Rămâi conectat

Știri

2017 a adus temperaturi de la 54 de grade în Iran, la -55 în Siberia : Nici în România nu au lipsit extremele

Publicat

în

Anul care s-a incheiat recent a fost unul dintre cei mai calzi din istorie si mai multe tari au inregistrat cele mai ridicate temperaturi de cand se fac masuratori meteorolgice. Sunt tot mai multe zilele in care temperaturile trec de 52 de grade in Orientul Mijlociu, dar recorduri de caldura s-au stabilit si in China, Chile, Spania si Ghana. In comparatie, minimele absolute au fost mult mai putine. Si 2018 se anunta capricios, in doar cateva zile fiind ninsori in Sahara, temperaturi de aproape -40 de grade in SUA, dar si 24 de grade in Sicilia, in timp ce in nordul Italiei zapezile au depasit si doi metri.

Doua recorduri speciale

Pe 27 mai 2017 intr-un oras pakistanez cu nume predestnat, Turbat, temperatura a ajuns la 53,5 grade, egaland recordul pentru tara cu 200 de milioane de locuitori. In aprilie temperaturile ajunsesera la 47 de grade, iar maxima din mai a fost cea mai mare inregistrata vreodata in lume in a cincea luna din an. Orase precum Sibi si Larkana sunt comparate cu iadul de catre locuitorii lor, iar in lista s-a adaugat si Turbat.
Apoi, pe 29 iunie, intr-un oras din sud-vestul iranului, Ahvaz (Ahwaz) s-au inregistrat 53,7 grade, record pentru Iran, tara unde temperaturile de peste 50 de grade apar cam in fiecare vara, insa cele de peste 53 de grade sunt extrem de rare.
Temperatura ridicata cumulata cu nivelul umiditatii fac ca aerul sa fie cu adevarat irespirabil in astfel de locuri. In plus, nici noaptea nu aduce vreo alinare fiindca in cele mai calde locuri minimele noptii se situeaza intre 30 si 33 de grade, existand locuri in care nu scad in cele mai calde nopti sub 35-37 de grade.
Aceste orase se afla in zone sarace ia disconfortul este cu atat mai mare pentru locuitori fiindca putini isi permit instalatii de aer conditionat si, oricum, curentul electric este rationalizat si poate fi oprit ore intregi.
La polul opus, in republica Iakutia din Rusia temperaturile au scazut la sub -55 de grade in ultima decada din decembrie in cel mai friguros sat locuit, Oimiakon, dar si intr-un alt loc din apropiere, Delyankir. Desi -55 este o temperatura foarte scazuta, ea nu se apropie de recordurile absolute din aceste localitati: -67 si -65.

Citește și Semnificația codurilor de culori pentru orice atenționare meteo : Diferenţa dintre roşu, portocaliu şi galben

Alte recorduri
Tot anul trecut s-a inregistrat si recordul absolut de temperatura pentru China 50,5 grade la Erbaoxiang, dar si pentru Spania unde s-au depasit 47 de grade la statia Montoro AEMET, in timp ce la Cordoba au fost 46,9 grade. Recorduri nationale absolute au fost in mai multe tari: 43 de grade in Chile, 51,8 pentru Emiratele Arabe, 43,8 pentru Ghana si 40,3 pentru San Marino.
In comparatie, doar doua recorduri nationale de frig au cazut, ambele in tarile arabe unde au fost -5,4 grade pe un varf de aproape 2.000 de metri din Emirate. Al doilea record este de 1,5 grade, intr-un sat din Qatar aflat la granita cu Arabia Saudita.
In aceste conditii, dat fiind ca 2017 a fost un an extrem de cald, nu este de mirare ca numarul de locuri in care s-au inregistrat minime absolute este mic. Amintim insa cateva: in doua orase din Albania au fost -9 grade, in Australia au fost sub -7 grade, in orasul argentinian Bariloche au fost -25,3 grade, iar in Canada, chiar si -54 de grade.
Sa nu uitam ca anul s-a incheiat cu un val de frig ce a cuprins America de Nord, unde temperaturile au scazut la -38 de grade in SUA si la -49 de grade in Canada,

Nici in Romania nu au lipsit extremele.Pe 29 iunie temperaturile au ajuns la 40 de grade la Calafat, Bechet si Caracal, la doar doua grade de maxima absoluta a lunii, inregistrata la Oravita, in 1938 (42 de grade). Pe 1 iulie au fost 42 de grade la Giurgiu si Zimnicea si chiar si la Intorsura Buzaului au fost 34 de grade, iar la Predeal 31.
La final de octombrie rafalele de vant au adus viteze uimitoare e peste 170 km/h in muntii Calimani si de peste 150 km/h in comuna de munte Bisoca din judetul Buzau.

Sursa.hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba