VIDEO: „GARDA APULUM” aniversează șase ani de activitate. Spectacol în Piața Cetății din Alba Iulia

Adăugat la Educație și Cultură

„GARDA APULUM” aniversează șase ani de activitate. Duminică, spectacol în Piața Cetății din Alba Iulia

Duminică, 21 octombrie 2018, Garda Apulum, formată din Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apovlonvlvi, Magna Nemesis și Lvdvs Apvlensis, aniversează șase ani de activitate. Evenimentul a fost marcat printr-o reprezentație în Piața Cetății.

Proiectul de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia în anul 2012.

”Săpăturile din Cetate cu descoperirile drumului principal al  Castrului Roman, descoperirea Principiei,  sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, ne-au făcut să ne gândim la o formă de a vorbi despre acest patrimoniu și așa au luat ființă trupele.

Numitorul comun în toate acestea este Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, care a derulat proiectele. La bază sunt proiecte câștigate la Ministerul Culturii, în baza cărora s-au constituit formațiunile. O activitate se șase ani, în special în sezonul cald, zeci de festivaluri atât în țară cât și în străinătate, sute de apariții, de prezențe în oraș, programul de vineri de spectacol istoric în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia.

Festivaluri din țară, de profil, de reconstituire istorică dar și alte evenimente gen zilele orașului, iar în străinătate în vreo 10 țări din  Europa, evenimente de profil din Spania până în Rusia (Moscova). La șase ani de la lansare numărăm peste 80 de membri din oraș și din țară. Începând cu anul trecut s-a dezvoltat și partea de Unire și Primul Război Mondial.

Pentru trupa de Primul Război Mondial, apropierea Centenarului ne-a făcut să ne gândim la o  formulă similară de a face aceste lecții de istorie, de a vorbi publicului despre istorie, urmând ca la  1 Decembrie să avem o echipă mare, de vreo  50 de oameni, numai din Primul Război Mondial. Ne dorim să punem în valoare patrimoniului orașului Alba Iulia prin ceea ce facem, moștenirea istorică, simbolică a orașului despre care noi facem vorbire de fiecare dată și la asta ne raportăm cu fiecare ocazie”, ne-a declarat istoricul Tudor Roșu.

 

Facebook Twitter 

Comentarii