Societate
Via principalis, musai de văzut în Alba Iulia
Musai de văzut în Alba Iulia, Via principalis
Patrulater, cu câte o poartă amplasată pe fiecare latură și cu drumuri principale care făceau legătura între porțile situate pe laturi opuse; astfel, a fost proiectat castrul de la Apulum, de către inginerii și arhitecții Imperiului Roman, în urmă cu aproape două milenii.
Dacă vă întrebați cum arătau drumurile care brăzdau anticul Apulum, vă spunem că la Alba Iulia se păstrează un segment din Via principalis. Era drumul care lega porțile principale ale castrului, de sud și de nord.
Via principalis trecea prin fața „Principiei” castrului roman de la Apulum, adică sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina. Aici, o parte a clădirii de acum 1800 de ani este valorificată în Muzeul Principia.
Pe artera pavată cu lespezi de piatră treceau carele cu sare, ulei, vin, dar și echipamente militare necesare locatarilor castrului. Vestigiile drumului pe care au pășit soldații romani au ieșit la iveală pe parcursul lucrărilor pentru proiectele de reabilitare a Cetății Alba Carolina.
După campania arheologică s-a ales conservarea și păstrarea la suprafață a unei zone lângă strada Mihai Viteazul, artera principală a Cetății. Cei care ajung aici pot vedea lespezi ale drumului păstrate in situ, dar și canalul de cărămidă poziționat sub axul longitudinal al drumului, ce avea scopul de a asigura drenajul acestuia.
Porțiunea centrală a drumului era flancată de două șiruri de lespezi de piatră, prevăzute pe margine cu canturi. Asta, pentru a preîntâmpina derapajul carelor ce alimentau tabăra militară cu alimente și echipament militar.
Restauratorii au valorificat și segmente din rigolele laterale amenajate de romani pentru scurgerea apelor pluviale, dar și coloanele porticus-ului, galeria acoperită care străjuia drumul de o parte și cealaltă. Urmele castrului roman de la Apulum, cercetate arheologic și puse în valoare turistic, figurează pe „Ruta culturală europeană a împăraților romani și a vinului de-a lungul Dunării”.
sursa: albaiuliaqr.ro
ȘTIRI
10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții
Sfântul Haralambie este sărbătorit de către Biserica Ortodoxă la data de 10 februarie a fiecărui an. Este cunoscut mai ales datorită faptului că era apărător împotriva foametei. Este cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creștini.
Sfântul Haralambie a fost episcop la cetatea Magnezia situată în Asia Mică. Odată cu începerea prigonirii creștinilor de către Septimiu Sever, a fost arestat la ordinele proconsulului Lucian.
Acesta și-a închinat viața pentru a-l sluji pe Iisus Hristos și pentru a-i îndruma, sprijini, sfătui și învăța pe credincioși în acea perioadă de persecuție.
Sfântul Haralambie. Tradiții și superstiții
O serie de superstiţii sunt legate de această sărbătoare. Femeile obișnuiau să înconjoare casa de trei ori, în pielea goală. Se spunea că astfel se ţin departe spiritele rele.
Se crede că Sfântul Haralambie este cel care ia sufletul omului când moare. Celui care lucrează în această zi se spune că îi iese sufletul cu chinuri.
De asemenea, se spune că sfântul apără oamenii şi vitele de boli, dar şi de fiarele pădurii.
Tradiţia spune că femeile trebuie să facă, în această zi sfântă, un colăcel, pe care îl coc înainte de răsăritul soarelui, îl rup în patru bucăţi pe care le aruncă în cele patru puncte cardinale.
Dacă în ziua de Sf. Haralambie plouă, se spune ca va mai ploua încă 40 de zile.
Lucian, proconsulul cetații Magnezia s-a arătat foarte deranjat de faptul că Haralambie continuă să convertească foarte mulți păgâni la creștinism, așa
că a decis să ordone arestarea lui Haralambie. Pentru a nu-l tortura și pentru a-i cruța viața, Lucian i-a cerut lui Haralambie să se închine zeilor păgâni. Haralambie a refuzat categoric acest lucru, iar Lucian a ordonat că Haralambie să fie torturat, în ciuda vârstei sale înaintate, până când acesta va renunța la credința sa (avea 113 ani).
I-au jupuit pielea de pe tot corpul, supunându-l la chinuri inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier și l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulțumea călăilor săi, spunând: „Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia!”. Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldați care îl păzeau, Porfirie și Vaptos au mărturisit credința lor în Hristos, dar au fost omorâți pe loc, prin tăierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos și au fost și ele imediat martirizate.
Se spune că proconsulul Lucian, cuprins de mânie, a apucat el însuși instrumentele de tortură, începând să-l rănească pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Atunci, l-a scuipat în față pe sfânt, dar gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă. Lucian, disperat, l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale și să se milostivească de el. Sfântul martir, în bunătatea lui, s-a rugat pentru Lucian, care s-a vindecat pe loc.
La vederea acestor minuni, mulți dintre cei prezenți au trecut la creștinism, printre care și Lucian, care a căzut la picioarele sfântului episcop și l-a rugat să-l boteze. De asemenea, proconsulul Lucian a oprit persecutarea creștinilor din provincia pe care o guverna, intenționând să-i raporteze împăratului toate cele întâmplate. Între timp, Haralambie a făcut multe alte minuni, ca vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb, și chiar și învierea unor morți. Locuitorii întregii regiuni din jurul Magneziei au început să creadă în Iisus Hristos.
Auzind de toate acestea, Împăratul Septimiu Sever a ordonat ca Haralambie să fie arestat și adus la Antiohia să fie supus la o serie de încercări. Reușind să săvârșească o serie de minuni și văzând mulțimea adunată pentru a renunța la credințele păgâne și a-și însuși credință, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba. Sfântul Haralambie a supraviețuit și acestei torturi.
La noul refuz al Sfântului mucenic de a se închina zeilor păgâni, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba, dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.
În cele din urmă, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte a lui Haralambie, prin tăierea capului cu sabia. După execuție, fiica împăratului, Galinia, care trecuse la creștinism, a îngropat trupul martirului cu multă onoare.
Moaște aparținând sfântului Haralambie putem găsi și pe teritoriul României în biserica Mănăstirii Miclauseni din Iași sau la Catedrala episcopală din Galați printre altele.
ȘTIRI
Amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba în ianuarie
În ianuarie, amenzi de peste 1,2 milioane de lei date de Protecția Consumatorilor Alba
ȘTIRI
Realizarea unui nou sistem de evacuare la iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei: Undă verde de la APM Alba
Undă verde de la APM Alba pentru realizarea unui nou sistem de evacuare la iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei
Unul dintre cele mai poluate locuri din România, iazul de decantare a sterilului de la exploatarea minieră Cupru Min Abrud, va beneficia de o investiție pentru evacuarea apei „limpezite”.
Proiectul companiei Cupru Min Abrud a primit undă verde de la APM Alba.
În iaz este depozitat, de peste 30 de ani, sterilul rezultat în urma procesului de prelucrare primară a concentratului de cupru în uzina societății din Dealul Piciorului.
Noul sistem de evacuare ape limpezite urmează să fie realizat la o cotă superioară celui existent. Sistemul va prelua apele „limpezite” din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă. În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de 4 linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă într-o galerie de evacuare.
Investiția este în valoare de 4,5 milioane de lei.
sursa: adevarul.ro
foto: facebook Județul Alba
-
ȘTIRIacum 2 săptămâni
Naiul, unul din cele mai vechi instrumente muzicale ce aduce bucurie și liniște în sufletele românilor
-
ȘTIRIacum 4 zile
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
ȘTIRIacum 6 zile
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
ȘTIRIacum 2 săptămâni
27 ianuarie 2024: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 88 de ani
-
ȘTIRIacum o săptămână
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
ȘTIRIacum 5 zile
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
-
ȘTIRIacum 3 ore
10 februarie: Sfântul Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Tradiții și superstiții
-
ȘTIRIacum o săptămână
1 februarie 1958: Ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, lichidați de forțele de represiune
Societate
Grupuri de elevi și studenți la Tribunalul Alba: Cu ce ocazie
Grupuri de elevi și studenți la Tribunalul Alba
În perioada 18-25 octombrie, Tribunalul Alba a fost gazda mai multor grupuri de elevi și studenți, în contextul activităților organizate de Ziua Europeană a Justiției Civile, sărbătorită anual la 25 octombrie.
Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând un serviciu în slujba cetăţenilor, menit să asigure rezolvarea disputelor private într-un cadru imparţial caracterizat de preeminenţa legii. Prin organizarea acestor activități s-a urmărit apropierea în special a generaţiilor tinere de actul de justiţie şi informarea acestora cu privire la drepturile şi obligaţiile lor, la modul de funcţionare a sistemului judiciar, precum şi oferirea unor răspunsuri întrebărilor legate de sistemul de justiţie.
Elevii claselor a III-a B și a III-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 Sebeș, ai clasei a VII-a A – Școala Gimnazială „Avram Iancu ” din Alba Iulia, elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala gimnazială Vințu de Jos, precum şi elevii clasei a VII-a de la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, însoțiți de cadrele didactice, au participat activ la întâlnirea cu reprezentanții Tribunalului Alba, Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba și Baroului Alba.
În cadrul acestor întâlniri, în data de 25 octombrie, au fost prezenți studenţi din cadrul Facultății de Drept a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cărora le-au fost prezentate organizarea sistemului judiciar precum și modul de funcționare a justiției ca serviciu public.
Ca urmare a informaţiilor oferite de către reprezentanţii profesiilor juridice cu privire la activităţile concrete îndeplinite zilnic de către aceştia, la finalul întâlnirii a avut loc și o dezbatere în cadrul căreia studenţii participanţi şi-au susţinut argumentele care i-ar putea determina să îmbrăţişeze aceste cariere.
Societate
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului: Când a intrat România în era netului
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului: Când a intrat România în era netului
Pe 29 octombrie 1969, centrele de calcul de la universităţile Standford şi UCLA au fost interconectate şi a fost transmis primul mesaj electronic: „Lo“.
Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă se spune că sistemul s-ar fi blocat după apăsarea tastei „g“.
Conceptul s-a extins rapid şi, în 1970, s-a creat o reţea între Harvard şi MIT. În 1971 se pun bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“. În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.
Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie. La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington. Spamul a luat naştere în 1978, iar în 1979 a apărut primul joc multiplayer online. MUD (MultiUser Dungeon) avea o interfaţă bazată pe text şi utilizatorii puteau comunica între ei.
Primul emoticon a apărut în 1982 ”J”. Anii 1983 şi 1984 au fost foarte importanţi pentru dezvoltarea Internetului. ARPAnet a trecut în totalitate pe protocoalele TCP/IP create de Vint Cerf, a fost creat primul server de date şi a apărut conceptul de DNS (Domain Name Server) care a dus la generarea de adrese mai prietenoase – nu mai erau folosite adresele IP, ci cuvinte. Câţi dintre voi aţi folosit IRC-ul? Sistemul de comunicare care a pus bazele chatului instant a apărut în 1988. Tot în 1988 a avut loc şi primul atac cibernetic de amploare. Programatorul Robert Tappan Morris a scris un program (numit „Viermele Morris“) care a cauzat numeroase întreruperi în reţea.
În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.
Societate
23 octombrie: Ziua internaţională a leopardului de zăpadă
Zi internațională dedicată leopardului de zăpadă
Pentru a crește gradul de conștientizare asupra numărului mic de exemplare ce trăiesc în libertate, statisticile vorbesc de circa 6.000, organismele internaționale de specialitate au stabilit data de 23 octombrie ca Ziua internațională a leopardului de zăpadă.
Manifestările ce au loc în jurul acestei date aduc în prim plan nevoia de conservare a speciei și importanța adoptării măsurilor de prevenire a braconajului.
Leopardul de zăpadă este un mamifer prădător mare din familia felidelor care trăiește în regiunile muntoase din Asia Centrală, și anume în Afganistan, zona lacului Baikal și în estul podișului Tibet. Clasificarea speciei a variat de-a lungul timpului, ea fiind inițial atribuită genului Panthera, împreună cu alte feline mari, pentru ca mai apoi să fie reclasificată într-un gen aparte, Uncia, iar în 2008 înapoi în Panthera.
Aspectul fizic al leopardului de zăpadă se caracterizează printr-un corp lung, slab și flexibil, labe relativ mici, un cap nu de dimensiuni modeste și o coadă foarte lungă. Împreună cu coada el atinge o lungime de 200–230 de centimetri și o greutate de până la 55 de kilograme. Blana este de culoare cenușie-deschis, cu pete în formă de inel.
Din cauza habitatului său greu accesibil și a densității foarte scăzute, multe aspecte biologice legate de leopardul de zăpadă sunt slab studiate. Din 2012 vânătoarea leoparzilor de zăpadă este interzisă.
Sursa: ro.wikipedia.org
foto: bucurestizoo.ro
-
Știriacum 4 zile
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 2 săptămâni
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o zi
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 5 zile
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum 2 săptămâni
18 Octombrie 1599- Bătălia de la Șelimbăr: Mihai Viteazul devine principele Transilvaniei. Deschide drumul spre Prima UNIRE a românilor
-
Știriacum 2 săptămâni
Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie: Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului
-
Știriacum 4 zile
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 2 săptămâni
În 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj: Orașul devenea centrul învățământului românesc din Transilvania