Rămâi conectat

Știri

Turiștii pot descoperii zonele cu încărcătură istorică din Alba Iulia cu ajutorul unei machete

Publicat

în

O macheta amplasata pe latura de Rasarit a Cetatii are rolul de a-i ghida pe turisti si localnici spre principalele obiective si locuri din incinta fortificatiei. Lucrarea din bronz, cu dimensiunile de 2,2 x 1,8 metri, este amplasata in apropierea Portii a III-a, cea mai impozanta dintre cele sase porti ale fortificatiei. Ansamblul miniatural este pozitionat pe unul dintre cele mai umbalte trasee turistice, cel al Portilor Cetatii, potrivit viziteazaalbaiulia.ro.

Macheta este in viziunea sculptorului, Ioan Bogdan, un mijloc plastic si atractiv de orientare spre principalele obiective culturale care marcheaza si definesc unicitatea ansamblului istoric-Cetatea.Vizitatorii care ajung in fata machetei vor avea perspectiva de ansamblu a obiectivului, cu cladiri si trasee turistice. Astfel, pot vedea reprezentate la scara redusa cladirile emblematice din incinta fortificatiei: cea mai veche si mai inalta cladire ce se pastreaza in Cetate, Catedrala Romano-Catolica;  Catedrala Incoronarii Regilor Romaniei Mari, Ferdinand si Maria;  fostul „Babilon“ al Cetatii, actualmente Muzeul National al Unirii; fosta casina militara in care s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, cunoscuta dupa 1918 ca Sala Unirii; Biblioteca Batthyaneum-un loc cu o dubla valoare spirituala si culturala.

Pe macheta sunt reprezentate si Palatele din Cetate: Palatul Principilor, care i-a gazduit pe „craii Ardealului“, intre 1542-1599; Platul Apor, care a avut locatari celebri: custodele tezaurului Transilvaniei, Ștefan Apor, comandantul trupelor austriece in Transilvania, Stefan de Steinville; Platul Episcopal-Catolic, a carui istorie este strans legata de cea a Episcopiei si a Catedralei Romano-Catolice. Ansamblul miniatural include si cladirea in care a functionat maretul Colegiu Academic Bethlen, considerat prima Universitate de pe teritoriul actual al Romaniei. Imobilul, astazi cu destinatie militara, este in apropierea corpului central al Universitatii „1 Decembrie 1918“.

Citește și Etimologia numelor orașului Alba Iulia și a județului Alba

Este marcata si Piata Cetatii, locul in care au loc concerte cu artisti de top, unde se aud orchestre celebre. Pe macheta figureaza si Obleliscul „Horea,Closca si Crisan“, considerat cel mai important monument for public din Romania, din ultimii 100 de ani. Turistul poate parcurge vizual Traseul celor sase porti ale fortificatiei, Traseul celor trei fortificatii, dar si Traseele de N, E, S, V ale santurilor Cetatii, potrivit viziteazaalbaiulia.ro .

La scara redusa sunt reprezentate si cele sapte bastioane ale Cetatii (n.a.asigurau prima linie de aparare a fortificatiei), alternate de tot atatea raveline, strabatute de galerii boltite. Bastioanele  au in teren o inaltime medie de 10-12 metri, iar zidurile sunt construite din caramida si au la baza 2,5 metri grosime. Toate sunt decorate si si-au pastrat numele originale: Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitarienilor, Sf Mihail, Carol, Elisabeta, Transilvaniei. Pentru a fi cat mai usor de inteles, macheta are si legenda a 22 de obiective cheie care dau identitate Cetatii, actualul brand al municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba