Rămâi conectat

Știri

Bunele maniere: Cum să spunem ”La mulți ani”. Ce ne recomandă eticheta

Publicat

în

Era tehnologiei a lansat o nouă provocare, codul bunelor maniere fiind adaptat mediului digital. Pe parcursul anului avem parte de numeroase sărbători și evenimente în care este absolut necesar să oferim un cadou și să transmitem urări celor apropiați. Ce ne recomandă eticheta

Onomastica se sărbătorește după calendarul ortodox. În unele țări precum Grecia, importanța acordată acestei zile este mai mare decât cea a zilei de naștere.

A telefona cunoscuților care poartă numele sfinților din calendar și a le face urări de bine este o dovadă de gentilețe și considerație.

Ora la care suni aniversatul / aniversata pentru a-i face urarile: cu cat suni mai devreme in timpul zilei, cu atat (arati ca) persoana este mai importanta pentru tine. De regula, urarile se fac in prima parte a zilei, pana la pranz, pentru ca cel/cea ce le primeste sa se bucure de ele. Spre seara s-ar putea sa nu mai fie disponibil(a) la telefon din motive de … distractie.

Mediul de transmitere a urarilor de aniversare: vizita personala, dai un telefon, scrii un SMS, trimiti o felicitare prin posta (daca-i cunosti adresa personala sau de la serviciu), ii lasi un mesaj pe Facebook sau pe Twitter, trimiti un buchet de flori sau o sticla de sampanie prin curier etc. Mai personal inseamna mai apropiat, dar si ca-ti pasa mai mult.

Chiar daca esti invitat(a) la petrecerea de sarbatorire a aniversatului, e foarte frumos sa dai un telefon in cursul diminetii pentru a-i ura La multi ani! si a confirma venirea la petrecere.

Felicitarile de zile de nastere trimise prin posta nu sunt demodate! Ele vor fi, cu siguranta, o surpriza placuta, mai ales ca au aparut acum unele cu design frumos si mesaje haioase.

Imi place ca acum exista optiunea de a trimite un buchet de flori prin curier. Gestul va fi foarte apreciat, mai ales cand sarbatorita lucreaza intr-un birou cu multi colegi. Pacat ca sunt atat de scumpe buchetele de flori comandate online … Insa, cu un efort colectiv (financiar si de imaginatie), cred ca se poate aranja o surpriza de neuitat.

Sursa:lirc.ro, bunele-maniere.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Moşii de vară, cu o zi înainte de sărbătoarea Rusaliilor: Ce să nu faci în această zi

Publicat

în

Cu o zi înainte de sărbătoarea Rusaliilor, sunt pomeniţi cei trecuţi în nefiinţă

Potrivit credinţei populare, sufletele morţilor (moşilor) părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), rătăcesc printre cei vii şi se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor.

Momentul poartă denumirea populară „Moşii de vară”. În toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. Află de pe radiounirea.ro mai multe despre Moşii de Rusalii.

Se mai numesc şi Moşii de Rusalii, fiindcă se ţin cu o zi înaintea marii Sărbători. După cum se ştie există două zile dedicate cultului morţilor: Moşii de iarnă, sărbătoriţi în fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoşatei Judecăţi, şi Moşii de vară.

Există numeroase tradiţii populare legate de această zi, în funcţie de zonă:

– se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

– în unele sate bucovinene au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme. La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. Au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.

Ce este un parastas?

Este slujba în care sunt pomeniţi cei adormiţi. Parastasele sunt sujbe speciale, în cadrul cărora trupul mortului, nefiind de faţă, este simbolizat prin colivă. Parastasul este slujba prin care ne alăturăm, prin rugaciune, celui mort. Ne rugăm către Domnul să-i ierte păcatele. Ori de cate ori dorim să ne rugăm pentru cei adormiţi împreună cu Biserica, facem un parastas.

Pomana se dăruieşte celor săraci

– La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor.

– Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.

– În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi.

– Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Morţii se duc pe Valea cu Dor

Ritualul început în biserici se continuă în cimitire, unde mormintele se curăţă şi se împodobesc cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Se aprind lumânări, se dau de pomană vase şi căni împodobite cu flori de tei şi umplute cu lapte, vin sau cireşe.

Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retage trist în mormint ţinând în braţe crengi cu flori de tei.

Ce rol au frunzele de nuc şi tei

De Moşi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi, se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală. În unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.

În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să munceacă. Se spune că celor care nu respectă datina, le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă.

Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

În noaptea de Rusalii e bine să dormi acasă

În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele.

De asemenea, ca să nu ai probleme este bine să dormi în propria locuinţă.

Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia.

Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.
sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Modernizarea infrastructurii educaționale în comuna Valea Lungă: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Modernizarea infrastructurii educaționale în comuna Valea Lungă: Licitația, lansată în SEAP

Administrația comunei Valea Lungă, a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația care prevedere modernizarea infrastructurii educaționale a comunei.

Comuna Valea Lungă demarează, prin această achiziție, investițiile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin această achiziție se urmărește creșterea capacității de reziliență a Școlii Gimnaziale „ION BIANU” din Comuna Valea Lungă, prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv, până la finalizarea proiectului. Valoarea estimată a achiziției este de 300.052,90 lei.

