Rămâi conectat

Educație și Cultură

20-21 august 2022: Ovidiu Bîrlea–Tradiții culturale la Mogoș, ediția a II-a

Publicat

în

20-21 august 2022 – Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș, ediția a II-a. Veniți să descoperiți tradițiile locului, așa cum le-a imortalizat celebrul etnograf local!

La sfârșit de săptămână, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită la Mogoș, pentru a descoperi împreună tradițiile locului, în cadrul evenimentului Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș, ediția a II-a, organizat în cadrul proiectului de animație cultuală RomânIA tradițională.

Astfel, sâmbătă, 20 august 2022, și duminică, 21 august 2022, împreună cu partenerii locali, respectiv Primăria și Consiliul Local Mogoș, Biblioteca comunală „Ovidiu Bîrlea” și Parohiile Ortodoxe Mogoș – Miclești și Mogoș – Cojocani, ne-am propus să transformăm Mogoșul în capitala culturală a județului, prin activitățile menite să readucă în actualitate spiritul locului, prin reconstituirea tradițiilor și obiceiurile documentate de celebrul etnograf local, Ovidiu Bîrlea.
Din programul zilei de sâmbătă amintim: Te Deum la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Mogoș, construită în anul 1844 și declarată monument istoric (ora 09.30), Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute – Claca de coasă de la Bârlești – valorificarea ocupațiilor tradiționale descrise în volumele etnografului Ovidiu Bîrlea (Muntele Bârleștilor –ora 10.00, prezintă bibliotecar Olga Oprean), Colocviile Naționale Ovidiu Bîrlea – Tradiții culturale la Mogoș, ediția a II-a, cu participarea Cosminei Berindei, cercetător la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din cadrul Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, Georgeta Orian, conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Ana Șerdean, coordonatorul Centrului de Resurse „Academia Doamnelor”, precum și al proiectelor Cânep Art și Alba coase IE, Cornel Nistea, președintele filialei Alba –Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și Gheorghe Burz, profesor, autor al culegerii de melodii folclorice culese din Munții Apuseni – Țarina. Cântecul locului (Centrul de Informare turistică al Comunei Mogoș – ora 11.00, moderator Daniela Floroian), expoziție etnografică la Școala Gimnazială Mogoș (ora 14.00, custode Bârlea Liliana), expoziție gastronomică la Căminul Cultural Mogoș (ora 14.00, prezintă Ioana Bogdan), Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute – Șezătoarea de la Mogoș și dansul „Mogoșana”, reconstituire organizată de mogoșeni și elevi ai Școlii Gimnaziale Mogoș, coordonați de Bîrlea Liliana Ioana, urmată de un spectacol folcloric susținut de Adriana Bucur Bogdan și grupul instrumental Flora, Nuria Oargă, Mihaela Oprea, alături de bine-cunoscuta Marinela Baba (Căminul Cultural Mogoș – ora 14.30, prezintă Daniela Floroian).
Duminică, 21 august 2022, evenimentul continuă cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Mogoș (ora 12.30), moment urmat de festivitatea de premiere a cuplurilor care au împlinit 50, respectiv 60 de ani de căsnicie, de către primarul comunei Mogoș, Mircea Liviu Macavei. De la ora 13.00, spectacol folcloric susținut de ansamblurile „Ciuruleasa” și „Dor Teiușan”, Oana Bozga Pintea și taraful, Ioana Maria Marcu, Ansamblul 60+ din Alba Iulia și Paula Hriscu.
Evenimentele de sâmbătă și duminică, de la Mogoș, la care sunteți așteptați să participați și dumneavoastră, sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.22 RomânIA tradițională, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Mogoș, Biblioteca comunală „Ovidiu Bîrlea”, Parohiile Ortodoxe Mogoș – Miclești și Mogoș – Cojocani, Căminul Cultural Mogoș și Expoziția Etnografică.
Proiectul cultural 3.22 RomânIA tradițională face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, și constă în valorificarea culturii tradiționale, culegere, cercetare, valorificare și promovare a patrimoniului cultural tradițional al județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Publicat

în

Ziua Europei marcată la colegiul militar albaiulian

Ziua de 9 mai, Ziua Europei, a fost marcată de către elevii claselor a X-a de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia printr-o activitate extracurriculară de „public speaking”.
Intitulată „Speaking european – en parleant europeen”, activitatea a fost organizată de către cadrele didactice de limba engleză și limba franceză și a avut ca scop încurajarea elevilor de a se exprima liber în limbile engleză și franceză și de a transmite informații legate de un anume subiect de interes public, care să aibă legătură cu aniversarea Zilei Europei și cu tot ceea ce înseamnă Europa ca uniune, valori, cultură, spațiu geografic și istorie.
Elevii au pregătit prezentări orale, obișnuindu-se astfel cu modalitatea de „public speaking/parler librement”, învățând care sunt pașii importanți într-o prezentare orală, producerea de mesaje și interacțiunea orală.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Care este istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia

Publicat

în

Istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia

În ambițiile sale de protector al culturii, principele Gabriel Bethlen dorea să transforme Alba Iulia într-un „Heidelberg al estului”.

În acest sens, a înființat, în 1622, Colegiul Academic, în inima Cetății. Instituția a fost ridicată, în 1629, la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie. Şcoala, de tip umanist, avea 40 de elevi bursieri, susţinuţi direct din bugetul curţii princiare de la Alba Iulia. Aici, tinerii se pregăteau pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale Principatului Transilvaniei.

Prin dimensiunile sale și prin prestigiul profesorilor care au predat aici, această instituție de învățământ superior a fost una de talie europeană, fără rival în epocă în Transilvania.

Gloria Colegiului la Alba Iulia a fost una de scurtă durată: invaziile tătară și turcă din 1658 și 1662 au afectat și Colegiul, care a fost incendiat, situație care a determinat mutarea instituției la Aiud. Aici funcționează și în prezent, dar de nivel preuniversitar.

Clădirea în care a funcționat Colegiul la Alba Iulia a fost ocupată, la începutul secolului al XVIII-lea, de armata austriacă. Aici s-a instalat, pentru început, Cazarma Mare a Infanteriei, ce putea aduna efective de până la 1.000 de soldați.

Edificiul există şi astăzi la intersecţia străzii Unirii cu strada Romană. Clădirea, masivă, cu parter şi etaj, are mai multe aripi ce delimitează două curţi interioare și prezintă elemente caracteristice ale Renaşterii târzii din Transilvania.

Destinația militară se păstrează și în zilele noastre.

sursa: albaiuliaqr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Simpozion internațional de știință, teologie și artă la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, simpozion internațional de știință, teologie și artă

În perioada 13-15 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA).

Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Lucrările vor fi prezentate în cadrul celor patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată, în care invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică.

La fel ca în edițiile precedente, Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba. Această manifestare academică internațională va reuni nume importante din țară și din străinătate, atât din domeniul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Printre acestea se află ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei; PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Jean Claude-Larchet (Universitatea din Strasbourg); Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie Apuliană, Bari, Italia); Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA); Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Pascal Capodistrias Hämmerli (Universitatea din Fribourg, Elveția); Ryan Samson Nash (Universitatea de Stat din Ohio, SUA); Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Ciprian Olinici (Secretarul de Stat pentru Culte, România); Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România).

Invitatul special al celei de-a XXIII-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2024) este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, reușint, prin lucrările sale sale să îmbine cercetarea științifică riguroasă cu o profundă înțelegere și trăire a vieții duhovnicești și liturgice. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde peste 30 de lucrări originale pe teme de teologie patristică, dogmatică, morală, bioetică, ecologică și eclesiologică. S-a impus în conștiința publică prin realizarea celor două teze de doctorat: prima, în filosofie, intitulată „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiția ascetică a Bisericii Ortodoxe”, şi a doua, în teologie, intitulată „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”. Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxă, este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, căruia i-a consacrat nu mai puțin de zece ani de studiu. În cadrul ISSTA 2024, Domnia sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba