Rămâi conectat

Eveniment

Istoria celui mai controversat document din lume, PAȘAPORTUL DE VACCINARE: Ideea a apărut încă de acum 130 de ani

Publicat

în

Pașaportul de vaccinare era obligatoriu încă din timpul celui de-al treilea vad de ciumă, epidemie ce a cuprins India și China în preajma anilor 1890

Pașaportul de vaccinare reprezintă o dovadă a imunizării împotriva coronavirusului, dar poate fi privit și ca o recompensă oferită tuturor celor care au ales să se vaccineze.

Spunem recompensă pentru că, în primul rând, pe baza lui vom putea călători în străinătate. În al doilea rând, europenii posesori ai acestui act vor avea acces în anumite spații publice, în timp ce persoanele nevaccinate vor fi respinse. Mai pe românește…ești imunizat, poți pleca unde vrei, nu ești imunizat, vei sta la tine acasă. Adio, deci, vacanțe în Grecia, Spania sau cine știe prin ce alte țări europene!

Pașaportul de vaccinare este azi unul dintre cele mai controversate documente și a stârnit polemici aprinse. Într-un final însă toată lumea a fost de acord că acest act ar putea împiedica răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta și ar putea ajuta la redeschiderea turismului internațional. Nu ar trebui să ne mire deloc faptul că unele țări vor implementarea cât mai rapidă a pașaportului de vaccinare, iar altele sunt total împotrivă invocând încălcarea drepturilor omului. Pentru că astfel de discuții aprinse au existat cu mult timp înainte de izbucnirea pandemiei de Covid. Mai exact încă de acum 130 de ani.

Pașaportul de vaccinare, introdus pentru prima oară în 1890 în India Britanică

Dezbateri aprinse în legătură cu această dovadă a vaccinării ca regulă obligatorie pentru intrarea pe teritoriul anumitor state dar și călătoriile între granițele aceleiași țări au existat încă din anul 1890 în India Britanică, atunci când autoritățile au încercat să țină sub control răspândirea ciumei. Pe atunci, omenirea se confrunta cu a treia pandemie mondială de ciumă.

În anul 1890, guvernul Indiei Britanice a adoptat o serie de măsuri în încercarea disperată de a opri răspândirea ciumei, iar printre aceste reguli și restricții se număra și introducerea pașaportului de vaccinare pentru toate persoanele care doreau să călătorească. Indirect, populația era obligată să se imunizeze. Un lucru cu care oamenii nu prea au fost de acord. Cetățenii au văzut în certificatul de vaccinare o măsură de control, invazivă, menită să limiteze călătoriile și să controleze orice mișcare și activitate.

Tensiunile între populație și autorități au fost atât de mari încât în anul 1890 a fost adoptată Legea bolilor epidemice. Această lege oferea autorităților posibilitatea de a acționa fără teamă că ar încăla vreun drept fundamental al omului. Legea e lege și nu se discută. În baza acesteia, oficialii din domeniul sănătății avea dreptul de a-i evacua pe bolnavi din casele lor, adesea cu ajutorul poliției sau al armatei, și, de asemenea, aveau dreptul de a le incendia locuințele. În acest fel, ei sperau să ucidă virusul dar și coloniile de șobolani care existau în acele dărăpănături și care transmiteau ciuma. Nu în ultimul rând, populația era obligată să dețină astfel de certifiocate de vaccinare, asta după ce medicul Waldemar Haffkine a produs primul vaccin.Noua legislație le-a permis așadar autorităților să ia măsuri drastice pentru a împiedica răspândirea bolii, măsuri de sănătate publică pe care cetățenii le considerau foarte intruzive.

Măsurile adoptate au însă la tulburări civile în toată țara, la gtreve și demonstrații care, de mult eori, au degenerat devenind violente. Prin urmare, foarte mulți oameni din zonele urbane au migrat către zonele rurale ale țării, acolo unde guvernul colonial era mai puțin prezent. Însă, din păcate, exodul a adus cu sine ciuma, și iată cum pandemia, în loc să fie oprită, s-a răspândit și mai mult.

Se pare că măsurile de control, legile, restricțiile nu au fost deloc eficiente, certificatul de vaccinare s-a dovedit a fi un document greu de monitorizat și greu de gestionat.
Pașaportul Covid și decizia Americii

Conceptul actual de „pașaport de vaccinare” nu este foarte diferit de cel care a fost impus indienilor acum mai bine de 130 de ani. Este doar mai modernizat, căci poate exista atât fizic, pe hârtie, cât și digital. Documentul este menit să-i țină la distanță pe cei nevaccinați de zonele publice unde ar putea răspândi boala. Pe de altă parte, recompensează persoanele imunizate cu o revenire la o viață cât de cât normală.

În America, Guvernul federal a decis să nu impună acest pașapoart de vaccinare și nici să elibereze astfel de documente. Decizia revine fiecărui stat în parte. Motiv pentru care la New York, de exemplu, a început deja testarea documentului prin implementarea aplicației Excelsior Pass. În schimb, guvernatorii republicani din Florida și Texas au semnat ordine care interzic pașapoartele Covid-19, ambele invocând probleme de confidențialitate. Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, aceste trei state americane au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

Adoptarea pașaportului de vaccinare nu va fi un lucru simplu și ușor. Istoria ne-o demonstrează din plin. Speranța este ca din ce în ce mai mulți oameni să accepte vaccinarea, să numai existe suspiciuni cu privire la imunizare iar pandemia să se stingă.

Sursa:click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Premiul Naţional pentru Poezie ,,Lucian Blaga” Opera Omnia: Când și unde va fi decernat

Publicat

în

Când și unde va fi decernat Premiul Naţional pentru Poezie ,,Lucian Blaga” Opera Omnia

Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga„ Alba, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș vă invită, joi 9 mai, începând cu ora 11.00, la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, unde se va decerna pentru a opta oară Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Începând cu anul 2017, din inițiativa Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara, a fost instituit un premiu național pentru poezie care să poarte numele marelui om de cultură Lucian Blaga. Acesta a fost un demers mai mult decât firesc și necesar, pentru ca și în acest fel să fie adus un omagiu marelui om de cultură născut la Lancrăm.
Programul evenimentului va cuprinde un moment poetic din lirica blagiană susținut de Elena Anghel, recitaluri de poezie ale poeților Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Vasile Dan și Ovidiu Genaru, decernarea în mod oficial a premiului, laudatio pentru laureatul ediției cu numărul opt și discursul poetului premiat.
Juriul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia din această ediție este format din scriitorii Gabriel Coșoveanu, Horea Gârbea, Irina Petraș, Vasile Popovici, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir.
Toți cei care iubesc poezia, toți cei ce doresc să îi audieze pe marii poeți ai zilelor noastre sunt așteptați la eveniment. Intrarea este liberă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

„Tradiții pascale vinerene”: Când va avea loc evenimentul

Publicat

în

Când va avea loc evenimentul „Tradiții pascale vinerene”

Căminul Cultural din Vinerea va găzdui evenimentul „Tradiții pascale vinerene”.

Acesta este programat luni 6 mai, în a doua zi de Paști, de la ora 17.00.

Va fi un spectacol de pricesne, cântec și joc popular,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului

Publicat

în

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, în Sâmbăta Mare, înainte de Învierea Domnului

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului.

În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

Potrivit tradiţiei, aceasta este ultima zi de pregătire a Paştilor, când se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi definitivează curăţenia.

Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

Seara lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba