Rămâi conectat

Social-Economic

Vineri intra în vigoare legea care scutește de plata contribuției de sănătate mai multe categorii de persoane fizice

Publicat

în

A aparut in Monitorul oficial legea care scuteste de plata contributiei de sanatate mai multe categorii de persoane fizice. Află de pe radiounirea.ro că scutirea se refera la perioada 01 ianuarie 2012 – 01 februarie 2015, cand aceleasi categorii de persoane beneficiaza de scutirea la plata contributiei de sanatate printr-o modificare adusa Codului fiscal.

Beneficiarii scutirii sunt in principal cei care au realizat venituri in sume mici, pentru care legea a dispus recalcularea bazei impozabile a contributiei la sanatate, la nivelul salariului minim pe economie. Ca exemplu, e vorba si de copiii care au incasat dobanzi bancare pentru alocatia scolara, iar pentru venituri nesemnificative din dobanzi, a fost stabilita obligatia platii contributiei la sanatate calculata la nivelul salariului minim.

Care sunt, punctual, categoriile de persoane ce beneficiaza de scutire la plata contributiei de sanatate?
• copii cu varsta de pana la 18 ani si tinerii cu varsta de pana la 26 ani, daca au fost inscrisi in sistemul de invatamant, inclusiv cel universitar, inclusiv pentru o perioada de 3 luni de la terminarea studiilor. Desigur, daca in aceeasi perioada de timp au fost si salariati, au desfasurat activitati independente sau au realizat venituri din activitati agricole, pentru acestea se datoreaza contributia la sanatate.
• femeile insarcinate si lauzele daca acestea nu au realizat venituri sau daca veniturile realizate au fost mai mici decat salariul minim pe economie:
• tinerii cu varsta de pana la 26 ani, ce provin din sistemul de protectie al copilului. Nu se anuleaza contributia la sanatate daca aceste persoane au realizat in aceasta perioada venituri salariale, venituri din activitati independente sau venituri din agricultura.
• sotul/sotia sau parintii unei persoane, ce nu au realizat venituri proprii si care se aflau in intretinerea unei persoane asigurate;
• persoanele cu handicap, pentru veniturile primite in baza Legii nr. 448/2006, sau pentru venitul ce reprezinta un salariu minim brut pe tara realizat din alte surse;
• bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
• mai multe categorii de persoane ce beneficiaza de drepturi stabilite prin legi speciale, cum ar fi veteranii de razboi, persoane persecutate politic, persoane descendente ale celor ce si-au pierdut viata in Revolutie. Aici trebuie analizat punctual fiecare dintre aceste categorii de persoane.

Ce procedura prevede legea pentru anularea obligatiei la sanatate?
Lista persoanelor fizice ce ar putea sa se regaseasca in aceasta scutire a contributiei la sanatate va fi transmisa de catre Casa de Sanatate catre ANAF.

Daca exista situatii in care persoanele fizice nu beneficiaza de anularea din oficiu a platii contributiei, acestea vor solicita de la Casa de Sanatate, un document din care sa rezulte calitatea de asigurat fara plata contributiei.

Citește și Serviciile medicale vor fi decontate doar pe baza cardului de sănătate începând cu data de 1 august

Anularea contributiei de sanatate se efectueaza prin depunerea la ANAF de catre persoana fizica a unei cereri la care se anexeaza documentul eliberat de Casa de Sanatate.
Alte aspecte procedurale:
• daca organul fiscal a emis anterior aparitiei acestei legi decizie de impunere pentru plata contributiei de sanatate, iar aceasta a fost comunicata contribuabilului, organul fiscal are obligatia sa emita decizie de anulare a deciziei de impunere, chiar daca primul act administrativ fiscal se afla inclusiv in exercitarea cailor de atac;
• daca se identifica situatii in care persoanele fizice au fost obligate la plata contributiei de sanatate, conform prevederilor normative anterioare, atunci organul fiscal nu mai are dreptul sa emita decizia de impunere.

Foarte important: daca au existat persoane din categoria celor ce beneficiaza de scutirea la plata a contributiei conform prezentei legi, iar acestea au facut plata contributiei la asigurarile de sanatate, au dreptul la restituirea sumelor achitate.

Procedura efectiva de restituire se realizeaza in baza art. 117 din Codul de procedura fiscala.

Prezenta lege intra in vigoare in 3 zile de la publicarea in Monitorul oficial, respectiv in data de 31 iulie 2015.

Cateva observatii cu privire la aceasta lege:
• Fara indoiala este o lege binevenita pentru persoanele ce beneficiaza de scutire, avand in vedere ca majoritatea sunt persoane ce au realizat venituri mai mici decat salariul minim, uneori sume nesemnificative, pentru care valoarea contributiei este mai mare decat venitul. Desigur, fiecare beneficiar al sistemului public de sanatate trebuie sa contribuie la finantarea acestuia, proportional cu veniturile dar si cu pachetul de serviciu primit.
• Oarecum ciudata este perioada acoperita de lege, respectiv perioada ulterioara datei de 01 ianuarie 2012, respectiv daca legiuitorul tot acorda scutire la plata contributiei, atunci ar fi trebuit sa acorde pentru toata perioada neacoperita de interventia prescriptiei fiscal. In anul 2015, perioada ce nu se afla supusa prescriptiei fiscale incepe de la 01 ianuarie 2010 pana la zi, conform art. 91 din Codul de procedura fiscala.

Raportandu-ne la aceasta perioada, pentru anii 2010 si 2011, persoanele aflate in aceleasi situatii datoreaza contributia la sanatate.

Daca ne raportam la faptul ca ANAF a preluat administrarea contributiei la sanatate datorata de persoanele fizice, incepand cu 01 iulie 2012, conform OUG nr. 125/2011, si prin procedura interna nu se verifica o perioada anterioara acestui termen, in acest caz in virtutea inertiei nu mai are cine sa verifice plata contributiei la sanatate pentru anii 2010 si 2011.

Sursa:hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba