Știri
1 septembrie, începutul anului bisericesc: Tradiţii şi superstiţii
În septembrie sau luna lui „Răpciune”, avem parte doar de sărbători religioase cu cruce roşie: pe 8 septembrie – Naşterea Maicii Domnului, iar pe 14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci
Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna septembrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi: 1 septembrie – Indictionul, pe 22 septembrie – Macinica Foca, a treia sărbătoare a sfântului cu acelaşi nume – Foca, nume asociat în mentalitatea populară cu focul devastator pe care-l poate trimite, pe 24 septembrie sunt Teclele Berbecilor, iar pe 29 septembrie este Nunta oilor.
Anul bisericesc nu începe la aceeași dată cu anul civil. Deși Biserica săvârșește la 1 ianuarie slujba Te Deum-ului pentru începutul unui nou an, anul bisericesc începe la 1 septembrie. Afli mai multe de pe radiounirea.ro.
Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari perioade:
Triodul (perioada prepascală);
Penticostarul (perioada pascală);
Octoihul (perioada postpascală);
Ziua de 31 august este ultima din cursul anului bisericesc, iar la 1 septembrie, după cum au stabilit Sfinții Părinți ai Sinodului I Ecumenic de la Niceea, începe noul an bisericesc. Acest moment marchează, pe de o parte, începutul creării lumii conform tradiției iudaice, iar pe de altă parte, începutul propovăduirii Evangheliei de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, conform tradiției noastre creștine.
La 1 septembrie este Indictionul, adică începutul Anului Nou bisericesc. La sate, această zi se ţine pentru roadele pământului, este zi de hram, potrivit superstitii.ro. Se spune că, după cum este această zi, aşa este tot anul: dacă dimineaţa este ploioasă, primăvara va fi ploioasă; dacă la amiază este frumos, va fi anul bun; dacă toată ziua este ploaie sau soare, tot anul va fi ploios sau secetos. Dacă ziua este posomorâtă, toamna va fi rea şi oamenii nu-şi vor putea strânge recoltele; dacă va tuna în această zi, va fi toamna lungă. Majoritatea superstițiilor sunt legate de vreme, iar asta pentru că bătrânii de la sate țineau cont de aceste lucruri pentru a afla cum va fi vremea în următoarea perioadă.
Indiferent care este originea, Biserica Ortodoxă a decis că Anul Nou este de fapt 1 septembrie și nu 1 ianuarie, care este finalizarea oficială a anului calendaristic propriu-zis. Indiferent în ce zi a săptămânii cade, de obicei există o slujbă bisericească în această zi. De obicei este o slujbă a Liturghiei divine, dar există și cântări speciale care au loc. Se pare că 1 septembrie ca început al anului bisercism a fost împrumutată de la evreii care sărvătoreau anul civil. Ei încep calendarul cu luna septembrie, iar în prima zi a acestei luni se odihneau și îl preaslăveau pe Dumnezeu. Totodată, un motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi din luna septembrie este tradiția moștenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creația lumii. Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Au decis această dată în amintirea intrării lui Iisus Hristos în mijlocul adunării evreilor, vestind tuturor noul an. În această zi se pomenește Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.
Sfârșitul anului bisericesc, ca de altfel și începutul lui, se află sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului, deoarece cea mai mare sărbătoare la sfârșitul anului bi¬sericesc este Adormirea Maicii Domnului, în data de 15 august, iar la începutul anului bisericesc, prima mare sărbătoare este Nașterea Maicii Domnului, la 8 septembrie.
În Vechiul Testament, luna septembrie era sărbătorită în chip deosebit, ca poporul ales să se îndulcească de roadele câmpului, slujind Dumnezeului celui viu cu mai multă dragoste.
Erau mai multe motive pentru care în Vechiul Testament se sărbătorea începutul unui nou an în prima zi a lunii septembrie. În această lună, scăzând apele potopului, corabia lui Noe a stat pe Muntele Ararat, tot în septembrie Sfântul Proroc Moise s-a coborât a doua oară din munte, aducând Tablele cele noi, care aveau în ele scrisă Legea Domnului.
De asemenea, în această lună a început a se zidi cortul Domnului de către semințiile lui Israel, iar arhiereul cel mare intra singur, o dată pe an, în cortul ce se numea Sfânta Sfintelor.
Tot în această perioadă, poporul lui Dumnezeu se curăța de păcatele făcute în anul întreg, smerindu-și cu post sufletele înaintea lui Dumnezeu și aducând ardere de tot Domnului.
Sfânta Biserică prăznuiește începutul anului nou în prima zi a lunii septembrie, pentru faptul că în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos Și-a început activitatea Sa publică.
A intrat în sinagogă și a citit cuvintele prorocului Isaia, care profețeau despre Persoana Sa dumnezeiască: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați. Și să vestesc anul plăcut Domnului” (Isaia 61, 1-2 și Luca 4, 18-19).
Sursa:activenews.ro, romaniatv.net
Știri
Președintele României participă la Blaj la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
Președintele României participă la Blaj la comemorarea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
Excelența Sa Klaus Werner Iohannis, Președintele României, se va afla miercuri, 29 noiembrie 2023, la Blaj, unde începând cu ora 16.00 va avea o întâlnire privată cu Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore iar de la ora 16.45 va fi prezent în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, la evenimentul „Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.
Arestarea episcopilor greco-catolici în zilele de 27-29 octombrie 1948 și emiterea abuzivului decret 358 din 1 decembrie 1948 au marcat, așa cum spunea Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu, „Ceasul Vinerii Mari” pentru Biserica Română Unită cu Roma. Fericiții Episcopi Martiri, urmați de numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși, au parcurs un drum plin de suferințe și au oferit lumii un exemplu de credință și de verticalitate morală, care nu a putut fi sufocat de regimul comunist.
Lor le este dedicată manifestarea din Catedrala Blajului, care, în prezența Preafericitul Părinte Cardinal Lucian și a Episcopilor Sinodului, se va desfășura după următorul program:
Celebrarea Te Deum-ului.
Alocuțiunea Excelenței Sale Klaus Werner Iohannis, Președintele României.
Mesajul Sfântului Scaun, transmis de Eminența Sa Cardinal Claudio Gugerotti, Prefectul al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.
Discursul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Prezentarea unui fragment din Scrisoarea Pastorală a Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu: Diac. Prof. Ion Buzași.
Intonarea Imnului Fericiților Episcopi martiri. Soprana Antonia Beteag, acompaniată de autorii imnului: Camelia, Benedict și Francisc Opreanu.
Din motive organizatorice, accesul în Catedrala „Sfânta Treime” va fi permis până la ora 16.30. Evenimentul va fi transmis în direct de Televiziunea Angelus TV și de Radio Blaj TV.
Știri
Modernizarea cartierului Arex din Alba Iulia, mai aproape de realizare: A fost semnat contractul de finanțare pentru șapte străzi
Modernizarea cartierului Arex din Alba Iulia, mai aproape de realizare: A fost semnat contractul de finanțare pentru șapte străzi
Modernizarea infrastructurii rutiere din cartierul Are, din Municipiul Alba Iulia, se află tot mai aproape de a fi realizată, în cursul zilei de luni, 27 noiembrie, fiind semnat contractul de finanțare pentru șapte străzi ale cartierului.
„Pentru cine mai avea vreun dubiu, acum este cât se poate de clar: Alba Iulia a primit finanțarea solicitată pentru modernizarea infrastructurii rutiere din cartierul Arex (Emil Racoviță)!
Am semnat astăzi, 27 noiembrie 2023, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în prezența domnului ministru Adrian Ioan Veştea, contractul de finanțare pentru modernizarea a 7 străzi din cartierul Arex, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”.
Avem la dispoziție peste 18.200.000 de lei pentru asfalt, trotuare, canalizații tehnice, rețea pentru apa pluvială, piste de biciclete și iluminat public pe străzile: Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Bolintineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu și Arieșului.
Valoarea totală a investiției este de aproximativ 24.500.000 de lei, diferența fiind asigurată din bugetul local.
Totodată, străzile Humulești și Barbu Ștefănescu Delavrancea, aproape complet construite, vor fi modernizate, tot în aceeași perioadă, din bugetul local.
Caietul de sarcini este gata, exproprierile făcute, prin urmare, în cel mai scurt timp vor începe procedurile în vederea demarării licitației pentru adjudecarea lucrărilor necesare, respectiv întocmirea proiectului tehnic și execuția propriu zisă. Astfel, nu va mai dura mult până chinul locuitorilor de acolo se va termina, iar zona va arăta ca un adevărat cartier al unui municipiu reședință de județ.
Se întâmplă! Facem! Așa cum am promis!”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.
Știri
80 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: Momentul marcat în 29 noiembrie
80 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
În urmă cu 80 de ani lua ființă la Alba Iulia prima bibliotecă publică avându-l ca bibliotecar pe profesorul Constantin Dumitrescu. De atunci biblioteca publică, indiferent de denumirea pe care a purtat-o, a funcționat fără întrerupere timp de 80 de ani.
Pentru a aniversa cei 80 de ani de existență, miercuri, 29 noiembrie 2023, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc manifestarea culturală cu titlul „Ziua Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba: 80 de ani de la înființare”. Programul manifestărilor va cuprinde atât informații postate pe conturile de socializare ale instituției, cât și întâlniri cu publicul care va avea prilejul să participe la dialog cultural, medalion literar, conferință, expoziții, concurs cu premii, lecturi interactive etc.
Programul pregătit de organizatori se va desfășura astfel:
Ora 9:00 – online
Mesajul managerului instituției cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființarea bibliotecii
Ora 10:00 – Secția pentru Copii
„Biblioteca, locul unde cărțile prind viață”, lectură interactivă și concurs cu premii
Ora 12:00 – Sala de lectură
Momentul festiv de sărbătorire a 80 de ani de existență a Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Vor rosti mesaje aniversare reprezentanți ai instituțiilor administrative, de învățământ și de cultură din Alba Iulia, bibliotecari și alți invitați prezenți la eveniment.
Ora 12:30 – Sala de lectură
Reuniunea științifică cu titlul „Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, 80 de ani în slujba cărții și a comunității”
Ora 13: 00 – Sala de lectură
Înmânarea titlului de „Bibliotecar al anului 2023”:
Ora 14:00 – online
Recomandare de carte pentru adulți
Ora 15:00 – online
Recomandare de carte pentru copii
Ora 16:00 – online și la Secția pentru Adulți
Expoziție tematică de carte
Ora 17:00 – 19:00 – Sala de lectură
• Conferința cu titlul „Barometru de consum cultural” susţinută de sociolog Alin Tomuș;
• „Biblioteca 80. Medalion Literar”. Recită din lirica blagiană Elena Anghel Coman și din propriile creații poeții: Dumitru Mălin, Nicolae Băciuț, Radu Todoran și Răzvan Ducan;
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, iar intrarea la este liberă.
-
Știriacum o săptămână
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
Tulnicul, un adevărat simbol al Ţării Moţilor, instrument muzical din vremea dacilor
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 2 săptămâni
16 noiembrie, Ziua Internațională a Toleranței: Când a fost folosit pentru prima dată termenul
-
Știriacum 2 zile
Clubul frecventat de „lumea bună” a orașului Alba Iulia, în anii 1800
-
Știriacum o săptămână
20 Noiembrie 1918: Consiliul Național Român Central anunță convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia
-
Știriacum 2 săptămâni
Postul Crăciunului 2023: Ce nu ai voie să faci, din 15 noiembrie
-
Știriacum 2 zile
Ghimbirul, „aurul din bucătărie”: Care sunt beneficiile ceaiului de ghimbir consumat în sezonul rece