Rămâi conectat

Știri

14 mai 1955: 68 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia

Publicat

în

68 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia

În anul 1955 a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală între ţările socialiste europene, denumit „Tratatul de la Varşovia”, după locul unde a fost semnat. Actul şi-a încetat valabilitatea la 1 iulie 1991.

La mijlocul lunii ianuarie 1955, în cadrul Ministerului sovietic al afacerilor externe a fost elaborat un proiect al Tratatului de apărare comună împotriva agresiunii între Uniunea Sovietică, Polonia, Cehoslovacia, R.D. Germană, Ungaria, România, Bulgaria şi Albania, care avea să constituie baza pentru viitorul Tratat de la Varşovia.

Timp de patru luni, au avut loc negocieri pentru pregătirea documentelor finale ce urmau a fi supuse spre dezbatere şi aprobare în cadrul conferinţei de la Varşovia.

În data de 4 martie 1955, proiectul Tratatului a fost trimis de către guvernul sovietic guvernelor statelor din blocul socialist. La 21 martie 1955, Ministerul sovietic al afacerilor externe a anunţat că în urma consultărilor desfăşurate între guvernele Uniunii Sovietice, Poloniei, Cehoslovaciei, R.D. Germane, Ungariei, României, Bulgariei şi Albaniei s-a convenit asupra principiilor pactului de asistenţă militară.

La 11-14 mai 1955, în Palatul Consiliului de Stat din Varşovia, a avut loc cea de-a doua Conferinţă a statelor europene pentru asigurarea păcii şi securităţii în Europa, la care au luat parte reprezentanţi ai Albaniei, Bulgariei, Cehoslovaciei, R.D. Germană, Poloniei, României, Ungariei şi Uniunii Sovietice. Semnarea Tratatului de Prietenie, Cooperare şi Asistenţă Mutuală cunoscut în istorie drept Pactul de la Varşovia a avut loc în ziua de sâmbătă 14 mai 1955.

Prin adoptarea sa ca act juridic internaţional, au fost stabilite şi componentele ce vizează construirea şi funcţionarea unei alianţe politico-militare: membrii, organele de conducere politică şi militară, statutul, domeniul şi scopul alianţei.

România a ratificat Tratatul de la Varşovia la 30 mai 1955 şi a depus la 3 iunie 1955 instrumentul de ratificare la Varşovia, guvernului polonez care era depozitarul documentului. În 10 iunie 1955, ambasada Poloniei la Bucureşti a informat Ministerul român al afacerilor externe că Tratatul de la Varşovia a intrat în vigoare la data de 4 iunie 1955. Textul tratatului a fost redactat în limbile rusă, poloneză, cehă şi germană. Copii legalizate ale Tratatului au fost transmise de guvernul Poloniei tuturor celorlalte state semnatare.

În conţinutul Tratatului autorii documentului au inclus aspecte ce ţin de problematica asigurării securităţii statelor membre, a celor economice şi culturale. Articolul trei prevedea obligativitatea consultării între statele membre, în legătură cu asigurarea apărării comune, a menţinerii păcii şi securităţii, atunci când oricare dintre acestea considerau că se impune. Caracterul politico-militar al Tratatului de la Varşovia este relevat de articolul patru, care conferă substanţă mecanismelor de activare şi funcţionare a alianţei în caz de agresiune asupra unui stat sau asupra unui grup de state membre ale Tratatului de la Varşovia, indică volumul ”România şi Tratatul de la Varşovia 1955-1958. Obedienţă şi Nesupunere”.

Deopotrivă cu semnarea Tratatului de la Varşovia, a fost semnat şi un Protocol adiţional secret care prin cele opt articole ale sale reglementa problematica militară a alianţei nou înfiinţate.

Colapsul sistemului comunist din Europa a determinat dizolvarea oficială a Tratatului de la Varşovia, la Moscova, la 1 iulie 1991.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba