Rămâi conectat

Știri

Eticheta nu e o simplă formalitate: Codul Bunelor Maniere. Care sunt regulile de bază

Publicat

în

Regulile de bază, în Codul Bunelor Maniere

Codul bunelor maniere nu a aparut ca o inventie a unui om excentric sau ca niste reguli impuse de aristocratia vremurilor (cum multi oameni ar crede), el a aparut ca un raspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societatii

Bazele sale isi au originea in antichitate, in spatiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des in arta oratorica, prin care oamenii erau invatati cum sa convietuiasca, fara a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricarei societati sanatoase, civilizate.

Iata 40 dintre cele mai importante reguli:

La spectacole de teatru, opera, gale sau expozitii, vom merge imbracati elegant.
Cand ne intalnim cu cineva pe strada, nu vom ramane in mijlocul strazii sau in mijlocul trotuarului.
Nu ne vom intrerupe niciodata interlocutorul, in cadrul unei discutii.
Autoprezentarea se obisnuieste frecvent, in diferite ocazii: intr-o societate mai numeroasa, la solicitarea unei vizite, la prezentarea in fata superiorului pe care inca nu l-ai cunoscut.
Intr-un restaurant sau bar, barbatul va intra mereu primul.
Cand stranutam, tusim sau cascam, se pune intotdeauna mana la gura, indiferent de distanta sau de relatia pe care o avem cu o persoana. Este indicat sa purtam mereu la noi servetele sau batista.
La intrarea in mijloacele de transport in comun, intai sunt lasati sa iasa afara cei care coboara, dupa care vor intra ceilalti pasageri.
La masa, se va aplica „Regula gheisei”: Nu suflati in mancare/ceai/cafea! Asteptati sa se raceasca!
De fiecare data cand o doamna se ridica de la masa sau se asaza, toti barbatii trebuie sa se ridice odata cu ea.
O doamna nu va intra niciodata singura intr-un bar sau local in care se vand cu predilectie bauturi acoolice.
Barbatul este prezentat femeii, cel mai tanar celui mai in varsta, iar gradul mai mic celui superior.
In mijloacele de transport in comun: Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si ii va oferi locul de langa geam. Daca exista doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare. Niciodata nu o va parasi, grabindu-se sa prinda un loc liber cand se iveste ocazia.
A nu raspunde la gestul celui care intinde mana este in sine o ofensa, chiar mai grava decat cea de a nu saluta.
Punctualitatea, atunci cand suntem invitati la masa este deosebit de importanta.
Nu asezati coatele pe masa! Daca folositi doar o mana, asezati-o in poala.
Intotdeauna, salutul trebuie insotit de un zambet. Cand salutam trebuie sa-l privim in ochi pe cel salutat, nu salutam o persoana stand cu spatele catre persoana respectiva sau privind spre cer sau pamant.
Nu vorbiti cu gura plina! Mestecati cu gura inchisa! Multumiti chelnerului cand va serveste!
Cum se taie mancarea din farfurie: Bucata de mancare trebuie taiata exact langa furculita. In plus, se taie numai pentru o inghititura, nu se fac „soldatei”.
Nu vorbiti la telefon in timpul mesei. Daca primiti un apel foarte important, trebuie sa va scuzati si sa va ridicati de la masa.
Nu salutam tinand mainile in buzunare sau cu gura plina. Nu salutam facand gesturi ample, nefiresti.
Dupa ce terminati de mancat, nu impingeti farfuria spre coltul mesei! Asteptati sa vina chelnerul sa o ia.
Nu se apeleaza oamenii la telefon inainte de 10 dimineata, intre orele 13-17 si dupa ora 21, cu exceptia celor apropiati, carora le stiti programul.
O convorbire conventionala nu trebuie sa depaseasca 5 minute!
Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea
Ambalajul unui dar este foarte important.
Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital.
Nu salutam grabit si cu aerul ca suntem preocupati de ceva.
Baietii trebuie sa-si scoata caciula de pe cap cand saluta. Formulele cele mai des folosite sunt: „ Buna ziua!”, „Buna seara!” , „Buna dimineata!”. Intre prieteni sau colegi se folosesc de regula „Buna!”, „Salut!” Niciodata nu vom saluta o persoana mai in varsta cu „Buna!” sau „Salut!”
Se saluta cu „Buna dimineata!” pana la ora 11 dimineata, cu „ Buna ziua !” dupa ora 11 si pana la lasarea serii, iar apoi cu „Buna seara!”
Cand se intoneaza imnul de stat in locuri publice, ne ridicam in picioare, luam o pozitie decenta, baietii isi scot caciulile si se asculta in perfecta liniste.
Pretul de pe cadouri va fi inlaturat cu grija. Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. Cartea nu se atinge!
Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos.
Florile primite trebuie asezate imediat intr-un vas cu apa.
Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca este prea scump, ca nu trebuia sau mai rau, ca nu-i place, nu-i trebuie, ca nu-l poate accepta.
Cand distanta sau zgomotul nu ne permit sa salutam verbal, atunci salutam printr-o usoara inclinare a capului.
Baietii saluta primii fetele, barbatii saluta primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere saluta persoanele mai in varsta. Cand intram intr-o incapere ii salutam pe cei aflati deja acolo. Cand ne prezentam unui grup salutam primii. Dupa ce ne salutam, nu intrerupem discutia in care sunt antrenati membrii grupului.
Intotdeauna cel care merge il saluta pe cel care sta pe loc, iar cel care se afla intr-o masina pe cel care este pieton, dar intotdeauna, nu trebuie sa ne sfiim sa salutam primii, chiar daca regula cere sa fim salutati. A saluta este o dovada de politete. A astepta sa fii salutat este o dovada de impolitete.
Barbatul va merge intotdeauna la marginea dinspre strada a trotuarului, in momentul in care merge alaturi de o femeie sau mai multe femei. Daca sunt doi barbati si o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.
Intotdeauna se intreaba unde este toaleta si nu se folosesc alte cuvinte referitoare la aceasta, cum ar fi „baia”.
„O femeie nu poate fi lovita nici macar cu o floare!”, nici macar in gluma si nici nu se poate insinua lovirea unei femei.

Sursa: zigzagonline.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba