Update: Una din „legile Big Brother”, care se referă la utilizarea cartelelor preplătite respinsă de senatori

Adăugat la Știri

cartela

Update: Președintele Klaus Iohannis cere reanalizarea „Legilor Big-Brother”. Astfel, la inițiativa șefului statului Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice. Președintele Klaus Johannis a pornit acest demers pentru depășirea blocajului înregistrat în privința acestui set de legi. La realizarea legislației în domeniu se va solicita și participarea opiniei publice înainte de demararea unui nou demers legislativ.

În urma cererii de reexaminare transmisă de Curtea Constituțională senatorii au respins astăzi legea care prevede înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite precum și colectarea și stocarea datelor acestora.

Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțională legea pentru modificarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

Potrivit formei legii trimise spre promulgare, se propunea înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora. În cazul utilizatorilor de internet, legea stipula că datele acestora vor fi stocate pe o perioadă de şase luni de la data reţinerii acestora.

Curtea Constituţională a fost sesizată de către Avocatul Poporului, în iulie 2014 și a admis obiecţia de neconstituţionalitate, apreciind că acest demers legislativ prin care datele cu caracter personal urmează a fi reţinute, în mod continuu, timp de şase luni de la momentul generării acestor informaţii, „ar aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice, precum şi principiului proporţionalităţii”.

Senatul, care este primă Cameră sesizată, a adoptat raportul de respingere propus de comisia sesizată în fond doar cu două voturi „împotrivă”. În cazul acestei Legi forumul decizional este Camera Deputaţilor.

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.