Rămâi conectat

Știri

Firmele și PFA vor avea, pe lângă CUI și CIF, înca un cod de identificare. De când se aplica noua reglementare?

Publicat

în

Atat persoanele juridice, cat si cele fizice, vor fi identificate in Registrul Comertului prin inca un cod de inregistrare, potrivit unei legi care a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Astfel, acestea vor avea in plus, pe langa numarul de ordine actual din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala, si un identificator unic la nivel european. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

Noul cod unic de identificare (EUID) va permite contribuabililor sa fie identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmeaza sa faca parte si Registrul Comertului din Romania.
Noile reglementari referitoare la identificarea operatorilor economici sunt cuprinse in Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 13 iulie.
Actul normativ a fost promulgat in 18 iunie, de Presedintele Romaniei, dupa ce fusese adoptat prin vot final de deputati la finalul lunii mai.
Noile prevederi referitoare la identificarea operatorilor economici nu se vor aplica imediat, ci vor intra in vigoare peste aproximativ doi ani, in 17 iulie 2017.

Noul cod unic de identificare va individualiza operatorul economic in tot spatiul comunitar
Potrivit Legii publicate luni, registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului – ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului. Pentru ca persoanele fizice si juridice inregistrate in registrele comertului din Romania sa poate fi identificate in sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact – identificatorul unic la nivel european (EUID).
Acest nou cod de identificare va fi atribuit contribuabililor inregistrati la Registrul Comertului, pe langa identificatoarele deja existente, pe care ei le au in momentul de fata, respectiv numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala. Noul cod va fi primit atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice care se inregistreaza la ONRC pentru a desfasura activitati economice sub forma de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale.
Codul EUID, care se va implementa din 2017, va include:
• elementul de identificare al Romaniei,
• elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana
• numarul persoanei din Registrul Comertului
Totodata, conform prevederilor din noua lege, daca va fi necesar, pentru a evita erorile de identificare, codul unic de inregistrare la nivel European va contine si alte elemente, care nu sunt insa specificate in reglementari.
Actul normativ mai stabileste ca identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, documentul pe care orice firma sau persoane fizica il primeste la inmatricularea ca operator economic in Registrul Comertului. Documentul contine, in prezent, numai numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor.

Citește și Vrei asigurare facultativă a locuinţei? Mai întâi încheie una obligatorie!

Oricine va putea obtine online si gratuit date despre orice firma din UE
Noua lege prevede ca, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, ONRC urmeaza sa puna la dispozitia publicului documentele si informatiile referitoare la profesionistii din toate tarile membre ale Uniunii Europene, inregistrati in registrul comertului.
Astfel, pe pagina de internet a ONRC si pe portalul de servicii online al acestuia, urmeaza sa fie disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului urmatoarele informatii:
• denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
• sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
• numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;
• starea firmei.
De asemenea, contra-cost, pe cheltuiala solicitantului, vor putea fi eliberate copii in format electronic ale:
• certificatelor de pe inregistrarile efectuate in registru
• actelor prezentate in acest scop,
• certificatelor constatatoare ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat.
Actul normativ precizeaza ca nivelul de tarifare perceput pentru furnizarea de copii si/sau informatii prin sistemul de interconectare a registrelor comertului nu va depasi costurile administrative asociate.

Structura registrului comertului va fi modificata
Noua lege actualizeaza si structura actuala a registrului comertului, acesta urmand sa fie organizat diferit fata de acum. Astfel, in noua sa forma, registrul va fi impartit in trei categorii:
• un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati, companii nationale si societati nationale, regii autonome, grupuri de interes economic, organizatii cooperatiste, societati europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevazute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
• un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati cooperative si societati cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
• un registru pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare in Romania.
In prezent, registrul comertului este alcatuit dintr-un:
• registru pentru inregistrarea comerciantilor persoane fizice si asociatii familiale,
• un registru pentru inregistrarea societatilor cooperative si
• un altul pentru inregistrarea celorlalti comercianti persoane juridice.

Prin sistemul de interconectare, ONRC va primi si cereri pentru dizolvare, lichidare sau de insolventa
Oficiul registrului comertului va putea primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, informatiile si documentele privind deschiderea si incetarea oricarei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolventa a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum si privind radierea acesteia din registru, pentru inregistrarea din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, in registrul comertului, in care sunt inregistrate la sucursalele deschise de aceasta.
De asemenea, la randul sau, oficiul registrului comertului urmeaza sa transmita, prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comertului, cu titlu gratuit, informatiile si documentele mentionate anterior referitoare la persoanele juridice inregistrate in Romania si care au infiintate sucursale in alte state membre ale Uniunii Europene, in vederea inregistrarii acestor date in registrul comertului.
In cazul in care persoana juridica din statul membru al Uniunii Europene a fost radiata din registru, oficiul registrului comertului va radia, din oficiu, cu titlu gratuit, sucursalele acesteia, imediat ce a primit informatiile si documentele in acest sens, se mai prevede in noua lege. Exceptie vor face sucursalele persoanelor juridice din statul membru al Uniunii Europene care au fost radiate din registru ca o consecinta a unei modificari a formei juridice a entitatii in cauza, a unei fuziuni sau divizari sau a unui transfer transfrontalier al sediului social.
Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba