Rămâi conectat

Divertisment

Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro

Publicat

în

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2024 • Nume derivate de la Gheorghe • Cui îi spunem ”la mulți ani” de Sf. Gheorghe | radiounirea.ro

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe

 Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

 La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Legenda Sfantului Gheorghe

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Gheorghe. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Tineret

Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii

Publicat

în

Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba

„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.

Concursul a constat în trei probe, una teoretică și două practice, respectiv transportul asistat al unui accidentat așezat pe targă și deplasarea cu masca pe figură într-un raion de obstacole.
Toți elevii au dat dovadă de îndemânare și entuziasm, de spirit de competiție și fair-play.
Și pentru că orice concurs trebuie să aibă și un clasament, în cadrul etapei județene acesta a fost următorul:
Gimnaziu:
*Locul I – Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Blaj
*Locul II – Liceul cu program Sportiv Alba Iulia
*Locul III – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
Liceu:
*Locul I – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
*Locul II – Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazu” Alba Iulia
*Locul III – Colegiul Național „David Prodan” Cugir
*Mențiune I – Colegiul Tehnic ,,Apulum” Alba Iulia
*Mențiune II – Centrul Județean de Excelență Alba Iulia

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Care sunt invitații speciali ai Festivalului „Voices” de la Alba Iulia

Publicat

în

Invitați speciali la Festivalul „Voices” de la Alba Iulia

Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Primăriei Municipiului Alba Iulia, prin Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vă invită, în perioada 11-12 mai, la Festivalul Național Concurs de Muzică Pop pentru Tineri și Studenți “Voicea”, ediția a 12-a.

14 tineri talentați din Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Pitești și Alba Iulia, acompaniați de un band live, vor concura pe scena Casei de Cultură a Studenților pentru premii în valoare totală de 12.500 de lei, în fața unui juriu prestigios, condus de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă, director general adjunct UCMR-ADA.

Anul acesta, festivalul, care are ca scop susținerea și promovarea talentelor din mediul de tineret și studențesc, în domeniul artistic, în speță al interpretării vocale, se desfășoară pe două secțiuni, Secțiunea Case de Cultură Studențești și Secțiunea Talente Locale.

Invitații speciali ai acestei ediții sunt Olivia Addams și Gabriel Dorobanțu.

Programul festivalului:

*Sâmbătă 11 mai, ora 18.00

Concurs naţional de muzică pop pentru tineri şi studenţi

Concert Olivia Addams

*Duminică 12 mai, ora 18.00

Gala Laureaților

Concert Gabriel Dorobanțu

Microrecital Andreea Bianca Hanu, câștigătoarea trofeului ediției 2023

Prezintă: Andreea Bogdan

Accesul este gratuit în ambele seri de festival.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

14 concurenți în finala concursului „Voices” de la Alba Iulia

Publicat

în

În finala concursului „Voices” de la Alba Iulia, 14 concurenți

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia a admis 14 concurenți în finala Festivalului Național Concurs de Muzică Pop pentru Tineri și Studenți “Voices”, ediția a 12-a, care se va desfășura în perioada 11-12 mai. 
Iată care sunt aceștia:
*Finaliști – Secțiunea Case de Cultură Studențești
1. Lisa Banyai, CCS Cluj-Napoca
2. Georgiana Zbutea, CCS Cluj-Napoca
3. Daria Mitea, CCS Sibiu
4. Diana Dumitru, CCS Sibiu
5. Teodora Șițoiu, CCS Timișoara
6. Sorana-Timea Fărcaș, CCS Târgu Mureș
7. Dariana-Ioana Jianu, CCS Pitești
8. Luz Milagros Șuteu, CCS Alba Iulia
9. Mihai Șerbănescu, CCS Alba Iulia
*Finaliști – Secțiunea Talente Locale
1. Maria Andrieș, studentă
2. Talida Boțan, elevă
3. Paul Berghean, student
4. Mădălina Frățilă, elevă
5. Maria Imbre, elevă
Festivalul este organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Primăriei Municipiului Alba Iulia, prin Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba