Social-Economic
Paris vs. „Micul Paris”! Diferențe mici de prețuri între cele două capitale, deși francezii câștigă de aproape 4 ori mai bine!
Avem salarii de trei ori şi jumătate mai mici decât ale francezilor, dar preţurile NU sunt cu mult mai mici. Un kilogram de unt este cu doar 33% mai scump în Paris decât în Bucureşti. Diferenţe ceva mai mari sunt în cazul pâinii şi al laptelui. Culmea, la 1900, situaţia era exact pe dos.
În 1900, un litru de lapte costa în București mai mult decât în Paris. În timp ce în târgurile din Capitală se vindea cu 38 de bani, în cele din capitala Franței costa cu 8 bani mai puțin. În anii 30, diferența crescuse la 3 lei și 43 de bani. Între timp, însă, lucrurile s-au inversat, iar acum locuitorii Bucureștiului cumpără lapte din hipermarket de patru ori mai ieftin decât parizienii. Ce-i drept însă și salariile noastre sunt cu mult mai mici.
Salariul minim în Franţa este de 1.498 de euro, adică aproape 6.900 de lei. Cu toate creşterile din ultimul an, în România salariul minim abia a ajuns la 1.900 de lei.
Pâinea însă a fost întotdeauna mai scumpă în Paris. Un kilogram costa în 1900 echivalentul a 38 de bani, cu 14 mai mult decât în București. În 1920, diferența ajunsese deja la 3 lei și 66 de bani. Zece ani mai târziu a crescut la aproape 6 lei și 70 de bani. Și cam acolo a rămas până astăzi, când același kilogram de pâine costa aproape 2 euro, adică peste 9 lei.
„Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta să nu crească. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Deși s-au tot scumpit în ultima vreme și ouăle sunt mai ieftine în București decât în Paris. Prețul pe bucată este de două ori mai mic în magazinele de la noi decât în cele din capitala Franței, iar această diferență se păstrează încă din 1900. Untul este și el mai scump în Paris, decât în București, deși de câteva luni încoace conduce în topul scumpirilor.
Anul trecut preţul ouălor a crescut cu peste 43%, iar untul s-a scumpit cu aproape 23 de procente.
„Spre sfârşitul anului, când au venit sărbătorile… atunci au crescut binişor, nu o uşoară creştere. Acuma şi-a mai revenit un pic. Untul a crescut foarte mult atunci. Un pachet de unt ajunsese, din asta mai popular, mai normal, la 8-9 lei”, spune un consumator român.
Din preţul de la raft, dacă scădem TVA, există o marjă de 25-40% din preţul acelui produs pe care şi-o opreşte comerciantul.
Un kilogram de unt costă în Paris echivalentul a 33 de lei, în timp ce pe rafturile hipermarketurilor din București poate fi găsit și cu 25 de lei. În 1930, în plină criză economică, francezii au plătit pentru unt și echivalentul în franci a 160 de lei. Prețul era mare și la Bucuresti – 120 de lei, de 45 de ori mai mult decât în 1900.
„Cred că primăvara acesta va scădea preţul la unt. Pe de o parte se vor ieftini materiile prime dar să nu uităm de costurile mărite, energie, accize, RCA la camioane, taxele de drum, salariul minim pe economie, contribuțiile”, adaugă Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.
Toate acestea pot ajunge să cântărească şi 40% din costul total pe care îl are un producător din industria laptelui.
sursa: digi24.ro
Societate
Forțe proaspete în echipa Jandarmeriei Alba
În echipa Jandarmeriei Alba, forțe proaspete
Jandarmeria Alba le spune bun venit în echipă noilor colegi, Adriana, Marian și Paul, absolvenți ai Școlilor Militare de Subofițeri de Jandarmi de la Drăgășani și Fălticeni.
Aceștia au fost repartizați la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.
La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de 6 luni de tutelă profesională, care îi va iniția în tainele meseriei de jandarm.
Social-Economic
„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș
„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș
Societate
Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci
Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare
Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.
Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.
Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.
Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.
După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
sursa: crestinortodox.ro
-
Știriacum 3 zile
„Paştele cailor“ există: De unde vine expresia. Tradiții și legende de Paștele Cailor
-
Știriacum 3 zile
Udatul fetelor de Paște, un obicei păstrat din bătrâni: Cum se merge la udat în Ardeal
-
Știriacum 9 ore
9 mai, Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României
-
Știriacum o săptămână
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
-
Divertismentacum o săptămână
Luna MAI, o lună a naturii: Superstiţii şi obiceiuri în luna denumită popular și “Florar”
-
Știriacum 3 zile
Săptămâna luminată: Ce nu ai voie să faci în a doua şi a treia zi de Paşte
-
Știriacum 3 zile
Prăgșorul, obicei de Paști vechi de peste 250 de ani, în Țara Moților, la Bistra
-
Știriacum 2 săptămâni
Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii