Hotărârea de Guvern nr. 927/2016  a intrat în vigoare miercuri, la data publicării în Monitorul Oficial. Conform acestui act normativ, certificatul de încadrare în grad și tip de handicap are o perioadă de valabilitate mai mare decât avea până acum, adică 12 luni în loc de șase, respectiv 24 de luni în loc de 12. De asemenea, modelul acestui certificat a fost modificat pentru a garanta caracterul secret al datelor privind codul de boală și tipul de handicap. HG nr. 927/2016 stabilește că cererea-tip de evaluare complexă, precum și documentele necesare pot fi depuse și de alte persoane care acționează în interesul persoanei solicitante.

Citește și Persoanele cu handicap locomotor grav ar putea primi gratuit, la cerere, un scuter electric pentru mobilitate

Mai mult, persoanele care solicită reevaluarea se bucură de un termen mai lung de depunere a documentației necesare. Termenul începe să curgă cu 60 de zile înainte de expirarea valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap, nu cu 30 de zile înainte, așa cum era prevăzut în legislația anterioară. Legiuitorul a avut în vedere și prelungirea termenului de soluționare a contestațiilor. Acesta a fost modificat de la 45 la 60 de zile lucrătoare, calculate de la înregistrare.

Sursa:avocatnet.ro