Basarabiei, două concepții identitare potrivnice : « românismul » care promova unirea politică și culturală a tuturor vorbitorilor graiurilor est-romanice indiferent de împărățiile ale căror supuși erau (Imperiul Habsburgic, Imperiul Rus sau Imperiul Otoman), și «moldovenismul» susținut de autoritățile rusești, care promova deosebirea și despărțirea culturală și politică a vorbitorilor graiurilor est-romanice supuși ai «Țarului tuturor Rusiilor», de ceilalți. Unirea Basarabiei cu România votată la data de 27 martie (9 aprilie) 1918 de către Sfatul Țării, (parlamentul Republicii Democratice Moldovenești) reprezintă concretizarea și biruința mișcării « româniste » din acest ținut.
În contextul prăbușirii Imperiului Rus, anarhia și violența trupelor rusești debandate a determinat Sfatul Țării să cheme, în 13 ianuarie 1918 armata română în Basarabia, pentru a pune capăt jafului. Sovietul bolșevic din Chișinău, aflând despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării și a anunțat o primă pentru capetele conducătorilor guvernului Republicii. Până la urmă însă bolșevicii au fost nevoiți să părăsească Basarabia.
Unirea
Până la ședința din 27 martie 1918 a Sfatului Țării, comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei au fost consultate în privința Unirii cu Regatul României. Pe 27 martie, Sfatul Țării a votat în favoarea Unirii cu România cu următoarele condiții:
1. Sfatul Țării urma să ducă la bun sfârșit o reformă agrară, care trebuia să fie acceptată fără obiecțiuni de guvernul român;
2. Basarabia avea să rămână autonomă, având să aibă propriul său organ legislativ, Sfatul Țării, ales prin vot democratic;
3. Sfatul Țării avea să voteze bugetul local, urma să controleze consiliile zemstvelor și orașelor și avea să numească funcționarii administrației locale;
4. Recrutările aveau să fie făcute pe baze teritoriale;
5. Legile locale și forma de administrare puteau fi schimbate numai cu acordul reprezentanților locali;
6. Drepturile minorităților urmau să fie garantate prin lege și respectate în statul român;
7. Doi reprezentanți ai Basarabiei aveau să facă parte din guvernul central român;
8. Basarabia urma să trimită în Parlameantul României un număr de deputați proporțional cu populația regiunii;
9. Toate alegerile aveau să fie organizate pe baze democratice, urmând să se bazeze pe votul direct, egal, secret și universal;
10. Noua Constituție urma să garanteze libertatea cuvântului și a religiei;
11. Urma să fie proclamată o amnistie pentru toate persoanele care comiseseră infracțiuni politice în timpul revoluției.
12. Din cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat în favoarea Unirii, 3 au votat împotrivă, iar 36 s-au abținut, 13 deputați fiind absenți ( lista și opțiunile la votare).
Citirea rezultatului a fost însoțită de aplauze furtunoase și strigăte entuziaste „Trăiască Unirea cu România!”.
Urmări
Timp de 22 da ani, Unirea cu România a ferit Basarabia de războiul civil rus, de tragediile colectivizării, ale Holodomorului, ale « terorii roșii » dezlănțuită de Ceka-GPU-NKVD și ale deportărilor către Gulag. Aceasta era întocmai scopul Sfatului Țării, inclusiv al delegaților ruși sau ucraineni care au votat Unirea.
În acest răstimp Basarabia a primit, conform datelor « Oficiului internațional pentru refugiați al Societății Națiunilor » întemeiat de Fridtjof Nansen, zeci de mii de refugiați din Rusia și Ucraina, majoritatea simpli civili (printre care meșteșugari sau mici prăvălieri evrei, credincioși pravoslavnici, simpli țărani ucraineni) care-și riscau viața trecând Nistrul înot sau pe ghiață sub gloanțele grănicerilor ruși (uneori și români). Dintre acești refugiați, socotiți indiferențiat « reacționari » sau « contra-revoluționari » de autoritățile sovietice, toți cei care se mai aflau în Basarabia în vara anului 1940, când Armata Roșie a ocupat țara, au fost deportați în Siberia.
Sursa:timpul.md
Știri
„Ieri, azi, mâine”: tema lunii martie la cercul de scriere creativă Verbum
„Ieri, azi, mâine”: tema lunii martie la cercul de scriere creativă Verbum
Începând cu anul 2017, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se întrunește lunar cercul de scriere creativă VERBUM. Cercul a fost inițiat la propunerea domnului Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cu scopul de a susține tinerii creatori în drumul lor spre debut.
Joi, 27 martie 2025, de la ora 17:00, membrii cercului de scriere creativă VERBUM se vor reuni la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba pentru a-și prezenta creațiile și pentru a le discuta cu ceilalți participanți. Tema abordată în această luna este „Ieri, azi, mâine”, dar există și posibilitatea ca cei prezenți să abordeze și alte teme.
La această ediție a cercului de scriere creativă VERBUM, cei prezenți se vor bucura de sfaturile și îndrumările domnului Cornel Nistea, președinte al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Activitățile din cadrul proiectului 3.19 Verbum sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, iar la cerc pot participa toți cei ce au abilități de scriere creativă.
-
Știriacum 2 săptămâni
HORA, dansul tradițional românesc, cel mai vechi și cel mai răspândit dans popular
-
Știriacum 4 zile
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 4 zile
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 4 zile
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Politicăacum o săptămână
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 4 zile
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani
-
Știriacum o săptămână
20 martie, echinocţiul de primăvară: Semnificație, tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 5 zile
22 martie, Ziua Mondială a Apei: 80% din resursele de apă potabilă ale României provin din Munții Carpați