Conform caietului de sarcini disponibil pe SEAP, printre obiectivele specifice se numără:

– Dotarea a 10 săli de clasă cu echipamente digitale, necesare procesului didactic și care vor contribui la digitalizarea mediului de învățare
– Dotarea laboratorului de informatică cu tehnologii digitale noi, care vor asigura dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor
– Dotare a 5 săli de clasă cu mobilier specific și materiale didactice, care vor contribui la îndeplinirea standardelor de calitate în procesul educațional
– Dotarea spațiilor destinate activităților sportive, cu echipamente, materiale didactice și aparatură sportivă.

Obiectul achiziţiei va presupune livrarea de echipamente TIC noi, conform specificațiilor tehnice aferente fiecărui produs solicitat din Anexa I din caietul de sarcini. Astfel, la finele acestei achizitii se va realiza dotarea cu echipamente TIC după cum urmeaza:

– 1 laborator informatică – nivel gimnazial, în cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă
– 10 săli de clasă – Școala Gimnazială „Ion Bianu” din Valea Lungă.

Se vor achiziționa:

– Display interactiv+suport – 11 buc.
– Laptop – 11 buc.
– Sisitem All-in-One – 15 buc.
– Sistem de sunet – 11 buc.
– Imprimantă multifuncțională – 11 buc.
– Cameră videoconferință – 11 buc.
– Scanner portabil documente – 11 buc.
– Scanner planetar de carte – 2 buc.
– Router wi-fi – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Proiectul Cetatea Artelor – Artă în inima cetății/ C.R.E.A.T.E. !, implementat de Asociația GRUPUL SKEPSIS la Alba Iulia, a fost premiat în cadrul evenimentului „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE”

Publicat

în

Proiectul Cetatea Artelor – Artă în inima cetății/ C.R.E.A.T.E. !, implementat de Asociația GRUPUL SKEPSIS la Alba Iulia, a fost premiat în cadrul evenimentului „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE”!

Evenimentul „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE” a fost organizat în perioada 11-14 iunie de către Unitatea de Management a Proiectului – UMP, din cadrul Ministerului Culturii, reunind promotori de proiecte RO-CULTURA, parteneri de proiecte RO-CULTURA din Norvegia și Islanda, beneficiari ai Granturilor SEE din Lituania, Slovacia, Polonia, Portugalia, Operatori de Programe culturale din Cehia, Polonia și Portugalia, reprezentanți ai Oficiului Mecanismului Financiar din Bruxelles, ai Partenerilor de Program (Directoratul pentru Patrimoniu Cultural din Norvegia și Artă și Cultură Norvegia), precum și reprezentanți ai Ambasadei Regatului Norvegiei în România și ai Autorității de Certificare și Plată.

Asociația Grupul Skepsis a fost remarcată în cadrul Galei RO-CULTURA, numărându-se printre organizațiile beneficiare ale căror proiecte au fost considerate modele de bună practică – ”Culture on the go, open and accessible” este premiul acordat proiectului Cetatea Artelor – Artă în inima cetății/ C.R.E.A.T.E. !, pentru creativitatea, pasiunea și entuziasmul cu care a îmbogățit și inspirat scena culturală din România.
”Ne bucură și ne onorează acest premiu care răsplătește efortul echipei de proiect și recunoaște rezultatele și impactul asupra vieții culturale din Alba Iulia: sute de spectatori au avut acces liber la o serie de evenimente artistice care au reunit un mare număr de artiști români și străini în Cetatea Alba Carolina; au fost organizate în premieră națională expoziții de artă plastică, ateliere de creație interactive, spectacole de teatru nonverbal și Commedia dell’Arte și concerte stradale de muzică renascentistă și medievală. De asemenea, prin intermediul microstagiunii teatrale denumită „Teatru în Inima Cetății,” Grupul Skepsis a pregătit și a prezentat, în premieră, şase spectacole de teatru, acoperind o gamă variată de genuri și abordări, oferind publicului o experiență artistică diversificată în spații cu caracteristici unice.” – Viorel Cioflică (Manager Proiect).
Proiectul a fost implementat de Asociația GRUPUL SKEPSIS la Alba Iulia, în perioada decembrie 2022 – decembrie 2023, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și organizația DAVVI – SENTER FOR SCENEKUNST (Norvegia), având o valoare totală de 914.550,88 lei (185.925,89 euro) și fiind finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Colaboratori: Fundația ”Inter-Art” Aiud; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Guvernul României – Departamentul pentru Relatii Interetnice; Centrul Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud; Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.
Informații detaliate despre proiect se regăsesc pe site-ul organizației, accesând pagina dedicată acestuia : https://teatrulskepsis.ro/proiect-create/
Reuniunea „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE” a marcat și finalizarea perioadei de implementare a proiectelor finanțate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021. Astfel, cu un buget de aproximativ 31 milioane de euro, în cadrul Programului RO-CULTURA au fost finanțate, din 2018 până în prezent, 68 de proiecte culturale care au vizat promovarea diversității culturale, restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, consolidarea antreprenoriatului cultural, organizarea de expoziții inovative, precum și încurajarea cooperării bilaterale cu entități din Norvegia, Islanda și Liechtenstein.
Mai multe informații privind concluziile și impactul întâlnirii „Rezultate și sustenabilitate Programe și proiecte culturale – Granturile SEE” vor fi publicate pe website-ul UMP www.umpcultura.ro și Programul RO-CULTURA www.ro-cultura.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba