Spitalele din județ și-au întocmit, la solicitarea DSP Alba, Planul alb: În cazul unor dezastre sau calamități, acestea pot trata peste 70 de pacienți simultan.

Adăugat la Știri
plan-urgente-spitalSpitalele din județ și-au întocmit, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Planul alb, iar în cazul unor dezastre sau calamități, acestea pot trata peste 70 de pacienți simultan.  
Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a primit termen de întocmire a Planului alb până în 1 decembrie 2016 întrucât această unitate sanitară trebuie să-și dimensioneze capacitatea în funcție de capacitățile celorlalte spitale.  
În cazul declanșării Planului alb, șase spitale din Alba pot trata simultan 72 de pacienți, după cum urmează: Spitalul Municipal Blaj – 15 pacienți, Spitalul Orășenesc Câmpeni – 15 pacienți, Spitalul Orășenesc Cugir – 12 pacienți, Spitalul Municipal Aiud – 10 pacienți, Spitalul Orășenesc Abrud – 10 pacienți, Spitalul Municipal Sebeș – 10 pacienți.   
Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a spus că în cazul unei catastrofe, o bună organizare poate să facă diferența pentru salvarea unei vieți și este pentru prima dată când, la nivelul DSP Alba, au fost centralizate și aprobate Planurile albe ale spitalelor.
Citește și DSP Alba a autorizat unitățile de transfuzie sanguină din cadrul spitalelor Aiud, Cugir și Sebeș
”Spitalelor li s-a solicitat întocmirea realistă a capacității de primire a victimelor. Nu ne putem permite să se întâmple o tragedie, să ne trezim la realitate și să ne organizăm. Trebuie să fim pregătiți pentru orice. Toate Planurile albe au fost aprobate de către Instituția Prefectului în calitate de președinte al Comitetului Județean de Situații de Urgență. Câte un exemplar a fost transmis și ISU Alba pentru o mai bună colaborare și organizare”, a spus Alexandru Sinea.
Planul alb este planul de acțiune în cadrul spitalului pentru organizarea activității în cazul unei catastrofe, în condițiile unui aflux masiv al victimelor.
Planul alb se activează în caz de catastrofă, dacă medicii care sunt de gardă sunt depășiți de afluxul de pacienții care au ajuns în unitățile sanitare.
Legea prevede că în cazul unui accident cu victime multiple sau catastrofe, urmare a declanșării Codului roșu, directorul medical de urgență solicită directorului DSP declanșarea Planului alb al unuia sau mai multor spitale.
Planul alb prevede proceduri de lucru, date de contact ale personalului medical ce urmează a fi chemat de acasă în regim de urgență, precum și activarea unor celule de criză la nivelul spitalelor.
 UPU-SMURD Alba va prelua victimele Cod roșu, iar celelalte spitale alte tipuri de victime tocmai pentru a evita supraaglomerarea. 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii