Rămâi conectat

Știri

Umezeală, mucegai? Remedii la îndemână pentru probleme de sezon

Publicat

în

Multe blocuri au fost construite de mântuială, aşa că mulţi români se confruntă acum cu primele brume… ivite pe pereţii interiori şi cu izul inconfundabil de mucegai. Ce e de făcut când nu-ţi permiţi să dai o mică avere pe hidroizolarea profesională a casei? Afli pe radiounirea.ro.

În primul rând, trebuie să te ocupi de “igiena” casei.
Prevenţia în camere…
Aeriseşte toate camerele, dimineaţa şi seara, minimum 10-15 minute.
Dacă plouă, lasă operaţiunea pentru momentul când cerul se mai înseninează şi cantitatea de apă din atmosferă s-a redus.
Profită de zilele cu aer cald şi uscat, ca să ţii ferestrele deschise chiar şi ore în şir.
…în baie şi în bucătărie
Sunt zone cu maximă producţie de umezeală, aşa că merită o atenţie aparte: aeriseşte-le foarte bine, după fiecare duş şi după fiecare ”sesiune de gătit” (chiar şi dacă ai o hotă performantă); curăţă cu detergenţi speciali, în funcţie de suprafaţa pereţilor (faianţă, vopsea etc.), stropii de săpun, şampon sau grăsime alimentară – dacă rămân pe pereţi, devin “mediul de cultură” ideal pentru sporii de mucegai.
Iată şi un truc: mai lasă lumina aprinsă câteva minute în baie, după ce ai ieşit de la duş – după cum ai învăţat la şcoală, mucegaiul prosperă pe întuneric.
Foloseşte un covoraş de baie din plastic, fiindcă apa se scurge imediat de pe el, pe când în covoraşele textile se îmbibă şi se usucă greu.

Citeşte şi Feng Shui: De ce este bine să arunci lucrurile vechi, murdare sau nefolositoare

Totuşi, pereţii «au înflorit»?
Ghinion: mucegaiul a început să “înflorească” pe pereţi! Nu te grăbi să-i ştergi cu laveta uscată, vei împrăştia sporii în toată casa. Pulverizează, mai întâi, un spray antimucegai pe bază de clor (îl cumperi din magazinele specializate, ţinând cont de suprafaţa pe care o vei trata – humă, vopsea lavabilă, ceramică); lasă- l să acţioneze câteva minute (ai instrucţiuni pe eticheta produsului). Aeriseşte bine camera. La nevoie, poţi înlocui spray-ul cu o soluţie “făcută în casă”: bicarbonat de sodiu (două pliculeţe) dizolvat într-un litru de apă sau oţet şi apă în părţi egale.
Dacă ai în plan o mică renovare acum, până când nu dă frigul, cere-i zugravului să folosească o vopsea antimucegai; datorită unor aditivi speciali, incluşi în “reţeta” ei, vopseaua va bloca un timp umezeala. Dar, din păcate, mucegaiul va reapărea din nou, dacă nu se reduce nivelul de umiditate la limitele normale, respectiv sub 60-70%.
Există în comerţ şi o gamă largă de dezumidificatoare, de la cel mai simplu la foarte complex, preţurile variind pe măsura complexităţii.
Cea mai simplă variantă este dezumidificatorul “dotat” cu pastile (tablete) pe baza cristalelor active de clorură de calciu şi care absorb excesul de umiditate; tabletele se dizolvă, în timp, şi trebuie înlocuite; numărul tabletelor folosite concomitent şi frecvenţa înlocuirii lor depind de suprafaţa fiecărei încăperi (în medie, o tabletă funcţionează în încăperi de maximum 20 mp, timp de o lună).

Sursa:libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba