Rămâi conectat

Știri

Când a apărut şi cum a evoluat “şoricelul” calculatoarelor?

Publicat

în

Îl folosim adesea, dar rareori ne întrebăm cum a ajuns pe mesele noastre. Cum arăta ‘şoricelul” în istoria sa timpurie şi cine l-a adus pe lume? Afli istoria sa pe radiounirea.ro.

Ideea unui dispozitiv care să urmărească mişcările mâinii apăruse prin anii ’50, când marina canadiană a pus la cale un aparat care să ajute la adunarea datelor despre poziţia navelor. Mouse-ul pentru computer îşi face însă apariţia pe 9 decembrie 1968, când Douglas Engelbart a prezentat publicului larg pentru prima oară ceea ce inventase deja cu patru ani în urmă. Produsul a fost primit cu suspiciuni, dar în următoarele decenii a cucerit lumea întreagă, devenind un accesoriu extrem de important până în ziua de azi.

Anul 1968 a rămas în memoria colectivă drept poate unul din cei mai tulburi din istoria Americii. Prezentarea ţinută de Engelbart la conferinţa Joint Computer însă avea să fie supranumită ‘prezentarea prezentărilor’, (the mother of all demos) În timpul acesteia Engelbart a explicat că nu a ales numele bizar în mod deliberat, pur şi simplu i-a venit în minte din cauza firului din spatele dispozitivului. Primul mouse nu era folosit la computerele personale, ci reprezenta o unealtă concepută pentru interfaţa unuia dintre primele calculatoare apărute, de dimensiuni colosale comparativ cu cele de azi. Şi după cum ne-am aştepta, modelul nu se aseamănă deloc cu cele pe care le cunoaştem.

Când a creat mouse-ul, Douglas Engelbart lucra la institutul de cercetare din Stanford şi l-a denumit X-Y position indicator for a display system. Cu ajutorul său el a putut face o demonstraţie mutând cursorul pe computerul Alto şi accesând programe în timpul prezentării de 90 de minute. În aceeaşi conferinţă au fost aduse în atenţia publicului concepte revoluţionare precum sistem online, windows, hypertext, comandă input, conferinţă video, procesare word, real-time editor şamd., dintre care multe încorporate mai târziu în computerele Apple şi Microsoft Windows. Engelbart a putut arăta cum pot fi unite, copiate şi replicate fişierele.

Citeste si Aproape 62% dintre gospodării dețin un calculator, în 2015 : Internetul accesat de acasă în 61% dintre gospodării

Primul mouse era fabricat din lemn, în formă de paralelipiped şi se deplasa greoi. Dispozitivul voluminos avea la dispoziţie două role perpendiculare şi mişcările de rotaţie se transmiteau unui angrenaj în interior care le transforma în semnale electrice. Când a fost prezentarea, colegii lui Engelbart se foloseau deja de cea de-a doua generaţie de mouse, cu trei butoane. Interesant este că, cu câteva luni înainte de conferinţă, compania germană Telefunken a lansat şi ea un dispozitiv numit Rollkugel, deci cu bilă, bazat pe un alt model de trackball de la birourile pentru control aerian prin radar. Era parte a proiectului de computer TR 86, iar echipei i-a venit ideea să îl transforme într-un mouse mobil pentru a uşura activitatea utilizatorilor. Telefunken a considerat însă că dispozitivul rezultat era prea mic şi nu a cerut patentarea. Modelul cu bilă, la care a lucrat şi Bill English, colegul lui Engelbart, a fost de fapt utilizat pentru prima oară pe computerul Xerox Alto, primul cu interfaţă grafică. Se întâmpla câţiva ani mai târziu, în 1972.

Mouse-ul a ajuns foarte cunoscut începând cu 1983, în perioada în care domeniul a cunoscut o adevărată explozie prin extinderea reţelei de computere personale. Primul mouse folosit pe scară largă a fost cel dezvoltat odată cu computerul Apple Lisa, care a precedat primul Mac, Macintosh 128k Patentul lui Engelbart nu mai era valabil şi inventatorul nu s-a bucurat din păcate de niciun câştig de pe urma invenţiei sale. Mouse-ul mecanic se foloseşte de o singură bilă şi două roţi dintate separate dispuse la 90 de grade. Au fost mai multe design-uri în joc, dar cel câştigător şi comercializat a fost inventat la Scoala Politehnică din Lausanne. Trei ani mai târziu, Rene Sommer avea sa îi adauge o componentă esenţială, microprocesorul. Tot în anii ’80 au apărut însă şi primele modele de mouse optic, graţie progreselor de la MIT, Mouse Systems Corporation şi Xerox. Acestea foloseau o diodă emiţătoare şi un senzor care detecta liniile de pe o suprafată metalică dar nu mergeau bine pe suprafeţe transparente sau care reflectau lumina.

Mouse-ul optic se regăseşte şi azi pe multe din birourile noastre, dar desigur că a evoluat comparativ cu cele mai vechi, fiind introdus un sistem de circuite integrate care procesează imaginile de la fotodiodă direct in mouse, aşadar de aceea nu mai avem nevoie de mouse pad. Ledul primeşte imagini succesive prin senzorul optic şi este mai performant, dar nu la fel de exact ca mouse-ul cu laser. Acest tip livrat prima oară de Sun Microsystem a început să fie comercializat abia în 2004, când Logitech a lansat MX 1000. Foarte popular este şi mouse-ul wireless.

Oricum, dată fiind evoluţia rapidă a laptopurilor şi smartphone-urilor care au înlocuit funcţiile mouse-ului prin proprietaţile ecranului tactil, este foarte probabil ca în următorii ani şoricelul să ajungă doar o pagină de istorie.

Sursa.historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba