Rămâi conectat

Știri

Bunele maniere și vizita la noul-născut

Publicat

în

Venirea pe lume a unui nou membru al familiei reprezintă un motiv de bucurie și sărbătoare. Cu această ocazie, rudele și prietenii proaspeților părinți vor dori să vadă noul născut, iar acest lucru impune o serie de reguli de bun-simț pentru toată lumea.

Sfaturi pentru mămici și rude:

Nu sunteți obligați să răspundeți imediat la telefon, la ușă, felicitărilor primite via email sau la mesajele de pe telefon. Timpul alocat micuțului este prioritar, iar cei din jur trebuie să înțeleagă și faptul că oboseala și necesitățile bebelușului sunt cauza pentru care nu vor primi un răspuns imediat.

Vizitele la spital trebuie să fie moderate astfel, membrii familiei trebuie să limiteze accesul în camera proaspetei mămici și a noului născut. Afișarea pe ușă a unui semn Nu deranjați! este de foarte multe ori util. Condiția mamei imediat după naștere și imunitatea bebelușului încă slab dezvoltată sunt motive serioase pentru care vizitatorii nu pot avea acces înăuntru.

Alăptarea este un moment intim și un subiect destul de sensibil astfel că, discreția în acest sens trebuie să fie luată în considerare. Mămicile trebuie să folosească haine potrivite și accesorii pentru această activitate și să alăpteze într-un loc cât mai ferit de privirile indiscrete ale celor din jur. O eșarfă sau un șal care acoperă este o idee foarte bună pentru a nu vă expune în mod direct pieptul. Rețineți că toaleta nu reprezintă un loc pentru consumarea mesei astfel, nu trebuie să alăptați în accest loc plin de bacterii și mirosuri neplăcute. Întrebați localurile dacă au prevăzut un loc pentru alăptat iar dacă nu există, îndreptați-vă către un loc retras și alăptați cu discreție.

Nu vă sfiiți să refuzați o invitație de a ieși în oraș sau a participa la un eveniment dacă sunteți extenuată. Situația va fi repede înțeleasă, însă nu este cazul nici de exagerări alegând să vă izolați de restul lumii. Grija pentru bebeluș nu trebuie să vă facă să uitați complet de dumneavoastră și de necesitățile unei femei. Mămica poate apela la ajutorul rudelor sau a unei bone pentru câteva ore.

Citește și Bunele maniere la cinema, teatru, concerte şi expoziţii

Nu vă aduceți copiii mici la spital pentru a vizita proaspăta mămică și noul născut. Ei nu sunt întotdeauna controlabili și de cele mai multe ori fac gălăgie, ceea ce dăunează mamei extenuate după travaliu.

Dacă doriți să-i faceți o vizită mamei la spital, asigurați-vă că acest lucru este permis, întrebând tatăl sau rudele proaspetei mămici. Aceștia au dreptul de a restricționa numărul de vizite pentru a nu expune mama la o oboseală în plus, iar prietenii trebuie să înțeleagă situația. Puteți trimite în schimb un buchet de flori sau o plantă în ghiveci care să-i transmită mamei gândurile bune și a-i înfrumuseța ziua.

Bebelușul nu este o minge pentru a fi pasat de la unul la altul, mai ales la câteva zile de la naștere când poate fi foarte ușor expus la bacterii. Cereți permisiunea mamei pentru a lua noul născut în brațe sau așteptați o dată ulterioară după ce acesta a mai crescut.

Nu vă uitați insistent la o mamă care alăptează. Cel mai bine este să vă schimbați privirea în altă parte sau chiar să vă retrageți din cameră.

Atenție la cadouri! Dacă oferiți un cadou bebelușului nu uitați și de mamă. De cele mai multe ori cadourile reprezintă jucării sau hăinuțe pentru bebeluș neluând în considerare că și mama s-ar putea bucura de o mică atenție. Un coș cu fructe proaspete, un ulei sau o loțiune de corp naturale, o eșarfă, un set de îngrijire a pielii sau o trusă de machiaj, o pijama sau cămasă de noapte specifică anotimpului, un capot, o pereche de papuci de casă, o pernă de alăptat sunt atenții foarte potrivite pentru a o face să se simtă mai bine.

Feriți-vă de comentarii! Felul în care arată o femeie care tocmai a născut sau impresia despre noul născut nu sunt subiecte pe care să le discutați – veți da dovadă de răutate și proastă creștere. Se știe că un nou născut nu arată întotdeauna cum vă așteptați iar forma și aspectul acestuia se va schimba în următoarele săptămâni. De asemenea, o femeie extenuată nu are cum să arate ca proaspăt ieșită de la un salon de frumusețe, fapt pentru care trebuie să vă abțineți să faceți orice fel de comentariu legat de aceste subiecte.

bunele-maniere.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba