Rămâi conectat

Știri

Speromax Alba, la raport: Activitățile anului 2017

Publicat

în

Anul 2017 a fost un an foarte important pentru Asociația SM Speromax Alba, când au aniversat 10 ani de existență. Potrivit președintelui asociației, Dragoș Zaharia, anul 2018 este anul în care dorim să continuăm să facem ceea ce facem de ani de zile, să reușim să menținem serviciile actuale, să fim aici pentru cei care sunt proaspăt diagnosticați și care încep să trăiască povestea vieții lor prin prisma cuvintelor: „să conviețuim cu SM”. Iată câteva din activitățile derulate în cursul anului trecut.

1. 8 Martie

Pentru a sărbători doamnele și domnișoarele din cadrul asociației, am organizat un eveniment festiv la sediul asociației. S-au oferit flori și mici atenții din partea voluntarilor participanților. În cadrul evenimentului,  voluntarii au interacționat și au cunoscut mai bine persoanele pentru care  își dedică o mare parte din timpul lor liber.

2. Gala Voluntarilor SPEROMAX ediția VI

După un an de activitate în care au ajutat persoanele afectate de Scleroză multiplă, a venit şi rândul lor, al voluntarilor Asociaţiei SM Speromax Alba, cărora li s-a răsplătit efortul. În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru implicare, munca şi pasiunea depusă în cadrul asociaţiei, pe parcursul anului 2017, voluntarii au primit câte o diplomă şi sincerele aprecieri din partea membrilor asociaţiei.  Diplomele au fost acordate de câţiva dintre partenerii constanţi ai Asociației SM Speromax Alba din ultimii ani. Este vorba de Nicolae Moldovan – City Manager al orașului Alba Iulia, Cezar Popovici – firma Colibri Tour SA și Nicolae Popescu – firma Grafo Media & Design SRL.

3. Săptămâna Pacienților

Sub umbrela Coaliției Organizațiilor Pacienților cu  Afecțiuni Cronice din România-COPAC, Asociația SM Speromax Alba a organizat in 24 aprilie o dezbatere referitoare la problematica accesului  pacienților  la sistemul  de  sănătate Sperpmax Albaa reprezentat, dezbatere la care au fost invitați reprezentanții celor mai importante instituții și organizații din domeniul medical, de pe raza județului.   Discuțiile s-au axat, în principal, pe subfinanțarea sistemului de sănătate și proasta gestionare a banilor, precum și pe modalitățile de îmbunătățire a asistenței medicale de bază.

4. SĂPTĂMÂNA NAŢIONALĂ A VOLUNTARIATULUI -SNV 201

Săptămâna Naţională a Voluntariatului este sărbătoarea naţională anuală a voluntariatului. Împreună cu sute de parteneri: – organizaţii, instituţii, grupuri de iniţiativă şi voluntarii acestora, din toată ţara – am făcut voluntariat sincron şi am organizat evenimente de promovare a voluntariatului.  Şi în acest am marcat la  Alba Iulia“Săptămâna Naţională a Voluntariatului” printr-un eveniment de free hugs. Prin acest eveniment am vrut să amintim că voluntariatul este o valoare și că Alba Iulia este un oraș și al voluntarilor. Voluntarii noștri au împărțit îmbrățișări gratis și zâmbete locuitorilor orașului.

5. Ștafeta Cicilistă SM

Ștafeta Ciclistă SM a fost organizată sub forma unui eveniment recreativ itinerant, de tip ștafetă ciclistă, desfășurată în 15 localități din România și București, cu participarea  voluntarilor, alături  de  copii,   tineri   și  persoane  afectate de SM precum și familiile acestora, cu prilejul Zilei Mondiale SM, – 31 mai. Acest demers comunitar de susținere a cauzei persoanelor afectate de scleroză multiplă a avut ca scop principal solidarizarea și încurajarea persoanelor afectate de această maladie. În Alba Iulia desfășurarea evenimentului a fost facilitată de către asociația noastră în 25 mai 2017, iar albaiulienii au avut posibilitatea de a scrie un mesaj de încurajare prin intermediul unor  floricele oferite de organizatorii de la locul evenimentului, iar la sfârșitul evenimentului, în semn de solidaritate s-au ridicat în aer mai multe baloane care au brăzdat cerul orașului.

6. Global Bubble Parade

Global Bubble Parade este o mișcare internațională, aflată la a treia ediție, care promovează fericirea și bucuria ca și atitudine zi de zi, unind oamenii într-o paradă veselă a baloanelor de săpun. La această activitate au participat și voluntarii asociației noastre. Ce s-a întâmplat concret?  Oameni frumoși la suflet și veseli s-au adunat într-o paradă a bucuriei unde s-au suflat mii și mii de baloane de săpun. S-a parcurs un traseu de aproximativ 30 de minute, care a culminat cu activități de entertainment în Piața Cetății, menite să aducă multe zâmbete și bucurie.

7. 10 Ani SPEROMAX!

Speromax Alba a sărbătorit 10 ani de activitate în sprijinul pacienților cu scleroză multiplă din județul Alba. Cu această ocazie, beneficiarii, alături de specialiști și voluntari au celebrat împreună acest moment într-o zi festivă în care invitații s-au bucurat de activități de socializare și bună dispoziție.

8. Gala 10 Ani SPEROMAX

 Gala 10 ani SPEROMAX s-a desfășurat într-un cadru restrâns la Hotel Transilvania, eveniment în care asociația a dorit să își arate recunoștința față de partenerii, sponsorii dar și voluntarii care au ajutat de-a lungul celor 10 ani de existență.  Invitații au putut viziona un filmuleț despre asociația SM SPEROMAX, și de asemenea, câteva imagini realizate de-a lungul celor 10 ani. Fiecare invitat a primit din partea asociației o diplomă, drept recunoștință. Partea de divertisment a fost asigurată de către tânăra și talentata solistă Opruța Deborah, împreună cu Antonio Josan.

9. Recrutare Voluntari

Asociația SM Speromax a desfășurat o campanie de recrutare de voluntari, la finalul căreia s-a strâns un număr de 26 de tineri voluntari. Toţi cei 26 de tineri sunt studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi urmează studiile de licenţă, la specializările Terapie Ocupaţională, Sociologie, Asistenţă Socială , Drept şi Kinetoterapie. Astfel, dincolo de cunoştinţele teoretice dobândite în cadrul universităţii, tinerii au posibilitatea de a lua contact direct cu provocările practice ale profesiilor pe care şi le-au ales.  În plus, activităţile Asociaţiei SM Speromax Alba se vor desfăşura mai uşor, odată cu creşterea numărului persoanelor implicate în a-i sprijini pe pacienţii care suferă de scleroză multiplă.

10. Protocol de colaborare 

Direcția de Sănătate Publică, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali și Asociația SM Speromax Alba au încheiat un protocol de colaborare, ce are ca scop sprijinirea pacienților cu scleroză multiplă. Obiectivele protocolului sunt: Dezvoltarea la nivel local a unui proiect de intervenție pentru pacienții cu SM, în vederea soluţionării problemelor acestora la nivel comunitar și facilitarea comunicării acestora cu unitățile sanitare sau cu medicina primară, precum  și constituirea de echipe interdisciplinare care asigură monitorizarea pacienților cu SM în teritoriu.

11.  Giving Tuesday

Asociația SM Speromax Alba s-a alăturat campaniei #GivingTuesdayAlbaIulia și în 28 noiembrie a realizat vizite la domiciliul pacienților cu scleroză multiplă, oferind ședințe de kinetoterapie, consiliere și evaluare psihologică și au făcut cumpărături pentru pacienții care nu se pot deplasa. Totodată, în intervalul orar 1113, la sediul asociației au fost organizate activități de socializare cu pacienții bolnavi de scleroză multiplă. Evenimentul a fost deschis pentru cei care au dorit să petreacă două ore altfel, oferind atenție unor persoane deosebite.

12. La Mulți Ani România!

Cu ocazia Zilei Naționale a României, voluntarii Asociației SM SPEROMAX Alba au organizat un stand în care aceștia au oferit diverse obiecte hand-made cu însemnul tricolorului,  persoanelor care au oferit o donație către asociație. Tinerii voluntari au stat prin rotație la stand. Aceștia au reușit să strângă astfel aproximativ 900 lei cu care au cumpărat mici atenții beneficiarilor din cadrul asociației.

13. Crăciun în familia SPEROMAX

 An de an, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă este fost realizată o activitate de socializare pentru beneficiari la sediul asociației. La acest eveniment au participat și copiii de la RotaKids. Programul a început cu o grupare de colinzi susținută de către copii și apoi decorarea bradului de către beneficiari cu ajutorul voluntarilor și al copiilor de la RotaKids. La sfârșitul programului s-au oferit pachete cu alimente pentru beneficiarii noștri. Pachetele au fost oferite ca  sponsorizare din partea companiei S.C. DACIA S.A.  Beneficiarii nedeplasabili care nu au putut să ia parte la această activitate de socializare, au fost vizitați de către voluntarii asociației la domiciliu, care le-au adus pachete cu alimente și au colindat familia.

  14.   Activități de hand-made

De-a lungul anului 2017, Asociația SM Speromax Alba a oferit beneficiarilor activități de handmade, în care, alături de voluntarii asociației au realizat diverse obiecte hand-made, atât de 1 Martie, cât și de Serbările Pascale sau de Crăciun.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Joia Mare, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa: Tradiții și superstiții în ziua în care se înroșesc ouăle

Publicat

în

În această zi sfântă, Joia Mare, credincioșii respectă mai multe obiceiuri

Joia Mare – Tradiții și superstiții în ziua în care se înroșesc ouăle Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și ziua în care se înroșesc ouăle.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, numită şi Euharistia, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

În această zi îţi este interzis să faci mai multe lucruri. Joia Mare, a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, mai este cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa.

Tradiții în Joia Patimilor

În Joia Neagră se fac focuri pentru sufletele morţilor care vin la geam În unele zone ale țării, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor, care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, în această zi, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor. Joi seara se ţin Cele 12 Evanghelii la care participă femeile. Tot în zona extracarpatică, femeile merg cu o sfoară cu noduri şi se tot desface câte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei, femeile gravide, ca să nască uşor. Tradiția spune că în Joimărița fetelor leneșe li se toacă degetele Joia Mare este încadrată în credinţa populară ca o joimăriţă, care e un fel de sfântă, ca şi Sfânta Vineri. Aceasta este foarte atentă la serbarea zilei sale şi la respectarea tradiţiilor. Este reprezentată ca o bătrână sinistră ca aspect, care toacă degetele fetelor leneşe, care nu au terminat torsul până acum.

Nici bărbații nu scapă de pedepse, dacă au fost leneși și gospodăria nu arată așa cum ar trebui. În cazul în care Joimărița găsește pe cineva dormind, acela va fi leneș tot anul. Se merge la casele oamenilor, iar gazdele trebuie să dea ouă copiilor În unele zone ale țării, o femeie bătrână merge pe la casele oamenilor împreună cu fete tinere pentru a îndeplini tradiția. În schimb, în alte zone se trimit la casele oamenilor cete de copii, unși pe față cu negreală. Aceștia merg la oameni pentru a le îndemna pe fete la muncă. Pentru a scăpa de pedeapsă, gazdele trebuie să le dea copiilor ouă. La sat, în perioada de iarnă se torc lâna, inul, cânepa şi se ţes. Toate acestea trebuie făcute până la Paşti pentru că de Paşte se dau hainele noi. Haina nouă înseamnă haina de vară. Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut în grădini, trebuie adunat gunoiul şi ars. Acele munci de primăvară trebuie terminate înainte de această zi. În unele părţi, în Joia Mare se face borşul care este bun la preparatele de miel.

În Joia Mare se vopsesc ouăle

Joia Mare este cunoscută mai ales ca ziua în care se înroșesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră. Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Pe lângă ouă roşii, românii contemporani mai vopsesc ouăle şi în galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunză, apoi îl leagă într-un ciorap subţire şi aşa îl fierb, ca să iasă „cu model”. Mai de mult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţă), cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ștergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură. Ce nu se face în Joia Mare În Joia Mare nu trebuie să îți săruți prietenii În Joia Mare şi cam pe toată perioada Săptămânii Mari oamenii se spovedesc, chiar şi cei care nu s-au spovedit decât o dată pe an. Pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înţeles ca o trădare. Există o anumită reţinere la atingeri în Joia Mare. Oamenii îşi dau mâna, dar nu se ating. În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană. În Joia Mare nu se fac parastase. O vorbă din bătrâni spune că de Joia Mare nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba