Vacanță de vară fără teme pentru elevi

Adăugat la Știri

Prima vacanta de vara fara teme pentru elevi! Ordinul Ministerului Educatiei nr. 5893, aparut la finalul lui 2016, stabileste ca „in perioada vacantei, de regula, nu se vor da teme pentru acasa elevilor din invatamantul primar si gimnazial”.

Chiar daca nu are caracter punitiv, profesorii trebuie sa respecte aceasta recomandare. In plus, Ordinul stabileste si ca „notarea temei pentru acasa nu este obligatorie”, alaturi de faptul ca temele pentru acasa nu trebuie folosite ca „pedeapsa” pentru elevi.

Vacanta de vara incepe pe 17 iunie pentru elevii din invatamantul preuniversitar, exceptie facand clasele terminale de licu care au incheiat anul scolar pe 26 mai, iar cei din clasa a VIII-a urmeaza sa ia vacanta pe 9 iunie.
Dupa cum stiti, la finalul anului 2016 a aparut Ordinul ministrului Educatiei nr 5893 privind temele pentru acasa in invatamantul preuniversitar. Acest ordin specifica in mod explicit faptul ca profesorii trebuie sa inceapa sa renunte la temele de vacanta. Articolul 5 din acest ordin stabileste faptul ca „in perioada vacantei, de regula, nu se vor da teme pentru acasa elevilor din invatamantul primar si gimnazial”. Per ansamblu, Ordinul 5893 stabileste faptul ca temele pe care le vor primi elevii trebuie sa fie cat mai putine, in unele cazuri deloc (cum este situatia claselor pregatitoare).
Citește și Domeniile Martinutzi, din Vințu de Jos, Alba, premiul de excelenţă pentru “Experienţe de vacanţă”
La clasele primare, temele trebuie sa reprezinte maximum 1 ora pe zi, in timp ce la celelalte clase acestea trebuie sa reprezinte maximum 2 ore.
In perioadele de evaluare se recomanda ca temele sa se transforme in aplicatii si activitati in clasa.
O alta precizare de interes din acest Ordin spune ca „notarea temei pentru acasa nu este obligatorie”. De asemenea, se spune in mod clar si faptul ca „se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsa (cantitate mare de teme, exercitii repetitive) precum si solicitarea realizarii unor activitati de invatare care necesita o abordare sistematica in clasa si nu pentru a fi desfasurate individual, ca tema pentru acasa”.
 Sursa: portalinvatamant.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii