Rămâi conectat

Educație și Cultură

Mențiune la etapa județeană a olimpiadei de biologie pentru o elevă a colegiului militar albaiulian

Publicat

în

Elevă a colegiului militar albaiulian, mențiune la etapa județeană a olimpiadei de biologie

Pasiunea pentru biologie, o știință absolut fascinantă, a fost cea care i-a adus elevei sergent Emanuela Iliescu (clasa a XI-a), de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, motivația de a participa la olimpiada de profil, iar munca depusă în înțelegerea acestei științe a vieții și dedicarea i-au adus confirmarea că nimic nu a fost în zadar.
Coordonată de profesoara Adela Tudor, Ema a reușit să obțină mențiune la faza județeană a Olimpiadei de Biologie. Această distincție câștigată strânge la un loc noi cunoștințe dobândite, dar și oportunități pentru o viitoare carieră.
„Pasărea cunoașterii, așa îmi place să numesc biologia. Este domeniul în care se întâlnesc miracolul vieții și rigurozitatea științei. De fiecare dată când pășesc în laboratorul de biologie, simt că intru într-o lume secretă ce așteaptă cu nerăbdare să fie descoperită. Anul acesta, în clasa a XI-a, prin intermediul doamnei profesoare, am descoperit o pasiune aprinsă pentru studiul anatomiei și fiziologiei umane. Fie că studiez structura unei celule sau sistemul cardiovascular, fiecare detaliu mă fascinează. Olimpiada a fost o provocare, dar și o oportunitate.
Am pășit în această călătorie sub îndrumarea doamnei profesoare Adela Tudor, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru că m-a încurajat să explorez, să întreb și să descopăr tainele acestei științe. Mențiunea obținută reprezintă pentru mine o realizare deosebită și o confirmare a efortului și dedicării mele în studiul acestei științe, care este mult mai mult decât o simplă disciplină școlară. De asemenea, participarea la olimpiada de biologie a reprezentat pentru mine și o oportunitate de a explora și de a mă apropia de domeniul medical, reprezentând un prim pas către o posibilă carieră în medicină. Întreaga experiență mi-a demonstrat faptul că biologia nu este doar o disciplină școlară, ci o călătorie fascinantă în lumea vieții”, a mărturisit Ema.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Scriitorul Mircea Dinescu, la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, vă invităm la o întâlnire cu poetul Mircea Dinescu, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș, ocazie cu care va fi lansat volumul „E-obositor să nu iubești pe nimeni”.

Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

Mircea Dinescu s-a născut în data de 11 noiembrie 1950, la Slobozia. A debutat ca poet în anul 1967, în revista „Luceafărul”, iar 1971 i se publica primul volum de versuri, „Invocație nimănui”, pentru care a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Debut.

A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați poeți tineri, iar volumele care au urmat au confirmat asta. În urma unui interviu publicat în luna martie 1989, în ziarul francez „Libération”, a fost arestat la domiciliu în timpul epocii Ceauşescu, devenind un simbol al disidenței anticomuniste. După 1989 a fost președintele Uniunii Scriitorilor și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A înființat revistele „Academia Cațavencu”, „Plai cu boi” și „Aspirina săracului”. Are 19 volume publicate în limba română, iar poeziile sale pot fi citite în mai multe limbi (a publicat volume în Germania, Ungaria, Olanda, Suedia, Franța și Serbia). I-au fost decernate premii importante ale Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, precum și premii internaționale. A fost realizator și prezentator al emisiunii „Politică și delicatețuri”, actualmente fiind amfitrionul emisiunii „Poezie şi delicateţuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Publicat

în

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost marcată de către elevii claselor a X-a de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia printr-o activitate extracurriculară de „public speaking”.
Intitulată „Speaking european – en parleant europeen”, activitatea a fost organizată de către cadrele didactice de limba engleză și limba franceză și a avut ca scop încurajarea elevilor de a se exprima liber în limbile engleză și franceză și de a transmite informații legate de un anume subiect de interes public, care să aibă legătură cu aniversarea Zilei Europei și cu tot ceea ce înseamnă Europa ca uniune, valori, cultură, spațiu geografic și istorie.
Elevii au pregătit prezentări orale, obișnuindu-se astfel cu modalitatea de „public speaking/parler librement”, învățând care sunt pașii importanți într-o prezentare orală, producerea de mesaje și interacțiunea orală.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia

Publicat

în

Istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia

În ambițiile sale de protector al culturii, principele Gabriel Bethlen dorea să transforme Alba Iulia într-un „Heidelberg al estului”.

În acest sens, a înființat, în 1622, Colegiul Academic, în inima Cetății. Instituția a fost ridicată, în 1629, la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie. Şcoala, de tip umanist, avea 40 de elevi bursieri, susţinuţi direct din bugetul curţii princiare de la Alba Iulia. Aici, tinerii se pregăteau pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale Principatului Transilvaniei.

Prin dimensiunile sale și prin prestigiul profesorilor care au predat aici, această instituție de învățământ superior a fost una de talie europeană, fără rival în epocă în Transilvania.

Gloria Colegiului la Alba Iulia a fost una de scurtă durată: invaziile tătară și turcă din 1658 și 1662 au afectat și Colegiul, care a fost incendiat, situație care a determinat mutarea instituției la Aiud. Aici funcționează și în prezent, dar de nivel preuniversitar.

Clădirea în care a funcționat Colegiul la Alba Iulia a fost ocupată, la începutul secolului al XVIII-lea, de armata austriacă. Aici s-a instalat, pentru început, Cazarma Mare a Infanteriei, ce putea aduna efective de până la 1.000 de soldați.

Edificiul există şi astăzi la intersecţia străzii Unirii cu strada Romană. Clădirea, masivă, cu parter şi etaj, are mai multe aripi ce delimitează două curţi interioare și prezintă elemente caracteristice ale Renaşterii târzii din Transilvania.

Destinația militară se păstrează și în zilele noastre.

sursa: albaiuliaqr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba