Rămâi conectat

Știri

Fundația Comunitară Alba a încheiat cu succes cea de-a opta ediție a programului YouthBank

Publicat

în

Fundația Comunitară Alba a încheiat cu succes cea de-a opta ediție a programului YouthBank. Miercuri, 14 iunie, cochetul salon roșu al Hotelului Parc a găzduit evenimentul de încheiere a celei de-a opta ediții a programului YouthBank, prin care Fundația Comunitară Alba și partenerii ei susțin proiectele de implicare în comunitate ale adolescenților.

La eveniment au participat echipele de tineri finanțate în acest an, împreună cu cei care le-au oferit sprijin în implementarea proiectelor – profesori, organizații neguvernamentale și instituții de învățământ. Alături de ei s-au aflat reprezentanți ai partenerilor și finanțatorilor programului, dintre care nu au lipsit viceprimarul Gabriel Pleșa, consilierul local Pavel Popa, Silvan Stâncel și Felicia Colda din partea Bibliotecii Județene “Lucian Blaga”, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, între ei aflându-se și Codruța Lodroman, inspector responsabil cu activitățile extrașcolare. Evenimentul a fost prezentat de echipa YouthBank Alba 2016-2017, formată din liceeni care “trudesc” pentru a oferi colegilor lor de generație resurse, know-how și mai ales încredere: Claudiu Bîrluțiu, Magdalena Burduf, Cristian Cărămidar, Tudor Cojan, Andreea Ispas, Silvia Lupșa, Larisa Măieraș, Luiza Negru, Sebastian Popescu, Rebeca Rusu și Maria Toderean, coordonați de Răzvan Boba, fost membru al echipei, actualmente student. Toți stakeholderii implicați în acest an de program au fost premiați cu diplome și răsplătiți cu aplauze de publicul prezent.

Echipa YB a fost susținută în activitățile ei și de ceilalți voluntari ai fundației: Teodora Petecuță-Lazăr, Mihai Pocol, Daniel Jurj, Carmen și Georgiana Cazmet, Elena Ștefan, Cristina Negoescu, Luminița Moldovan, Raluca Roșca, Alexandra Radu, Emanuela Șarlea, Timeea Timofte, Iuliana Bărăbanț sau Bianca Marin, de staff-ul fundației – Dorin Sava (director executiv) și Lucia Ispas (grant manager), dar și de board-ul FCA, reprezentat la eveniment de jurnalistul Dan Lungu.

Citește și 20.000 lei din Fondul YouthBank 2016-2017 pentru liceenii care studiază în Alba Iulia și vor să se implice în comunitate

Programul are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia și Exclusiv Auto Center (dealer Skoda și Volkswagen Autovehicule Comerciale în județul Alba), ca finanțatori Ancău Company, Pub 13 – Medieval, Porterom, Toskana Garten, Pensiunea Select și Deko Team, iar ca susținători Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Vimed, Societatea de Transport Public, Tipo-Rex și Nicolae Boca Photography. La nivel național, Programul YouthBank este coordonat de Fundația pentru Implicarea Tinerilor. Fundația beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, în cadrul programului de Fundații Comunitare din România.

“Acest program ne-a schimbat pe noi, liceenii, pentru că ne-a pus în situații de viață reală, am învățat cât de greu e uneori să strângi resurse din comunitate și cât de mare e responsabilitatea pentru a le direcționa apoi spre proiecte cu impact” – Andreea Ispas, elevă în clasa a X-a și primul an ca voluntar YouthBank.

“Proiectele finanțate se pliază pe nevoile reale ale tinerei generații și ale comunității. În ceea ce privește nevoile, constatăm că pe parcursul celor opt ani tendințele s-au modificat. Dacă în primii ani majoritatea proiectelor vizau încurajarea unui stil de viață sănătos sau domeniul cultural, în ultimii ani proiectele au devenit mai complexe și s-au adresat inclusiv orientării în carieră a tinerilor” – Rebeca Rusu, elevă în clasa a XI-a și de trei ani voluntar YouthBank.

În 2017, au aplicat pentru finanțare 10 echipe, formate din tineri provenind din 7 din cele 11 licee din municipiu. Dintre acestea, au fost selectate spre finanțare 5 proiecte, în valoare totală de 17.128 lei. Au fost implementate cu succes 4 dintre acestea, iar un proiect nu a fost realizat.

Din 2010 și până în prezent, Fundația Comunitară Alba a finanțat cu peste 141.000 lei un număr de 64 de proiecte ale liceenilor din municipiul Alba Iulia, care au avut peste 24.000 de beneficiari direcți sau indirecți, finanțând astfel inițiativele în comunitate a peste 300 de liceeni. Programul YouthBank încurajează implicarea directă a tinerilor în viaţa comunităţii, ei câştigând, în acest fel, încredere în propriile forţe, dobândind abilităţi de comunicare, negociere, administrare financiară şi de conducere. Prin programul YouthBank, Fundația Comunitară Alba crește, în fapt, lideri pentru comunitate.

În prezent, programul YouthBank se derulează în Alba Iulia, Bacău, Cluj-Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Reghin, Satu Mare, Sibiu și Timișoara, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Iată, pe scurt, cele patru proiecte implementate:

Nume proiect: Arhimatematicus
Nume echipă de proiect: Happy Math
Liceeni din: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Organizație gazdă: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Domenii proiect: orientare în carieră / educație
Scop: organizarea unui concurs de matematică în incinta colegiului militar, destinat elevilor de gimnaziu din mediul rural din județul Alba, conștientizând că aceștia nu au posibilitatea de a participa, în general, la astfel de concursuri și considerând că e șansa lor de a se afirma și dobândi experiență în acest domeniu. Totodată, promovarea colegiului în mediul rural.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3718 lei / 4218 lei.

Nume proiect: Foto Time
Nume echipă de proiect: Foto Fun
Liceeni din: Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și Liceul de Arte „Regina Maria”
Organizație gazdă: Asociația EDU-PACT
Domenii proiect: orientare în carieră / educație
Scop: inițierea tinerilor în arta fotografică. Acest proiect face posibilă orientarea lor profesională, în contextul în care există cerere pe piața muncii de profesioniști în domeniul artei fotografice.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3992 lei / 4092 lei.

Nume proiect: Liga Tineretului
Nume echipă de proiect: LightNings
Liceeni din: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Organizație gazdă: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Domenii proiect: sănătate / schimbarea mentalității oamenilor
Scop: proiectul a constat în desfășurarea mai multor activități sportive, recreative și distractive, pentru a crea un prilej pentru dezvoltarea spiritului de echipă, a relațiilor interumane și totodată a detașării de universul virtual, problemă cu care se confruntă tinerii în ziua de azi.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 2961 lei / 3429 lei.

Nume proiect: Intergarten Sound &Vision
Nume echipă de proiect: Interact Alba Iulia
Liceeni din: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Liceul Teoretic „Sf. Iosif”
Organizație gazdă: Rotary Club Alba Iulia
Domeniu proiect: cultură/artistic
Scop: să aducă la cunoștința tinerilor diversitatea manifestărilor artistice pentru a le stârni interesul și a le oferi o nouă perspectivă asupra artelor culte.
Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3867 lei / 4267 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba