Rămâi conectat

Tineret

Trei proiecte de implicare în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia, finanțate din Fondul YouthBank: Care sunt inițiativele tinerilor

Publicat

în

Trei proiecte de implicare în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia, finanțate din Fondul YouthBank

Lansat în luna aprilie de Fundația Comunitară Alba, în cadrul programului YouthBank, concursul de proiecte de implicare civică a liceenilor care studiază în Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii, la capătul unui proces de selecție extrem de amplu, care a cuprins etape de aplicare, consultanță, preselecție, interviuri și selecție finală.

Tot acest proces, inclusiv jurizarea finală, a aparținut exclusiv tinerilor voluntari din echipa YouthBank, care au luat decizii temeinice pe baza know-how-ului acumulat în ani de formare și dezvoltare de abilități. Tot ei vor fi cei care vor monitoriza implementarea proiectelor și vor sprijini inițiativele finanțate, ori de câte ori va fi nevoie.

Pentru cele trei echipe finanțate, fundația a organizat training-uri pe implementarea proiectelor, necesare pentru buna desfășurare a acestora, iar în prezent inițiativele tinerilor încep să prindă viață, fiind organizate activitățile pregătitoare. Proiectele vor fi finalizate până la 14 iulie 2021, iar bugetul total al acestora este de 10.259 lei. Cele trei proiecte finanțate în această rundă sunt:

► Ghidul Incluziunii Școlare: proiect al echipei Consiliul Județean al Elevilor Alba, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, având-o ca lider pe Katharina-Gabriela Țîntea și ca organizație gazdă Asociația Rotary Club Alba Iulia. Proiectul vizează fenomenul de incluziune școlară, fundamental pentru desfășurarea optimă a actului educațional, concretizat în mișcarea de combatere a unor aspecte-problemă precum: bullying-ul – formă de manifestare a violenței tot mai frecvent identificată, discriminarea – sub toate formele sale de expunere, bazată pe diferiți parametri precum religia, aspectul fizic, starea materială, apartenența socială, sistemul de valori promovat individual, sau neintegrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale. Tinerii din echipa de proiect vor să facă o schimbare, să dea glas unei valori fundamentale pentru sistemul de învățământ – egalitatea și integrarea tuturor elevilor. Soluția lor este informarea factorilor implicați în actul educațional (elevi, profesori, părinți) cu privire la fenomenul de incluziune, prin intermediul unui material textual însoțit de imagini, conturat sub forma unei reviste – Ghidul Incluziunii Școlare, diseminarea acesteia în școlile din județul Alba, prin intermediul consiliilor școlare ale elevilor, dar și în mediul online.

► Cetatea Bibliotecii Vii (ediția a doua): proiect al echipei Voice, formată din liceeni de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Liceul de Arte „Regina Maria”, având-o ca lider pe Medeea Farcaș și ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Biblioteca Vie este un instrument de dialog care aduce oamenii mai aproape unul de celălalt cu scopul de a promova respectul pentru demnitatea umană și identitatea fiecăruia. Proiectul propune să provoace dialog între persoanele care, în mod normal, nu ar purta dialog într-un cadru neorganizat. Prin acest dialog, aflând povestea de viață a ”cărții vii” (în loc de o carte clasică, cu coperte și pagini, oricine este curios poate ”să împrumute” un om care de-a lungul vieții sale s-a luptat cu stereotipuri sau cu prejudecățile celorlalți), cititorul are șansa de a-și schimba percepția asupra grupului de persoane din care cartea vie face parte și de a descoperi frumusețea din fiecare om. Proiectul oferă oportunitatea de a deveni mai buni și înțelegători cu semenii noștri.

► E-Archery: proiect al echipei Arcașii Cetății, formată din liceeni de la Liceul de Arte „Regina Maria” și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”, având-o ca lider pe Simona Ana Maria Ștef și ca organizație gazdă Asociația Emanoil. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de a ieși din zona de confort, de a încerca lucruri noi și neobișnuite, care să ajute la diminuarea stării de anxietate și stres provocată de pandemie. Tirul cu arcul este un sport puțin practicat, comparativ cu alte sporturi, lucru care sporește creșterea stimei de sine a fiecărei persoane care va încerca cât de puțin această activitate. Pe parcursul unei luni, copiii, tinerii și chiar adulții, locuitori sau turiști, vor putea să descopere un nou hobby printr-un sport antrenant care dezvoltă capacitatea de concentrare. Câteva zile sunt rezervate deplasării la centre de plasament și case de copii, pentru ca bucuria să poată fi accesibilă și celor care simt o mai mare nevoie de încredere și comunicare.

În cadrul programului YouthBank, Fundația Comunitară are ca parteneri principali Municipiul Alba Iulia, Ancău Company, Apa CTTA și Porterom, ca susținători Casa de Cultură a Studenților, GIRO, Deko Team Design, Marani Star și Vair Auto Ro, iar ca parteneri logistici Tipo-Rex, Societatea de Transport Public și Impact Design.

“Este de apreciat ce fac tinerii din comunitatea noastră. În acest caz, cei din echipa YouthBank, care oferă finanțare, dar și cei care propun și implementează proiecte. Incluziunea, lupta cu prejudecățile sau cu anxietatea nu sunt pentru ei teme dificile. Sunt teme firești, ale unor membri ai comunității care vor să facă ceva pentru viitorul acesteia” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

“Dacă vrei să faci o schimbare în comunitate, YouthBank este locul potrivit de unde să iei energie, idei, echipă și resurse” – Andreea Alexandra Belei, de doi ani voluntar YB.

”Real lives. Real money. Real change. Este mai mult decât o deviză, este realitatea pe care o creează YouthBank peste tot în lume. Este modul în care susținem tinerii să ia decizii în comunităţile în care trăiesc.” – Dorin Sava, director executiv Fundația Comunitară.

Alba are cel mai longeviv program YouthBank din România, singurul ce funcționează neîntrerupt din 2009. La Galele Anuale ale Voluntarilor din Alba, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri. La nivel național, YouthBank a obținut premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord, YouthBank înseamnă astăzi 175 de programe locale, care se desfășoară în 21 de țări de pe 4 continente, fiind unul din cele mai ample proiecte civice europene de capacitare a adolescenților, dezvoltând pe de o parte spiritul civic în rândul acestora, dezvoltându-le abilități esențiale pentru viață și concentrându-se, în principal, pe transmiterea de know-how şi experiență practică în planificarea şi implementarea proiectelor în comunitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Tineret

Studenți de la UAB în tabără la Păltiniș: Cum a fost

Publicat

în

Tabără la Păltiniș pentru studenți de la UAB

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a organizat, conform Metodologiei pentru Tabere Studențești 2024, în perioada 11-16 februarie, în stațiunea Păltiniș, tabăra dedicată studenților selectați de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Studenții au beneficiat de servicii gratuite de masă și cazare și s-au bucurat de zile perfecte de schi, stratul de zăpadă măsurând 40 de centimetri. De asemenea, au participat la cursuri de comunicare și public speaking, seri distractive cu jocuri și filme și la un seminar despre antreprenoriat și antreprenori, cu Adrian Rada, președintele patronatului IMM-urilor din județul Sibiu.
„Tabăra de iarnă de la Păltiniș a fost o experiență minunată în care s-au legat prietenii și s-au adunat amintiri frumoase. A însemnat relaxare, distracție și încărcarea bateriilor pentru un nou semestru”, a declarat Mihai Ban, student în anul III la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

O nouă provocare pentru echipa de robotică a colegiului militar albaiulian

Publicat

în

Echipa de robotică a colegiului militar albaiulian în fața unei noi provocări

Elevii care fac parte din echipa ArmyBot a Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și-au testat din nou robotul, de această dată la Sibiu, la MEET Mania, întâlnire organizată de echipa Gear Maniacs.
Însoțiți de profesoara de fizică Dorina Filipescu, elevii au testat modificările pe care le-au adus robotului în ultima perioadă și au identificat ce mai trebuie schimbat sau îmbunătățit înaintea etapei regionale din luna februarie de la Cluj-Napoca.
Întâlnirea pasionaților de robotică a fost plină de provocări, elevii participanți având ocazia de a exersa și de a-și pune cunoștințele în practică, pentru a căpăta experiență în acest domeniu al viitorului.
„Ca experiență pentru noi, această întâlnire a fost esențială în dezvoltarea modelului final al robotului nostru pentru a reuși să obținem puncte importante la regională”, a declarat liderul echipei de robotică, elevul caporal Andrea Brian.
Concursul de robotică FIRST Tech Challenge România, cea mai mare competiţie de robotică pentru liceeni din țară, are loc în fiecare an și este organizat de Asociația Nație prin Educație.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Multiple motive de a fi fericit pentru tânărul Daniel Zota: Care sunt acestea

Publicat

în

Multiple motive de a fi fericit pentru tânărul Daniel Zota

Daniel Zota, un tânăr care pendulează între Alba Iulia și Cricău, mărturisește că are, la 26 de ani, multiple motive pentru a fi fericit.

Deține în palmaresul de până acum de pe traseul vieții numeroase împliniri, iar din încercările grele a extras puterea de a merge mai departe în momentele dificile, călăuzit ca de o lumină de forța de a birui greutățile generată de o solidă credință în Dumnezeu. „Credința a venit cu adevărat în viața mea în anii școlii. În clasa a patra am suferit un accident teribil; eram cu bicicleta și am fost lovit în plin de un motociclist, fiind aruncat undeva pe câmp. Am stat câteva zile în comă”, a rememorat, cu emoție în glas, tânărul, pentru care drumul la biserică era și până atunci unul obișnuit, braț la braț cu părinții și unul dintre bunicii săi.

„Încă din copilărie îmi plăcea foarte mult Catedrala Încoronării și ca edificiu în sine și, mai ales, prin clopotnița sa. Sunetul clopotelor și cel de toacă mi-au dat întotdeauna o stare aparte”, ne-a dezvăluit Daniel.

*Alba Iulia, Cricău și iar Alba Iulia…

Născut în 1997 la Alba Iulia, Daniel Zota s-a mutat trei ani mai târziu, alături de părinții săi, la Cricău. Pe locul de prim-plan în inima sa a rămas, totuși, tot timpul, Alba Iulia. „Este orașul în care m-am născut, mă simt mândru că m-am născut aici. Deși ne-am mutat în mediul rural, la Cricău, m-am simțit mereu mai atras de Alba Iulia și de monumentele sale. Interesul meu, de la un moment dat și de cercetare, este concentrat asupra Orașului de Jos, a cărui istorie nu este, din păcate, foarte bine cunoscută de publicul larg”, ne-a explicat Daniel Zota, care a absolvit specializarea Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Are și un masterat în „Identități regionale în Europa Central-Răsăriteană” în cadrul facultății amintite. Atât lucrarea de licență cât și cea de disertație fac referire la Orașul de Jos. Cea de licență tratează parcursul istoric, din cele mai vechi timpuri, al Orașului de Jos. Cea de disertație, cel puțin la fel de incitantă, se referă la sistematizarea Orașului de Jos în perioada comunistă (1968-1989). „Încerc să atrag atenția asupra acestei zone. Chiar și în anii din urmă, relativ recent, nu doar în comunism, au fost demolate în Orașul de Jos destule clădiri cu valoare istorică. De exemplu, în casa demolată pentru a se face loc magazinului Lidl a locuit Avram Vesa, comandant al Gărzii Naționale Române din Abrud, care a avut misiunea de a păzi desfășurarea Adunării Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918”, ne-a spus Daniel Zota.

*Imbold din partea unui dascăl

Acesta și-a amintit că interesul pentru istoria locală i-a fost stimulat de un profesor, Octavian Marcu, care i-a îndrumat pașii la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia. La liceul de arte a ajuns după un scurt stagiu liceal la Colegiul Tehnic „Apulum”, ciclul primar și cel gimnazial găsindu-l pe băncile Școlii Gimnaziale „Decebal” Cricău. „Neavând facultate de arte în Alba Iulia, am ales Istoria pentru continuarea studiilor după terminarea liceului”, ne-a dezvăluit tânărul, de care și pasiunea pentru desen s-a lipit precum timbrul de scrisoare încă din fragedă pruncie. Este încântat de faptul că organizatorii evenimentului „Sărbători de iarnă la Cricău” au expus inclusiv la ediția 2023 schițele în tuș făcute de ele având ca surse de inspirație lăcașe de cult din localitatea aflată la 15 kilometri de Alba Iulia.

L-am întrebat pe Daniel care ar fi alegerea făcută fără ezitare dacă ar fi să ofere cuiva una dintre lucrările sale de desen. Ne-a răspuns franc: desenul-cadou personalizat! „Am făcut un obicei din a realiza portretele prietenilor aniversați de-a lungul unui an calendaristic. Le ofer din tot sufletul aceste desene, constatând cu bucurie că gesturile mele de acest fel sunt bine receptate de cei cărora li se adresează”, a precizat acesta.

*Un pariu: sinceritatea

Daniel Zota activează în prezent în Parohia Ortodoxă Cricău din postura de cântăreț bisericesc, o activitate cu care a cochetat încă din clasa a opta. Este în continuare și student, în anul 2 la specializarea Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Dincolo de feluritele pasiuni și activități, sinceritatea este pariul cel mare pe care îl asumă. „E adevărat că trăim într-o lume în care răutățile sunt la tot pasul, însă îmi asum atitudinea aceasta care mă caracterizează în relațiile de fiecare zi cu oamenii. Cred că este important să spunem de fiecare dată ceea ce gândim în raporturile cu semenii, sinceritatea fiind o temelie fermă a încrederii între oameni”, a subliniat Daniel Zota.

sursa: Ziarul Unirea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba