Rămâi conectat

Eveniment

Prezență la Astrofest 2024 a colegiului militar albaiulian

Publicat

în

Prezență la Astrofest 2024 a colegiului militar albaiulian

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a fost reprezentat la Festivalul Astrofest 2024, desfășurat la București în perioada 17-18 mai.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Science&Technoloy și revista Știință&Tehnică și a adus în fața publicului oameni de știință, cercetători, inventatori, profesori universitari și specialiști ai Armatei Române. La standurile festivalului au avut loc expoziții demonstrative cele mai performante tehnologii, invenții, aplicații militare, observații astronomice sau ateliere pentru copii, iar academiile și colegiile naționale militare au prezentat oportunități de studiu și carieră. De asemenea, cei prezenți au avut ocazia de a-l cunoaște pe singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu.
Eleva caporal Felicia Pungă și elevul fruntaș David Bălălău, însoțiți de sergentul major Florin Lazăr, le-au prezentat celor interesați oferta educațională și care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea admiterii, le-au vorbit despre activităţile zilnice ale elevilor, dar și despre activităţile extraşcolare şi extracurriculare la care participă aceștia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Festival coral la Alba Iulia: Când avea loc

Publicat

în

Festival coral la Alba Iulia

În perioada 15-16 iunie va avea loc la Alba Iulia cea de-a doua ediție a festivalului coral „Armoniile copilăriei”.
Evenimentul va reuni participarea a trei formațiuni corale alcătuite din copii și tineri, care vor interpreta numeroase cântece religioase specifice repertoriului muzical bisericesc. Manifestarea este organizată de Fundația și Corul de Copii „Theotokos” din Alba Iulia, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Primăria Municipiului Alba Iulia.
Evenimentul cultural-artistic și bisericesc va debuta sâmbătă 15 iunie, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În prima parte a festivalului, vor intra pe scenă membrii Corului de Copii „Buna Vestire” al Parohiilor Ortodoxe Alba Iulia – Centru I și Alba Iulia – Centru II, dirijat de către prof. Adriana Irimie. Alături de tineri se va afla și pr. Doru Gheaja care va interpreta un buchet de cântece religioase. Apoi, va concerta Corul de Copii „Theotokos” al Parohiei Ortodoxe Alba Iulia – Maieri I, dirijat de către pr. asist. univ. drd. Nicolae-Călin Bulac.
Vor încânta inimile albaiulienilor, în calitate de invitați speciali, membrii Corului de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române, formațiune vocală aflată sub coordonarea conf. univ. dr. Luminița Stoian Guțanu.
În a doua zi a festivalului, duminică 16 iunie, membrii Corului de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” vor fi prezenți la Catedrala Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului, prilej cu care vor oferi răspunsurile liturgice în cadrul Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Blaj: Omagiu post-mortem adus episcopului martir Ioan Suciu

Publicat

în

Blaj: Omagiu post-mortem adus episcopului martir Ioan Suciu

În prezența Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a acordat, recent, diploma de cetățean de onoare post-mortem al Blajului Fericitului Episcop Martir Greco-Catolic Ioan Suciu, titlu conferit de Consiliul Local Blaj, prin hotărârea numărul 84 din 29 mai 2024.
Totodată, primarul Blajului va propune ca una din străzile viitorului cartier Izvoarele – Veterani să-i poarte numele Fericitului Ioan Suciu, născut la Blaj în 4 decembrie 1907, mort în faimă de martir sub regimul comunist, în 27 iunie 1953, în închisoarea de la Sighet.
Este omagiul și recunoștința noastră pentru exemplul de viață și de sacrificiu al celui cunoscut ca „Episcopul tinerilor”, prigonit pentru credință, dreptate și adevăr în timpul regimului comunist, beatificat, pe Câmpia Libertății din Blaj, de către Papa Francisc, în data de 2 iunie 2019!”, a explicat primarul din Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Specialiști din domeniul protejării patrimoniului cultural, reuniune la Alba Iulia

Publicat

în

Specialiști din domeniul protejării patrimoniului cultural, reuniune la Alba Iulia

În perioada 13-14 iunie, practicieni, cadre didactice și cercetători în domeniul protejării patrimoniului cultural – magistrați, juriști, experți, istorici și polițiști – se întrunesc la Alba Iulia în cadrul conferinței „Patrimonium 2024”.
Este un eveniment științific cu tradiție, organizat de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea din Oradea.
Seria conferințelor „Patrimonium” a debutat în anul 2006 în timpul operațiunii judiciare „Aurul dacilor” având ca obiect recuperarea tezaurelor dacice braconate în siturile arheologice UNESCO din Munții Orăștiei. Reunind specialiști din domeniile Drept și Istorie, magistrați, experți judiciari și ofițeri cu atribuții în domeniul salvgardării patrimoniului cultural, conferințele au contribuit la identificarea instrumentelor moderne, a soluțiilor legale și științifice pentru cooperarea judiciară internațională, identificarea, autentificarea și recuperarea bunurilor aparținând patrimoniului istoric al României.
Conferința din acest an este dedicată In memoriam dr. Barbara Deppert-Lippitz, doctor honoris causa al Universității albaiuliene, iar tematica manifestării științifice vizează rolul expertizelor judiciare și al tehnologiilor moderne în protecția și recuperarea patrimoniului cultural.
În cursul conferinței va fi lansat volumul bilingv, în limbile română și engleză, „In memoriam Dr.H.c. Barbara Deppert Lippitz, Combaterea spălării bunurilor culturale pe piața antichităților – Rolul expertului judiciar”.
În calitate de expert public autorizat, bursier al Deutsches Archäologisches Institut (1985) în SUA, Barbara Deppert era foarte bine informată profesional privitor la detaliile funcționării pieței de antichități, activitățile caselor de licitații și ale comercianților, achizițiile făcute de muzee și colecționari privați. Ea a observat apoi, timp de mai mulți ani, mecanismul de aprovizionare cu antichități ilicite. Aceste cunoștințe i-au permis să reacționeze cu o înaltă conștiință civică, vigilență științifică și curaj în momente profesionale importante.

Recunoscându-i meritele în recuperarea bunurilor culturale de importanță deosebită pentru patrimoniul cultural național, precum și în semn de apreciere pentru contribuția deosebită la promovarea și tezaurizarea patrimoniului cultural românesc, prin Decretul nr. 252 din 11 februarie 2008, Președintele României, la propunerea ministrului Culturii, i-a conferit doamnei Barbara Deppert-Lippitz, Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer. În semn de recunoștință pentru meritele sale științifice, în 2007, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Alba Iulia. O viață dedicată protejării patrimoniului cultural, răsplătită cu onoruri instituționale și cu recunoștința generațiilor prezente și viitoare, pentru activitatea expertului european Dr. Barbara Deppert-Lippitz.

Lucrările Conferinței se vor desfășura la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, corpul principal și Palatul Apor, fiind cuprinse în plen, apoi în două secțiuni:

I. Protejarea patrimoniului cultural prin dreptul penal. Rolul și importanța expertizelor judiciare.
II. Consolidarea capacitații administrative de protejare a patrimoniului cultural.

Participanții sunt magistrați, experți, cadre didactice și cercetători afiliați unor centre de cercetare universitare din România și din străinătate: Universitatea din Köln, Germania; Universitatea din Gdansk, Polonia; Universitatea din Wroclaw, Polonia; Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea din Lublin, Polonia; Academia Română; Academia de Științe Juridice București; Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Muzeul Național de Istorie a României, București;
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia; Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică Cluj-Napoca ; Institutul de Arheologie Sistemică «Iuliu Paul » și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba