Rămâi conectat

Educație și Cultură

Statul dă bani pentru școlile private

Publicat

în

Toţi elevii din învăţământul obligatoriu sunt egali. După patru ani de când această lege este în vigoare, guvernanţii au decis abia acum să o şi aplice. Astfel, şcolile particulare din România vor primi, din toamnă, finanţarea standard pentru elevi, la fel ca şcolile de stat. Află mai multe de pe radiounirea.ro.

Rectificarea bugetară a venit cu o veste bună pentru elevii care învaţă la şcoli private. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Este vorba de o alocare de 32,6 milioane de lei pentru ce a mai rămas din anul 2015. Învățământul obligatoriu este obligatoriu pentru toți copiii, nu numai pentru cei din instituțiile de învățământ preuniversitar de stat”. „Suma, în esenţă, se acordă pentru copil, şi rămâne la latitudinea părinţilor să opteze pentru un sistem sau altul”, a spus un părinte. „Mă gândesc că poate costă mai puţin şi pot merge acolo mai mulţi copii. Acolo un avantaj este că-s mai puţini în grupă”, spune un alt părinte.
Taxele la şcolile private pornesc de la câteva mii de lei pe an şi pot ajunge chiar şi la 20.000 de euro. Cele mai mici preţuri sunt la şcolile profesionale.
Gabriel Zorzini, director UCECOM: „Dacă finanţarea de bază se va acorda la şcolile particulare acreditate, cum suntem şi noi, nu le mai cerem nicio taxă, pentru ce să le mai cerem taxă? E chiar un pic mai mare decât taxele pe care le cerem noi. De abia acum va apărea adevărata concurenţă între învăţământul privat şi cel de stat”. Dar, fiecare instituţie privată decide cum foloseşte sumele ce îi revin.

Citește și Înscrierea în şcoli şi grădiniţe, cu aviz de la medicul de familie, fără analize medicale

Şcolile particulare ar fi trebuit să beneficieze de finanţare încă din 2011, potrivit legii educaţiei. Cei din sistemul de stat nu sunt însă încântaţi să împartă banii cu colegii de la privat.
Marius Nistor, lider de sindicat: „Au făcut tot ceea ce era necesar pentru învăţământul de masă până în momentul de faţă? Au asigurat resursele financiare în conformitate cu legea educaţiei, acei 6% din PIB, astfel încât să nu mai avem probleme legate de resursa umană, de infrastructură, astfel încât acum să ne permitem să extindem finanţarea?”
În alte ţări europene, problema a fost rezolvată de multă vreme.
„Și în Franța, învățământul privat este susținut de către stat. Doar în ultimul an școlar, statul a vărsat 400 de milioane de euro în contul celor peste 6.000 de școli private ce se încadrează în domeniul învățământului obligatoriu. Vorbim despre un 1,4 milioane de copii, adică 16% din totalul elevilor”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.
Însă, în România, ca şi în Franţa, banii de la stat sunt prea puţini pentru un proces educaţional modern şi complet.

Sursa:digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Performanță de senzație la matematică a unui elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, performanță de senzație la matematică

Elevul Vlad Chedveș, din clasa a II-a E de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătit de profesoara pentru învățământ primar Anca Farkas-Rusu.
Acesta a obținut premiul al II-leala  Faza Națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a.
„Felicitări și mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții unității școlare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba