Rămâi conectat

Divertisment

Spectacolele pentru copii, experimentele științifice, arta stradală și distracția în aer liber revin în Cetate: Alba Iulia Music& Film Festival, în 20 și 21 august

Publicat

în

Spectacolele pentru copii, experimentele științifice, arta stradală și distracția în aer liber revin în Cetate, în 20 și 21 august.

De data aceasta, Piața Cetății va găzdui nu doar proiecțiile de film și concertele festivalului, ci și copiii și părinții iubitori de știință, artă și mașinării uimitoare, pentru un program plin de activități educative, dedicat întregii familii.

De la spectacolele care au făcut deliciul publicului, inclusiv la „Românii au talent”, până la statuile vivante, distracția va fi asigurată pentru cei mici și mari deopotrivă.

Pauzele dintre proiecțiile de film și concerte vin la pachet cu o doză sănătoasă de distracție, pentru copiii de toate vârstele, la & .
Vrei să afli ̂ tocmai de la Florin Suciu, actorul care îi dă viață iepurelui Octavian, într-un show care a făcut senzație la ̂ ?
Îți plac ̦̦ sau visezi să lansezi ̆ pe cerul verii, direct dintr-un ?
Îți surâde ideea unei întâlniri cu ̦ ̦̆ pe aleile Cetății?
Așa că, orice ai alege, mai rămâne doar să ne vedem, în ̦ ̦̆, pe 20 și 21 august, cu activități pentru întreaga familie și pentru copiii de toate vârstele.
Accesul publicului este gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului, iar programul detaliat e la un click distanță, în link-ul din comentarii.

:
⭐️ : ̂ ?
Pentru că nu vrea decât să doarmă, iepurașul somnoros Octavian fură toată puterea magicianului, iar singurii care îl pot ajuta să și-o recapete sunt copiii. Iată ocazia perfectă pentru a face cunoștință cu simpaticul Octavian, a-l ajuta pe magician să își recâștige puterile și, nu în ultimul rând, pentru a descoperi, împreună, Cine e în joben.
Spectacolul poartă semnătura actorului Florin Suciu, unul dintre fondatorii trupei de teatru de păpuși “Magic Puppet” și participant la ediția din 2021 a show-ului “Românii au talent”, unde momentul său de ventriloc cu iepurele Octavian a cucerit publicul.
⭐️ : ̦ ̆
Hei, copii, mâna sus cine iubește baloanele uriașe de săpun!
A doua zi de festival începe pe ritmuri de distracție în Piața Cetății, acolo unde cei mici vor afla de la prietenii lor mai mari câteva dintre secretele baloanelor uriașe de săpun și le vor lansa, împreună, pe cerul verii.
⭐️ :
Dacă nu ai experimentat încă senzația aceea când statuia din colțul aleii a prins viață și ți-a făcut o reverență tocmai în momentul în care v-ați intersectat, atunci trebuie să ajungi sâmbătă, pe înserat, în Piața Cetății, la acest spectacol îndrăgit de artă stradală.
:
⭐️ : – ̦̦̆
Visezi să devii un savant? Există un început pentru toate. Pregătește-te pentru o mini-inițiere în tainele fascinante ale științei, alături de membrii trupei Magic Puppet, și vino, duminică dimineață, cu prietenii tăi în Piața Cetății! Cu siguranță, veți învăța lucruri interesante.
⭐️ : ̦̦
Uneori, atunci când știința și distracția fac echipă, rezultatul poate fi de-a dreptul impresionant. Vino să te convingi duminică dimineață, imediat după spectacolul trupei Magic Puppet, de ce știința este adevǎrata magie care poate crea lucruri spectaculoase.
⭐️ :
Știi că ești la Alba Iulia Music & Film Festival atunci când, în pauzele dintre proiecții și concerte, pe aleile din Cetate, îți fură ochii o tricicletă echipată cu accesorii dintre cele mai spectaculoase. Ar fi păcat să ratezi o astfel de întâlnire!

Doamna muzicii ușoare românești, , deschide oficial & , cu un recital extraordinar, de neratat, menit să ridice publicul în picioare.
Actriță la bază, Corina Chiriac a debutat pe scena Teatrului de Comedie din București (1968), fiind protagonista unor producții TV și de film, printre care “Aventuri la Marea Neagră” (regia Savel Stiopul), alături de Florin Piersic.
Concertul Corinei Chiriac va fi urmat de proiecția uneia dintre cele mai savuroase comedii ale anului trecut, ̦, în regia spaniolului Fernando León de Aranoa. Filmul, care a strâns șase premii Goya în 2021, oferă o doză sănătoasă de umor și suficiente răsturnări de situație cât să țină spectatorii lipiți de ecrane și după genericul de final.
„Cel mai tare șef” este despre simpaticului Blanco, proprietarul unei mici fabrici de familie, care râvnește un premiu de excelență din partea comunitații locale. Afacerea crește de la o zi la alta, dar vine la pachet cu probleme de tot felul din partea angajaților săi. Pentru a-și atinge scopul, talentatul Blanco va apela la “arma” sa secretă: manipularea mascată de bunăvoință.
Vineri, 19 august, muzica și umorul își dau întâlnire în Piața Cetății. Liber la distracție


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Divertisment

„Să iubim și românește”: După sărutul de Valentine`s Day urmează „pupatul” de Dragobete

Publicat

în

Dragobetele  se sărbătorește, ca în fiecare an, pe data de 24 februarie, iar anul acesta va fi într-o zi de vineri, moment perfect pentru cuplurile care aleg să serbeze ziua iubirii în stil românesc.

Este foarte important să știm când este Dragobetele deoarece, pe lângă multe alte obiceiuri care se practică cu ocazia acestei sărbători, tradiția impune ca pe 24 februarie să sărutăm, sau cel puțin să atingem, o persoană de sex opus.

Astfel, spun tradițiile, vom avea noroc în dragoste tot anul. Dacă nu vom urma datina de Dragobete, credințele populare spun că vom fi tot anul singuri și nu ne vom întâlni jumătatea decât după Dragobetele următor.

Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români sau, cu alte cuvinte, Ziua Îndrăgostiților autohtonă, și marchează, totodată, și începutul primăverii. În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele, de acolo și celebra zicală: ”Dragobetele sărută fetele!”.

Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Dragobetele îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui. În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuviincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele!”

Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. În anumite zone fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. De asemenea, tinerii flăcăi îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.

Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşit de iarnă şi început de primăvară, Dragobete oficia nunţirea păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. În rostul împerecherii păsărilor nu ai voie să intervii, se crede. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţa şi iubire.

Se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească. Apa obținută astfel, se credea în trecut, că este magică și ajută la farmecele de iubire, iar fetele trebuie să se spele cu aceasta pe față pentru a fi frumoase și cuceritoare.

În anumite zone ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli. Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma. În alte zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Studenți de la UAB în tabără la Păltiniș: Cum a fost

Publicat

în

Tabără la Păltiniș pentru studenți de la UAB

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a organizat, conform Metodologiei pentru Tabere Studențești 2024, în perioada 11-16 februarie, în stațiunea Păltiniș, tabăra dedicată studenților selectați de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Studenții au beneficiat de servicii gratuite de masă și cazare și s-au bucurat de zile perfecte de schi, stratul de zăpadă măsurând 40 de centimetri. De asemenea, au participat la cursuri de comunicare și public speaking, seri distractive cu jocuri și filme și la un seminar despre antreprenoriat și antreprenori, cu Adrian Rada, președintele patronatului IMM-urilor din județul Sibiu.
„Tabăra de iarnă de la Păltiniș a fost o experiență minunată în care s-au legat prietenii și s-au adunat amintiri frumoase. A însemnat relaxare, distracție și încărcarea bateriilor pentru un nou semestru”, a declarat Mihai Ban, student în anul III la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

La Alba Iulia, concert Direcția 5: Când se va desfășura

Publicat

în

Concert Direcția 5 la Alba Iulia

Un concert Direcția 5 se va desfășura miercuri 21 februarie la Alba Iulia.

Evenimentul muzical va fi găzduit de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.

Concertul de miercuri 21 februarie este programat de la ora 19.30.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba